Handelstrusler, USA og Iran nærmer seg en atompakt

0
119

En iransk mann holder et anti-amerikansk flagg under en utstilling som viser raketter av den typen som ble brukt under Irans gjengjeldelsesangrep på den amerikanske militærbasen Ayn al-Asad i 2020. utstilling på Imam Khomeini Grand Mosalla i Teheran, Iran 7. januar 2022. (Reuters via West Asia News Agency)

Skrevet av Farnaz Fassihi og Lara Jakes

Iran og USA har nylig engasjert seg i en spiral eskalering av trusler og advarsler, selv mens de går videre i diplomatiske samtaler om å gjenopplive atomavtalen fra 2015.

Lørdag satte Irans parlament stort sett symbolske sanksjoner mot 51 Amerikanere, mange av dem fremtredende politiske og militære tjenestemenn, for «terrorisme» og «menneskerettighetsbrudd», som gjengjeldelse for USAs attentat på Irans øverste sjef, generalmajor Qassem Soleimani, for to år siden.

https: //images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Jake Sullivan, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, advarte deretter om at Iran ville “møte alvorlige konsekvenser” hvis det angrep noen amerikanere, inkludert noen av de 51 personene som ble rammet av sanksjonene. Og amerikanske tjenestemenn har generelt vært ganske forsiktige i sine vurderinger av tilstanden i forhandlingene om atomavtalen.

Allikevel samme dag som Iran utstedte sanksjonene, var landets øverste atomforhandler, Ali Bagheri Kani, sa at utestående forskjeller i avtalen ble mindre og at samtalene gikk fremover, rapporterte det offisielle nyhetsbyrået IRNA.

Symbolske handlinger med å sanksjonere enkeltpersoner og gi skarpt formulerte uttalelser er ikke noe nytt i det lange og urolige forholdet mellom Teheran og Washington. Men de nylige utvekslingene er bemerkelsesverdige fordi de kommer under en forhandling som begge sider ønsker å fullføre, men uten at det ser ut til å gi betydelige innrømmelser.

Tidligere president Donald Trump trakk seg fra atomavtalen i 2018 og innførte tøffe økonomiske sanksjoner som kuttet det meste av Irans oljeinntekter og internasjonale finanstransaksjoner. Trumps mål var å presse Iran til en avtale som nådde utover dets atomprogram, og begrenset dets ballistiske missiler og regionale politiske og militære aktiviteter.

Biden-administrasjonen ønsket opprinnelig å gå tilbake til den opprinnelige avtalen mens de fulgte Trump-planen. om missiler og utenrikspolitikk, men har nå indikert at de vil godta en retur til 2015-avtalen uten disse strengene knyttet.

Iranerne på sin side sa at de bare ville underholde en tilbakevending til den opprinnelige avtalen, men krevde i utgangspunktet opphevelse av alle sanksjoner pålagt av Trump og garantier for at en fremtidig amerikansk president ikke ville trekke seg fra avtalen. Men Teheran har dempet disse kravene etter hvert som forhandlingene har utviklet seg i Wien.

Til tross for all oppfatningen, er drivkraften for å oppnå en avtale som fornyer 2015-traktaten fortsatt sterk for begge sider.

Biden-administrasjonen trenger en utenrikspolitisk suksess, spesielt etter den kaotiske utgangen fra Afghanistan, og har sagt at den foretrekker en diplomatisk resolusjon fremfor den kjernefysiske konflikten fremfor militær konfrontasjon. Også Iran, etter å ha overlevd den maksimale presspolitikken i Trump-årene, er opptatt av å unngå konflikt, få lettelse av sanksjoner og gjenopplive sin skrantende økonomi.

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, signaliserte en indirekte tilslutning til samtaler med USA i en tale mandag da han sa at den islamske republikken «å holde samtaler og forhandle med fienden på visse tidspunkter betyr ikke å overgi seg».

< p>Men ingen av sidene ønsker å virke for ivrige etter å inngå kompromisser, noe som kan risikere å virke svake.

“Iran ser ut til å kjøpe tid under dekke av fortsatt diplomati,” sa Ali Vaez, Iran-direktøren for Iran. Internasjonal krisegruppe. «Noe må gi. Ellers er vi virkelig på kollisjonskurs.»

Den nylige tornkampen mellom Teheran og Washington er knyttet til Irans markering 3. januar av toårsdagen for attentatet på Soleimani. I tale etter tale under seremoniene truet iranske tjenestemenn med hevn mot amerikanske tjenestemenn – selv om Iran hadde gjengjeldt fem dager etter attentatet med et ballistisk missilangrep mot et amerikansk militæranlegg i Irak.

Ibrahim Raisi, den nyvalgte iranske presidenten, sa at Trump og hans utenriksminister, Mike Pompeo, burde stilles for retten i en upartisk domstol og møte «ghesas», et begrep som i islamsk rettsvitenskap betyr et «øye for øye». .” Ellers, advarte han, ville folk ta sin egen hevn.

