Analyser: Han ses som körd – men kanske inte avgår nu

0
98

Tanken på att behöva ge den brittiska drottningen en offentlig ursäkt på så vis som Boris Johnson gjorde under fredagen skulle troligen ha skickat en ”rysning av skam” längs ryggarna på premiärministerns många föregångare. Det skriver The Guardians Martin Kettle i en analys med anledning av de senaste turerna i ”partygate” där det framkommit att det anordnades fester på Downing Street kvällen före prins Philips begravning i fjol, samtidigt som tuffa restriktioner rådde. Han skriver att Johnson sägs ha bett om ursäkt till drottningen även tidigare, men att detta saknar motstycke. DN:s Katrine Marçal säger i SVT:s Aktuellt att uppgifter från den politiska toppen tycks ”läcka från alla håll” och att det självklart inte ser bra ut för Johnson. Nu är konsensus i den politiska sfären i London att Johnson är ”körd” och han hänger helt klart löst, säger hon. – Det betyder inte att han avgår i morgon eller nästa vecka, vilket å sin sida beror på vad som kommer att skrivas i tidningarna nästa vecka.