Waarom de Xbox Series X een geweldige koop is (als je er een kunt vinden)

0
26

Gaming werd een dure hobby nadat de pandemie begon en de siliciumtekorten verergerden. Hoewel je op dit moment misschien niet je droom gaming-pc kunt bouwen, kun je in plaats daarvan misschien een Xbox Series X in handen krijgen.

Waarde voor geld

Consoles moeten een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden, maar dat is niet altijd vanaf het begin het geval. Gebeurtenissen zoals een prijsdaling of een hardware-revisie kunnen van invloed zijn op de waardepropositie, maar in het huidige klimaat (geschreven in januari 2022) heeft zelfs een Series X waar voor zijn geld tegen de lanceringsprijs.

GERELATEERDWat is een halfgeleider en waarom is er een tekort?

Dit heeft veel te maken met het aanhoudende tekort aan halfgeleiders. Als gevolg van de wereldwijde pandemie (en een paar natuurrampen) werken veel chipfabrikanten een achterstand aan bestellingen uit, waardoor zowat elke industrie die erop vertrouwt onder druk staat.

Nergens is dit duidelijker dan in de pc-GPU-ruimte, waar schaarste het kopen van een grafische kaart meer als het winnen van een loterij heeft gemaakt. Veel van deze kaarten worden onmiddellijk opgepikt door scalpers die ze verkopen voor enorm hoge prijzen. Volgens de trends van december 2021 die worden gevolgd door Tom’s Hardware, zelfs “low-end” kaarten zoals de GeForce RTX 3060 gemiddeld rond de $ 761 op eBay; terwijl AMD's 1080p budgetoptie zoals de RX 6600 gemiddeld $ 578 opbrengt.

Dit heeft een domino-effect gehad voor de tweedehands GPU-markt, waar kaarten die ouder zijn dan de nieuwste generatie consoles zoals de GeForce RTX 1660 Ti gemiddeld $ 500 kosten, dezelfde prijs als een Series X-console bij adviesprijs. De kaart die het beste overeenkomt met de prestatie-output van de Series X is AMD's RX 6700 XT, die op eBay gemiddeld net geen $ 900 kost.

Advertentie

En dat is nog maar de prijs van de GPU. Je zult dan de rest van je pc-componenten moeten monteren, inclusief een CPU (vergelijkbare vraag en scalping-problemen), RAM, een moederbord, wat opslagruimte en een behuizing om alles in te gooien. Hopelijk heb je heb een oude muis en toetsenbord die je kunt gebruiken, anders moet je daar ook wat geld uitgeven.

Het is de moeite waard erop te wijzen dat we dit probleem vanuit een strikt gamingperspectief bekijken. Je kunt veel meer doen met een pc dan alleen games spelen, dus als je een machine bouwt die ook dienst doet als werk- of studiestation, is het een stuk eenvoudiger om de kosten te rechtvaardigen. Ook opmerkelijk is het feit dat de Series X behoorlijk wat scalpers heeft meegemaakt, maar het lijkt erop dat de beschikbaarheid in januari 2022 een stuk beter is dan in het grootste deel van 2021.

Als je geduldig bent en je volgt een aantal Twitter-accounts met voorraadwaarschuwingen (zoals @XboxStockAlerts, @ConsoleStockUK en @AustraliaXSX), dan zou je een console tegen de verkoopprijs moeten kunnen bemachtigen. Zorg er wel voor dat je tweetmeldingen inschakelt en zorg ervoor dat je bent ingelogd met Amazon, Microsoft, GameStop en overal waar je er een lokaal vandaan kunt halen.

Niets kan overeenkomen met Game Pass

Game Pass is de onbeperkte abonnementsservice van Microsoft, die toegang biedt tot een bibliotheek met meer dan 100 games die u kunt downloaden en spelen. Je krijgt een maand (of mogelijk drie maanden) voor $ 1 bij je console. Je raakt ze kwijt als je je abonnement opzegt, net zoals je zou doen met een dienst als Netflix of Spotify.

Hoewel het abonnementsmodel niet voor iedereen is, is het toch… Het is moeilijk om niet aan te bevelen dat iedereen met een Xbox Game Pass op zijn minst een kans geeft. Voor $ 14,99 per maand krijg je toegang tot de Ultimate-laag met Xbox Live Gold (om online te spelen), games op Windows met Game Pass voor pc en cloudgaming voor de overgrote meerderheid van de titels.

GERELATEERDDe Xbox Game Pass delen met meerdere consoles

Microsoft voegt routinematig nieuwe games toe aan de service, waarbij rekening wordt gehouden met een rijke verscheidenheid aan smaken. Je krijgt vanaf dag één toegang tot elke first-party game met een Game Pass-abonnement, inclusief franchises zoals Halo, Forza en Minecraft. In de toekomst omvat dit acquisities van studio's zoals Bethesda Game Studios, inclusief aankomende sci-fi RPG Starfield en toekomstige titels in The Elder Scrolls en Fallout-franchises.

