Valerie Pecresse, den konservative som kan bli Frankrikes første kvinnelige president

0
137

Valerie Pecresse, det konservative partiet Les Republicains kandidat for det franske presidentvalget 2022. (AP Photo/Adrienne Surprenant)

For femten år siden slo Valerie Pecresse et studentopprør over universitetsreformene hennes med det samme blanding av konsensusbyggende politikk og reformistisk evne som hun tror nå vil føre henne til det franske presidentskapet.

Valgt til å stille forrige måned av menige medlemmer av det konservative partiet Les Republicains, viser velgerundersøkelser at Pecresse kunne slå president Emmanuel Macron i valget i april. Hvis hun lykkes, ville hun bli Frankrikes første kvinnelige statsoverhode.

På et kontor utsmykket med innrammede kinoplakater, kastet Pecresse, 54, av en liste over lidelser Frankrike står overfor som snakker om henne sosial og finanspolitisk konservatisme: dårlig kontroll over landegrensene, voldelige byghettoer og en voksende haug med gjeld. “Vi må gjenopprette orden, både i gatene våre og i nasjonalregnskapet,” sa hun til Reuters.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

En minister for høyere utdanning og deretter budsjettet under Nicolas Sarkozy’s presidentskap, sa Pecresse i forrige uke at hun ville bringe ut “ strømslangen” å rydde opp i urolige nabolag der staten hadde mistet autoritet og lovløshet rådde.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Kritisk til Macron for å “brenne et hull i statskassen” under pandemien har Pecresse lovet å reformere Frankrikes sjenerøse pensjonssystem og kutte en oppblåst offentlig lønnsregning – begge løftene hun sier Macron ikke har klart å innfri.

Stilen hennes, sier hun, er “to tredjedeler (Angela) Merkel og en tredjedel (Margaret) Thatcher”.”Jeg er en kvinne som konsulterer, bestemmer og handler,” hun sa. “Den endelte Thatcher er å si ‘I’m not for turning’,” refererer til en setning i en tale fra 1980 da den konservative britiske lederen nektet å trekke seg tilbake på liberaliserende reformer.

Pecresse pekte på nedskjæringen av hundrevis av jobber ved hovedkontoret hennes for å gi plass til flere ansatte på videregående skoler, reduserte utgifter og høyere investeringer som bevis på at hun får ting gjort. I 2020 vant hun et andre mandat for å styre Paris-regionen. Motstandere som hadde gitt henne kallenavnet “den blonde” hadde betalt prisen, sa hun.

På spørsmål om Frankrike var klar for en kvinnelig president, svarte hun: “Velgere på høyresiden har vist at de er klare, og de kan være mest tilbakeholdne med å stole på en kvinne.”

‘Unbending’

Pecresses parti, som sporer sin opprinnelse til Charles de Gaulle, dominerte fransk politikk i store deler av etterkrigstiden. Men etter at Macron tegnet landskapet på nytt i 2017, har det slitt med å forene sine sentrum-høyre og solid konservative fraksjoner. Avhoppet av en høytstående konservativ lovgiver til valgkampen til den høyreekstreme polemikeren Eric Zemmour på søndag, understreket utfordringen hun står overfor med å holde et stridende parti sammen.

Opinionsmålinger viser henne i et tett kappløp med Marine Le Pen, leder for det tradisjonelle høyreekstreme, for andreplassen i valgets avstemming. Zemmour følger like bak. Skulle hun klare det, ville hun være den farligste motstanderen for Macron, antyder undersøkelsene.

Født i en eksklusiv forstad til Paris og utdannet ved Frankrikes eliteskole ENA for politikere og sivile tjenere, er Pecresse en moderat i et konservativt parti som har slynget seg til høyre ettersom ytre høyre gir næring til anti-innvandrersentiment og et ønske blant mange velgere om å gå hardt ut mot lov og orden.

Pecresse har skjerpet språket sitt når det gjelder immigrasjon og identitet, og forsøker å nøytralisere trusselen fra Le Pen og Zemmour, hvis løfte om å “redde Frankrike” fra islam har polarisert Frankrike.

Hun sier hun vil avslutte den automatiske retten til fransk statsborgerskap for personer født i Frankrike og skjerpe retts
straffer på steder der politiet har mistet kontrollen.

< p>På et bord på Pecresses kontor sitter et fotografi av Samuel Paty, læreren halshugget av en tsjetsjensk-født tenåring i en forstad til Paris i 2020 fordi han brukte karikaturer av profeten Mohammed i en leksjon om ytringsfrihet.

Pecresse sa at lærerens portrett ville følge henne til Elysee-palasset hvis hun vant valget. “Vi må være ubøyelige i respekten for våre verdier,” sa Pecresse. “I det offentlige rom kommer loven foran troen.
Det er de samme rettighetene, de samme pliktene for alle.”

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.