Analys: Ryssland ville inte se några resultat – samtal var ultimatum under pistolhot

0
64

Ryssland var aldrig intresserat av att veckans förhandlingar med USA, Nato och OSSE skulle leda till några resultat. Det skriver den tyske statsvetaren och Rysslandsexperten Stefan Meister i en rad inlägg på Twitter. Vad Ryssland egentligen är ute efter är eskalering, konstaterar Meister som beskriver den ryska ansatsen som ”ultimatum under pistolhot”. Därtill, skriver han, underminerar president Vladimir Putin den nytillträdda tyska regeringen och vill enbart diskutera frågor om geopolitik med Washington, vilket försvagar Tysklands position som tung spelare i Europa. Oscar Jonsson, forskare i rysk krigföring och tidigare vikarierande chef för tankesmedjan Frivärld, skriver i en lång Twitter-tråd att mycket nu pekar på en rysk invasion av Ukraina, något som skulle få stora konsekvenser för svensk säkerhetspolitik. Även han menar att Ryssland velat ge en illusion av förhandling. För Ryssland, som enligt Jonsson vill säkerställa permanent inflytande i Ukraina och omförhandla säkerhetsordningen, är tiden att agera bättre nu än om fem år. Skälen till det, menar han, är energikrisen, att väst är splittrat och att Joe Biden ses som ”svag+ointresserad”.