”Värdigt och nyktert – men Einárfilmen tyvärr för ytlig”

0
78

Dokumentären ”Einár 2002–2021” är ”ett litet minnesporträtt” av den unga rapparen som sköts till döds i höstas – och på ett befriande sätt är den nykter och värdig utan att ge sig in på den ”löpsedeltapetserade stigen” om gangsterrap och brott. Det skriver SvD:s Andres Lokko i sin recension av den 36 minuter långa dokumentären. ”Vad ’Einár 2002-2021’ försöker förmedla är hur det finns fler sätt att betrakta konst på”, skriver Lokko, som menar att journalisterna Johannes Cakar och Diamant Salihu är utmärkta som kommentatorer. GP:s Johan Lindqvist lyfter även han kommentatorerna och beskriver dem som ”välformulerade och kunniga”. Men deras berättelser är ganska ytliga, menar han. Många röster saknas och det ytliga resultatet visar att ambitionen att ”skapa en samlad bild” fick backa för viljan att snabbt få fram filmen, skriver Lindqvist. ”Det är synd och rentav ett alldeles onödigt misslyckande.” Varje helg tipsar Omni-redaktionen om de mest aktuella filmerna, tv-serierna, musiken, böckerna och mycket mer från hela världen. Genre kan variera från vecka till vecka. Recensionssvepen är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.