Analyser: Djokovic är mer än bara tennis för Serbien

0
134

Händelserna i Australien visar att tennisettan Novak Djokovic blivit en symbol för den serbiska identiteten. Det skriver Una Hajdari i en analys i Politico. Stödet från stjärnans hemland har varit massivt med stora manifestationer utanför parlamentet i Belgrad. Presidenten Aleksandar Vučić har kallat Australiens beslut att dra in den ovaccinerade Djokovics visum ”en attack på en hel nation”. ”Han må ha förlorat supportrar runt om i världen, men han kommer aldrig att förlora Serbien”, skriver Hajdari. Djokovics framgångar i tennis betyder mer än sport för landet som sedan Balkankriget tyckt sig känna omvärldens ständiga kritik, menar hon. NRK:s Jan Petter Saltvedt skriver i en krönika att Djokovic ”uppenbart blev ett offer för en politisk markering”, men att det ännu är oklart vilken sida i debatten som tjänar mest på det här. ”Vad som tidigt framstod som ett sätt för att styrka vikten av vaccinet kan ha gjort Djokovic till en martyr för världens vaccinmotståndare”, skriver han.