Analytiker: Kinas tillväxt fortsätter bromsa in

0
64

Kinas tillväxt fortsätter att bromsa in, spår analytiker inför måndagens BNP-siffror för det fjärde kvartalet. I årstakt väntas tillväxten i en Reuters-enkät landa på 3,6 procent under kvartalet, mot 4,9 procent under det tredje kvartalet. Det skulle innebära den långsammaste tillväxttakten sedan pandemin sänkte siffrorna för ett och ett halvt år sedan, konstaterar nyhetsbyrån. Samtidigt väntas tillväxttakten ha ökat något jämfört med det svaga tredje kvartalet. I ett veckobrev skriver Commerzbank att Kinas ekonomi tydligt har ”tappat momentum” under andra halvan av 2021, rapporterar Direkt. Nordea skriver i ett veckobrev att landets strategi med nedstängningar för att stoppa spridningen av den smittsamma omikron-varianten innebär ”ett stort test”, samtidigt som den svaga fastighetsmarknaden hämmar ekonomin. Även Kinas industriproduktion för december som redovisas i morgon väntas ha dämpats, till en tillväxt på 3,6 procent mot 3,8 procent i november. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger Sveriges bästa bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Omnis läsare erbjuds nu att läsa Omni Ekonomi gratis i vinter (två månader, värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.