Hva kan du forvente av forholdet mellom Europa og ASEAN i 2022

0
122

Det 27. møtet i ASEAN-EU Joint Cooperation Committee ble holdt 19. mars 2020 i Jakarta. (EU-nettstedet)

I sin “gjennomgang” for 2021 satte EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell et positivt notat til blokkens forhold til Sørøst-asiatiske land.

“Vi har lagt vekt på å diversifisere partnerskapene våre på tvers av Indo-Stillehavet … Mitt besøk til Jakarta i juni konsoliderte vårt engasjement med ASEAN,” sa han og refererte til Association of Southeast Asian Nations-blokken.

Lay Hwee Yeo, direktør for European Union Center i Singapore, fortalte DW at Sørøst-Asia nå er en nøkkelregion ettersom EU forsøker å øke sin innflytelse i globale anliggender.

https://images.indianexpress.com/2020 /08/1×1.png Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

“2021 var et godt år for forholdet mellom EU og ASEAN,” sa Yeo.

Fortsatt fart

Den store nyheten i 2020 var at EU endelig ble en “strategisk partner” av ASEAN-blokken etter år med lobbyvirksomhet.

I 2021 fortsatte farten med inngåelsen av EU-ASEAN Comprehensive Air Transport Agreement, verdens første blokk-til-blokk-lufttransportavtale. Den har som mål å øke og effektivisere passasjer- og godstjenester mellom Europa og Sørøst-Asia.

Yeo sa at dette er et tegn på at begge sider “har til hensikt å holde økonomiene sine åpne og styrke agendaen for tilkobling.“ 8221;

EU var også en stor donator av Covid-19-vaksiner til Sørøst-Asia i fjor, for det meste gitt gjennom den internasjonale COVAX-ordningen.

Deretter, sa Yeo, EU og ASEAN kan i år gå i gang med forhandlinger om en omfattende digital avtale.

I januar i fjor ga ASEAN ut sin ambisiøse “Digital Masterplan 2025,” og EU har også signalisert tilkobling og digital styring og partnerskap som en av sine hovedprioriteringer i sin Indo-Stillehavsstrategi, la hun til.

Det forventes mer fremgang med ASEAN Smart Green Cities-initiativet og ASEAN Customs Transitsystem, som begge EU støtter økonomisk.

Brussel er også en ledende velgjører for klimaendringer i Sørøst-Asia. I november i fjor ga Green Team Europe, et forum av medlemsland og Den europeiske investeringsbanken, et innledende EU-tilskudd på 30 millioner euro for å bidra til å fremme EU-ASEAN-samarbeid om klimahandling.

“Som EU fortsetter å implementere vår gjenopprettingsplan for Europa og ASEAN sin omfattende gjenopprettingsramme, vi har som mål ikke bare å bygge tilbake bedre og styrke motstandskraften til våre offentlige helsesystemer, men også å bygge tilbake grønnere, med bærekraftig utvikling i sentrum av vår utvinning innsats,” sa Lukas Gajdos, nestleder for EU-delegasjonen til ASEAN.

Investeringer og handel i horisonten

Av spesiell interesse i 2022 vil være hvordan EUs Global Gateway Initiative, en investeringsordning på 300 milliarder euro som ble lansert i desember i fjor, vil bli implementert, sa Alfred Gerstl, en ekspert på internasjonale relasjoner i Indo-Stillehavet ved Universitetet i Wien.

Sørøst-Asia ble identifisert som en nøkkelregion for denne investeringsplanen, som ble avduket sent i fjor og har blitt sett på som en potensiell motpol til Kinas enorme Belt and Road Initiative (BRI) investeringsordning.

“De fleste regjeringer i Sørøst-Asia er stadig mer kritiske til BRI,” Gerstl sa til DW.

“Vietnam, men også Indonesia og Filippinene vil absolutt ønske kvalitetsinfrastrukturprosjekter sponset av EU velkommen,” han la til. “De høyere europeiske prosjektstandardene og -normene kan imidlertid avskrekke enkelte myndigheter.”

