England ska avveckla vaccinpassen

0
94

Publicerad 14 januari 2022 kl 23.13

Utrikes. Systemet med vaccinpass kommer inte längre att tillämpas i England efter den 26 januari, sade Storbritanniens hälsominister Sajid Javid under fredagen.

Gilla artikeln på Facebook

I mitten av december infördes ett system med så kallade vaccinpass, eller covidpass, i England. Åtgärden var kontroversiell – 100 konservativa parlamentsledamöter gick emot det egna partiet och röstade nej när frågan behandlades i underhuset. Förslaget gick ändå igenom eftersom det fick stöd av Labourpartiet.

Men nu ser det ut som om vaccinpassen blir kortlivade. Storbritanniens hälsominister Sajid Javid sade under fredagen att systemet med vaccinpass ska avvecklas. Det uppger flera brittiska tidningar, bland annat The Times och Daily Mail.

Att vaccinpassen inte längre behövs motiverades av hälsoministern med att omikronvarianten av covid-19 uppges vara på tillbakagång. De inrapporterade fallen av personer som testat positivt för covid-19 har sjunkit med 40 procent under den senaste veckan.

Något formellt beslut om att avskaffa vaccinpassen har ännu inte fattats. Frågan kommer att behandlas av regeringen på ett sammanträde den 26 januari.

I England krävs det för närvarande vaccinpass för att besöka bland annat nattklubbar och evenemang inomhus med fler än 500 deltagare.

Regler om vaccinpass gäller inte bara i England utan även i Storbritanniens övriga delar, Skottland, Wales och Nordirland. Huruvida passen kommer att bli kvar i de delarna beslutas lokalt och är för närvarande oklart.