Sjeften for Quds Force, general Esmail Ghaani, utstedte en bredere trussel i sin tale ved en seremoni for sin forgjenger, Soleimani. “Vi vil legge til rette for hevn på amerikanere hvor som helst, til og med i deres egne hjem og av mennesker nær dem, selv om vi ikke er til stede,” sa han i en video av talen.

Umiddelbart etter jubileet iransk-støttede sjiamilitser i Irak og Syria trappet opp angrepene på amerikanske interesser.

I løpet av en fire-dagers periode utløste de en serie rakettangrep og droneangrep på en amerikansk militærbase i det vestlige Irak og på boligkvarteret til ansatte i utenriksdepartementet på flyplassen i Bagdad, ifølge det irakiske militæret og en tjenestemann fra USA- ledet anti-ISIS-koalisjon basert i Bagdad, som ba om å ikke bli navngitt fordi han ikke var autorisert til å uttale seg offentlig.

Han sa at amerikansk luftvern skjøt ned alle rakettene og dronene rettet mot basen og utenriksdepartementets anlegg, Bagdad Diplomatic Support Center, før de kunne gjøre noen skade, langt mindre påføre skader.

I det nordøstlige Syria , ble artillerirunder avfyrt mot en syrisk-kurdisk-ledet base med amerikanske rådgivere, ifølge den USA-ledede koalisjonen, som ga ut en uttalelse der angrepene skyldtes “Iran-støttede ondartede aktører.”

Likevel, samtidig som Teherans fullmektiger satte i gang angrepene, uttrykte iranske tjenestemenn et overraskende optimistisk syn på samtalene i Wien, nå i sin åttende runde, mens utenriksdepartementet ga en mer målt vurdering.

< p>En rådgiver for Irans utenriksdepartement sa at han trodde en avtale kunne oppnås før midten av februar, som vil falle sammen med årsdagen for den islamske revolusjonen i 1979.

Iranske forhandlere under Raisi, den nye presidenten – som hadde kritisert sin forgjenger, Hassan Rouhani, for å være for myk – ga en viktig innrømmelse for å få ting til å rulle ved å gå med på å jobbe ut fra et avtaleutkast utarbeidet med Rouhanis team, to personer kjent med foredrag sa.

I henhold til denne avtalen vil USA oppheve alle sanksjoner knyttet til atomavtalen (samtidig som de beholder de for menneskerettigheter og andre spørsmål), og Iran vil gå tilbake til sine tekniske forpliktelser angående sitt atomprogram under den gamle traktaten. Men kritiske punkter gjenstår, som hvilke sanksjoner som vil bli opphevet og når, og til gjengjeld for hvilke spesifikke handlinger fra Iran, med en ennå ikke bestemt tidslinje som vil sekvensere trinnene.

Washingtons utsikter har vært mer forsiktige enn Teherans. To høytstående embetsmenn i utenriksdepartementet noterte noen beskjedne fremskritt i samtalene, og fikk litt mer terreng utover der forhandlingene hadde stoppet i juni. Men begge tjenestemenn understreket, uten å gå nærmere inn på det, at viktige punkter fortsatt måtte tas opp. Hele tiden er tålmodigheten i ferd med å bli tynnere i utenriksdepartementet.

“Jeg kommer ikke til å sette noen tidsbegrensning på det eller gi deg antall meter som gjenstår på rullebanen, bortsett fra å si “Ja, det begynner å bli veldig, veldig, veldig kort,” sa utenriksminister Antony Blinken reportere sent i fjor.

Selv om USA fortsatt kan tilby Iran flere sanksjoner, sa Vaez fra International Crisis Group, at tjenestemenn i Teheran ikke har klart å overbevise vestlige forhandlere om at de mener alvor med å komme tilbake til fulle. samsvar med 2015-avtalen.

Irans utenriksminister, Hossein Amir Abdullahian, indikerte at Iran kan ha mildnet sitt opprinnelige krav om fjerning av alle sanksjoner som ble innført etter at Trump gikk ut av avtalen, inkludert de som er knyttet til menneskerettigheter.

Men i et intervju forrige uke. med Al-Jazeera sa Abdullahian at Iran på dette stadiet i Wien forfulgte «fjerning av sanksjoner» som kun var relatert til den opprinnelige atomavtalen, og ønsket å fullføre fjerningen av sanksjonene en gang i fremtiden.

Mens de to sidene buldrer videre mot en slags resolusjon, er det ingen tvil om alvoret i forhandlingene, advarte Vaez.

Iran har lenge hevdet at deres atomprogram er for fredelige formål. Men hvis samtalene mislykkes, sa Vaez, har dens innsats for å anrike uran siden USA gikk ut av atomavtalen satt det i en posisjon til å bevege seg mot våpenisering veldig raskt.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.