Advertentie

Game Pass werkt het beste als je het als een buffet voor spelletjes. Omdat je al voor toegang betaalt, kun je net zo goed van alles proberen en ontdekken wat je leuk vindt. Dit is een geweldige manier om games te ontdekken die u anders misschien had laten liggen of die uw interesse hebben gewekt, maar niet in de mate waarin u uw portemonnee opent.

Terwijl een game op Game Pass staat, kun je deze voor een gereduceerde prijs kopen, en je krijgt een bericht over wat er weggaat, zodat je het kunt proberen en het vervolgens kunt kopen om wat geld te besparen voordat het weg is.

Zoals opgemerkt, bestaat Game Pass ook op Windows en biedt het ook daar een goede waardepropositie. Helaas heeft Game Pass voor pc niet zo'n grote bibliotheek met titels om uit te kiezen, en sommige gamers melden dat de software vaak niet "werkt" net als op Xbox.

GERELATEERD: Wat is Xbox Live Gold en is het het waard?

Gebruik je oude TV of monitor en randapparatuur

Je hebt geen mooie nieuwe 4K-tv nodig om een ​​Series X te gebruiken. De console kan een resolutie van 1080p weergeven, dus als je een beperkt budget hebt en gewoon het beste waar voor je geld wilt in termen van gaming-hardware op dit moment, de Series X is een haalbare optie. U kunt uw beeldscherm dan op een later tijdstip vervangen wanneer uw bankrekening is hersteld.

Als u een pc-gamer bent met een 1440p-monitor, kunt u die ook in de oorspronkelijke resolutie gebruiken. Dit maakt de Series X een serieus verleidelijk voorstel voor een pc-gamer die wil upgraden maar wordt afgeschrikt door beschikbaarheidsproblemen en het scalperprobleem. Als je monitor tot 120 Hz en hoger gaat, kun je deze hogere verversingssnelheid gebruiken in sommige games, zoals Halo Infinite.

NVIDIA

Iets anders dat pc-gamers kan aanspreken, is het groeiende aantal Xbox-titels met ondersteuning voor muis en toetsenbord. Razer heeft niet alleen een “officiële” Mechanische combinatie van gamingtoetsenbord en muis met een Xbox-toets (die werkt als de Xbox-knop op een controller), maar de meeste draadloze toetsenborden en muizen werken op voorwaarde dat ze een dongle gebruiken en geen Bluetooth (u kunt ook bedrade randapparatuur gebruiken).

Advertentie

Je kunt deze randapparatuur gebruiken in games zoals Halo Infinite en The Master Chief Collection, Call of Duty: Warzone en Vanguard, Marvel's Guardians of the Galaxy, Flight Sim en strategietitels zoals Cities : Skylines en Gears-tactieken. Xbox-blog Pure Xbox heeft een overzicht gemaakt van alle games die deze functie hier ondersteunen.

Xbox-gaming met een pc-gevoel

Razer Turret Draadloos Mechanisch Toetsenbord & Muis voor Xbox Series X & S

Deze combinatie van toetsenbord en muis met RGB-verlichting zorgt ervoor dat pc-gamers zich meteen thuis voelen met een Xbox Series X.

Amazon

$ 249.99

Tot slot, als u een oude Xbox One kunt u uw vorige generatie controllers gebruiken met uw nieuwe serie X hardware . Als je op zoek bent naar een goedkope manier om een ​​paar controllers toe te voegen voor lokale multiplayer-games, dan is het misschien de beste keuze om een ​​paar gebruikte Xbox One-pads op eBay of Facebook Marketplace te kopen.

Console-optimalisatie overtreft pc vaak

Als je van een gaming-pc komt, weet je waarschijnlijk maar al te goed dat pc-gamers vaak in de kou staan ​​als het gaat om optimalisatie. Er zijn zoveel verschillende hardwareconfiguraties waarmee rekening moet worden gehouden aan de pc-kant dat dit vaak een probleem vormt voor ontwikkelaars bij het verzenden van een game. Anderen zien de pc misschien niet als een geldmaker op dezelfde manier als consoles, met name voor releases van meerdere generaties.

Dit is geen goede zaak, maar het is nog steeds iets om rekening mee te houden. In 2021 waren daar sprekende voorbeelden van. Microsoft Flight Sim werd in juli op Xbox gelanceerd en bevatte een hele reeks prestatieverbeteringen. Het team van Asobo had het grootste deel van een jaar besteed aan het verfijnen van de ervaring om goed te werken op Xbox-hardware, en gelukkig hadden deze optimalisaties ook een positief effect op de pc-prestaties.

