Wat is Foveated-weergave?

0
35
HTC

Als je de ontwikkelingen van virtual reality-headsets hebt gevolgd, ben je misschien de term 'foveated rendering' tegengekomen. gebruikt in persconferenties en marketingmateriaal. De techniek kan de VR-prestaties helpen verbeteren, wat belangrijk is voor het behouden van onderdompeling en het verminderen van bewegingsziekte.

Wat doet “Foveated Rendering” Gemiddeld?

Foveated rendering is een term die een vermindering van de weergavekwaliteit in het perifere zicht van de drager beschrijft. Het werkt door de positie van het oog te volgen of te voorspellen, zodat het deel van de scène waar de drager naar kijkt prioriteit krijgt voor een hoogwaardige weergave.

Dit betekent dat in plaats van een hele scène met een vaste of zelfs dynamische resolutie weer te geven, het renderbudget beter kan worden besteed aan dat deel van het beeld waar een drager naar kijkt. De uiterste rand van het gezichtsveld van de drager kan een vermindering van de resolutie of andere beeldverbeterende technieken zoals anti-aliasing zien, omdat ze niet scherp zijn.

Tobii

De techniek werkt het beste in combinatie met een camera in de headset om de positie van het oog nauwkeurig te volgen. Een minder geavanceerde methode is het voorspellen van de positie van het oog, ook wel bekend als 'fixed foveated rendering'. maar dit heeft natuurlijk zijn beperkingen.

Advertentie

Niet alleen is de techniek efficiënter in termen van hardwaregebruik, maar er wordt ook gezegd dat het een “levensechte” VR-ervaring, een betere afspiegeling van de manier waarop onze ogen de wereld waarnemen.

Welke apparaten ondersteunen Foveated Rendering?

Foveated-weergave verscheen voor het eerst op een headset genaamd Fove in 2014. HTC lanceerde de Vive Pro Eye in 2019, inclusief eye-tracking met camera's die in de headset zijn gemonteerd. Het Finse bedrijf Varjo produceert ook een reeks headsets, waaronder de XR-3 en VR-3 die de oogpositie volgen voor de implementatie van echte foveated rendering.

GERELATEERDSony plaagt de PlayStation VR 2, dit is wat we weten

Het meest opvallende is dat de aankomende PlayStation VR2, die naar verwachting ergens in 2022 wordt gelanceerd, eye-tracking en foveated rendering zal bevatten. Deze zet van Sony zal de technologie waarschijnlijk in de mainstream brengen, maar gezien de indrukwekkende specificaties van het apparaat is het niet duidelijk voor welke prijs dit zal zijn.

Sommige headsets bieden een vaste, gefovederde weergave, wat helpt prestaties, maar kan niet concurreren met oplossingen die eye-tracking gebruiken. Dit omvat de Oculus Quest, een budget VR-aanbod, dat de functie heeft toegevoegd aan de headset-softwareontwikkelingskit (SDK), zodat ontwikkelaars deze in hun games kunnen implementeren.

Een groot probleem voor de toekomst van VR

Een van de grootste toetredingsdrempels op het gebied van de acceptatie van virtual reality zijn de enorme kosten die gemoeid zijn met beide budget en investering van de drager. Foveated rendering kan op zijn minst de druk op de hardware verlichten door prioriteit te geven aan het centrale gezichtsveld. Dit zou in theorie de toetredingsdrempel in termen van minimale systeemvereisten kunnen verlagen, waardoor meer mensen de hobby kunnen beginnen.

Sony's inzet voor verbeterde weergave met de PSVR 2 is niet alleen geweldig nieuws voor eigenaren van Sony-consoles, maar kan ook een blijvend positief effect hebben op de VR-markt in het algemeen.

The Best VR Headsets 2021 Beste VR-headset in het algemeen Oculus Quest 2 256 GB Amazon

$ 399.00
& nbsp;

Beste budget VR-headset Oculus Quest 2 128 GB Amazon

$ 299.00
& nbsp;

Beste VR-headset voor consolegaming Sony PlayStation VR Amazon

$ 475,00
 

Beste zelfstandige VR-headset Oculus Quest 2 Amazon

$ 399.00
& nbsp;

Read next

  • & rsaquo; Niets nuttigs komt van hersenloos scrollen
  • › Werken Blue Light-brillen? Alles wat u moet weten
  • › Herinnering aan VRML: The Metaverse of 1995
  • › 6 tips om Microsoft Excel-diagrammen te maken die opvallen
  • › Hoe u de oplaadpoort van uw iPhone schoonmaakt
  • › Wat doet “NBD” Gemiddeld, en hoe gebruik ik het?