På handelsfronten har planene stanset om en frihandelsavtale mellom EU og ASEAN. Men Singapore og Vietnam har nå signert bilaterale handelspakter med EU og forhandlinger pågår med andre ASEAN-stater, hovedsakelig Indonesia.

Thailand, Indonesia og Filippinene i fjor signaliserte deres ønske om å fornye handelssamtalene. Gjenopptakelse av forhandlingene vil sannsynligvis begynne i 2022.

1. januar trådte Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), en ASEAN-ledet handelsordning som involverer de fleste asiatiske land, i kraft og skaper verden’ s største handelsavtale.

“Gitt ikrafttredelsen av RCEP, er alle spill nå på hvor raskt EU og ASEAN vil gjenåpne forhandlinger om sin egen bilaterale frihandelsavtale,” sa Shada Islam, en uavhengig EU-analytiker og kommentator.

Myanmar — et geopolitisk sårpunkt

Men vanskeligheter ligger foran oss. David Camroux, en spesialist i Sørøst-Asia ved Sciences Po, bemerket at Myanmar-krisen vil fortsette å være en kilde til belastning i 2022, spesielt hvis militærjuntaen som tok makten i fjorårets kupp fortsetter med vold mot sivile.< /p>

Så langt har EU offentlig støttet ASEAN til å ta ledelsen i forsøket på å formidle krisen.

Men Brussel er fastlåst. Hvis den fortsetter å støtte ASEANs stort sett sviktende innsats, kan krisen bli enda mer langvarig. Hvis EU innfører ytterligere sanksjoner, noe de lover å gjøre, eller tar enda strengere tiltak, kan det sette forholdet til ASEAN i fare.

«Det pågår anstrengelser for å få europeiske land til å anerkjenne NUG i Myanmar,» sa Camroux, med henvisning til National Unity Government, anti-juntaregjeringen i eksil.

“Utfordringen i forholdet mellom EU og ASEAN vil være å forene dette med ASEAN-tilnærmingen til ikke-innblanding.”

Andre pågående problemer vil sannsynligvis fortsette i 2022, inkludert EUs forslag til forbud import av indonesisk og malaysisk palmeolje.

I fjor brakte Kuala Lumpur tvisten til Verdens handelsorganisasjon. Et annet stridsfelt vil være tilstanden for demokrati og menneskerettigheter i Sørøst-Asia, der politiske friheter har gått ned de siste årene, ifølge Freedom Houses årsrapporter.

Steieren for ASEAN-blokken i år er Kambodsja , som har sett et stort demokratisk tilbakefall siden 2017. EU fjernet til og med delvis Kambodsjas handelsprivilegier i 2020 i protest mot forverringen av Kambodsjas friheter.

Sørøst-Asia ønsker velkommen. EU

Men dette vil neppe påvirke blokk-til-blokk-forhold for mye, ifølge analytikeren Islam.

“Polititakere vil prøve å omgå områder med uenighet og fokusere på å finne felles grunnlag. Men det vil være komplisert,” sa hun.

Den kommende utgivelsen av 2022 State of Southeast Asia-undersøkelsen, en årlig rapport om regionale følelser, forventes å avsløre at EU er en pålitelig partner i regionen og blir sett på som et viktig bolverk mot den stadig mer anspente rivaliseringen mellom USA og Kina.

En av EUs tester for 2022 vil være å overbevise sine sørøstasiatiske partnere om at de kan være en mer avrundet partner og ikke bare en finansmann av ASEAN-prosjekter.

“EU blir sett på som en pålitelig strategisk partner, men ikke som en seriøs sikkerhetsaktør i Asia,” Bart Gaens, seniorforsker ved det finske instituttet for internasjonale anliggender, sa til DW.

Pundits er delt om hvorvidt det er mulig. EU ser imidlertid mer og mer på Sørøst-Asia som en region der de kan hevde innflytelse på verden – og hvor dens innflytelse er velkommen. Dette vil sannsynligvis fortsette i 2022.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.