Resident Evil Village was een andere titel uit 2021 die het moeilijk had op pc, terwijl de Xbox-serie en PlayStation 5 veel minder vertraging ondervonden. In dit geval was het te wijten aan extra DRM die was opgenomen in de pc-versie, die Capcom ofwel niet adequaat testte of besloot om ermee door te gaan, ongeacht hun tests.

Advertentie

De pc pusht titels bijna altijd om er op tijd beter uit te zien en beter te presteren, maar velen voelen zich onderweg tekort gedaan. Er zijn nog tal van andere redenen om games op pc te spelen, van de granulariteit van visuele voorkeuren tot de beschikbaarheid van vroege toegang-titels zoals Valheim en pc-gerichte titels zoals Anno en Age of Empires.

Hoe zit het met de PlayStation 5 en Series S?

Veel van het bovenstaande argument is ook van toepassing op de console van de huidige generatie van Sony, de PlayStation 5. zijn een paar uitzonderingen die, voor sommigen, de weegschaal doen doorslaan in het voordeel van een Xbox.

Game Pass is waarschijnlijk de sterkste van hen. Sony wordt getipt om ergens in 2022 een soortgelijke abonnementsservice te lanceren, maar het is onwaarschijnlijk dat het zo allesomvattend zal zijn als Game Pass. Eigen titels zijn niet bestemd voor opname op de eerste dag, dus je moet nog steeds een exemplaar van het volgende God of War- of Horizon-uitje kopen.

Het is ook moeilijker om een ​​PlayStation 5 te bemachtigen dan op een Xbox Series X. De vraag naar de console van Sony is groter, wat betekent dat je concurreert met meer gamers die graag hun handen op een. Hetzelfde advies is hier van toepassing, ga op Twitter en volg een aantal aandelenwaarschuwingsaccounts (zoals @PS5Updates, @PS5_UKAlerts en @AustraliaPS5) en druk vervolgens op de meldingsknop.

Sony

Om alle grootste releases te spelen, heb je zowel een Xbox Series-console als een PlayStation 5 nodig. Exclusives zijn ontworpen om je naar een platform te lokken, en het feit blijft dat je beide systemen kunt kopen voor de verkoopprijs van een lage tot middenklasse grafische kaart.

Ten slotte heeft Microsoft (nog, tenminste) geen VR-abonnement. Sony gaat vooruit met de PSVR2, een 4K HDR-gamingheadset met haptische feedback, 3D-audio en trackingfuncties waarvoor geen aparte cameramodule nodig is. Als dat iets is waar je in geïnteresseerd bent en je wilt je huis niet opnieuw oversluiten om een ​​pc te kopen die deze taak aankan, overweeg dan om in een PlayStation 5 te investeren.

Advertentie

De Series S is een capabele console die ook toegang heeft tot Game Pass, en deze is ook in overvloed aanwezig. U kunt waarschijnlijk uw plaatselijke elektronicawinkel binnenlopen en er nu meteen een kopen. Maar de Series S is in de eerste plaats een 1080p-gamemachine, wat betekent dat je waarschijnlijk eerder de behoefte zult voelen om hem te upgraden dan wanneer je een Series X zou kopen. Hij heeft ook de helft van de ingebouwde opslag van slechts 500 GB, en als je de prijs van een Xbox Series-opslagupgrade meetelt, lijkt het gat van $ 200 tussen de twee consoles veel minder aantrekkelijk.

Hoewel het een uitstekende emulatiemachine is, heeft de Series S vaak last van grotere downgrades dan een eenvoudige resolutiedaling in vele titels. Halo Infinite kan bijvoorbeeld met respectievelijk 60 fps en 120 fps in de kwaliteits- en prestatiemodus op Series X draaien, maar de zwakkere machine haalt slechts 30 fps en 60 fps. Het is geen slechte koop, maar de Series X overtreft het in veel statistieken, zelfs op een sub-4K-scherm.

Het grote chiptekort woedt voort

Op het moment van schrijven, begin 2022, is het chiptekort nog lang niet voorbij. Sommige analisten voorspellen dat het tot ver in 2023 zal duren, waardoor het moeilijker wordt om alles te kopen, van auto's en consoles tot koelkasten en printers.

De situatie is zo slecht dat oplichters er misbruik van maken en zelfs Raspberry Pi-prijzen zijn toegenomen, tegen de trend van de betaalbare alles-in-één in. Dit alles betekent dat als je een goede aankoop ziet, zoals de Xbox Series X, je misschien de deal wilt sluiten.

LEES VOLGENDE

  • › 6 tips om Microsoft Excel-diagrammen te maken die opvallen
  • › Hoe u de oplaadpoort van uw iPhone schoonmaakt
  • › Niets nuttigs komt van hersenloos scrollen
  • › Herinnering aan VRML: The Metaverse of 1995
  • › Wat doet “NBD” Gemiddeld, en hoe gebruik ik het?
  • › Werken Blue Light-brillen? Alles wat u moet weten