Farhågan inom Nato: Ett ryskt anfall på flera fronter

0
155

Hoppet inom Nato om att Vladimir Putin kan stoppas från att invadera Ukraina falnar, uppger källor med insyn för Der Spiegel. Enligt uppgiftslämnare sprider sig nu oron i högkvarteret i Bryssel om att ryska styrkor ska använda sin ökade militära närvaro i Medelhavet, Nordatlanten och Arktis för att angripa på bred front, och att även Natos medlemsländer kan drabbas. Enligt källorna är massiva desinformationskampanjer och cyberattacker också att vänta. Inga konkreta uppgifter tyder i nuläget på att en attack förbereds men Nato har beredskap för att möta aggressioner militärt eller digitalt, uppger källorna. En frustrerad Putin som inte får igenom sina krav på Nato kan gå vidare med den ryska utvidgningen av inflytande på andra sätt. Det skriver New York Times med hänvisning till antydningar från ryska rådgivare på sidlinjen till veckans toppmöten. Enligt tidningen förekom det antydningar – som aldrig helt uttalades – om att kärnvapen kan komma att förflyttas, kanske närmare USA:s kust. Det skulle innebära att varningen vid en kärnvapenattack skulle minskas till så lite som fem minuter, ett hot som ger eko från Kubakrisen 1962.