Strategi og ambisjoner: I Wang Yi besøk, Kinas lange Afrika-spill

0
33

Den kinesiske utenriksministeren Wang Yi med sin kenyanske kollega Raychelle Omamo i Mombasa forrige uke. (AP Photo//Gideon Maundu)

Da Kinas utenriksminister Wang Yi besøkte Eritrea, Kenya og Komorene den første uken i januar som en del av en femnasjonsreise som også inkluderte Maldivene og Sri Lanka, observerte han en 32 år gammelt Beijing-ritual for å besøke Afrika i begynnelsen av hvert år. Faktisk går Kinas forbindelser med kontinentet lenger tilbake enn de siste tre tiårene.

Gamle bånd

I årene med den kalde krigen, mens USA og Sovjetunionen kjempet etter innflytelse over Afrika, opprettholdt Kina en ideologisk tilstedeværelse på kontinentet.

I 1966, etter at Kwame Nkrumah ble kastet ut i et kupp mens han var i Beijing. , stilte kineserne den ghanesiske uavhengighetslederen i noen dager før han bestemte seg for å reise til Guinea.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Det første kinesiske infrastrukturprosjektet på kontinentet var den 1860 km lange Tanzania-Zambia-jernbanen på 1970-tallet – den første transnasjonale jernbanen i Afrika – som i tillegg til å frakte passasjerer, fraktet malm fra zambiske kobbergruver til havnebyen Dar-es- Salam i Tanzania.

Siden 1990-tallet har Kina med suksess brukt sine gamle bånd med flere afrikanske land for å omforme forholdet, ved å bruke de rike naturressursene på kontinentet for å betjene sin egen massive vekst.

Redaksjonell |Den kinesiske utenriksministerens besøk på Sri Lanka fremhevet Beijings nådeløse drivkraft i regionen i Det indiske hav, og Indias utfordring

Nåværende besøk

Siden 2014, da han ble utenriksminister, har Wang besøkt 35 afrikanske land under sine årlige besøk. Årets turné fulgte den treårige ministerkonferansen til Forum for Kina-Afrika-samarbeid i Dakar, Senegal, i desember 2021, da Wang også besøkte Etiopia i et uttrykk for solidaritet med statsminister Abiy Ahmed i borgerkrigen i Tigray, og mot rollen til «ytre styrker» – les USA – i å underbygge konflikten.

Wangs besøk i Eritrea forrige uke, som har støttet den etiopiske lederen, var i denne forstand en forlengelse av det tidligere besøket i Addis Abeba.

I Kenya deltok Wang i fullføringsseremonien til den kinesiskbygde oljeterminal ved havnebyen Mombasa. Kina har tatt store belte- og veiinitiativer i Kenya, inkludert å bygge en jernbanelinje fra hovedstaden Nairobi til Mombasa.

På Komorene, utenfor Mosambik, lovet han mer utviklingshjelp.

Wang Yi ser på mens president Uhuru Kenyatta i Kenya henvender seg til interessenter og ministre fra Kina etter å ha besøkt den nye Kipevu oljeterminalen i havnen i Mombasa, Kenya, torsdag 6. januar 2022 . (AP Photo/Gideon Maundu)

Strategiske ambisjoner

Wang annonserte en spesiell utsending til Afrikas Horn der Eritrea, Etiopia, Somalia, Djibouti og Kenya ligger. Det var en indikasjon på den strategiske betydningen av denne regionen i Indiahavet for Kina, så vel som dens politiske og økonomiske innflytelse – pluss ambisjonen om å spille rollen som mekler i regionens konflikter.

Siden 2017, Beijing. har hatt en militærbase i Djibouti med 400 soldater fra PLA, i umiddelbar nærhet til en fransk og en amerikansk base. En kinesisk bygd jernbanelinje forbinder Djibouti med den etiopiske hovedstaden Addis Abeba.

Best of Explained

Klikk her for mer

lån og handel

I et dusin år har Kina vært Afrikas største handelspartner. Toveishandelen i 2020 var 187 milliarder dollar, ifølge «China-Africa Annual Economic and Trade Relationship Report 2021», utgitt i september i fjor. Handelsbalansen er sterkt i favør av Kina.

I følge rapporten investerte Kina 2,96 milliarder dollar i Afrika i 2020, en økning på 9,5 prosent i forhold til 2019, noe som gjør det til en av de største investorene i Afrika. Data samlet av China-Africa Research Initiative ved Johns Hopkins School of Advanced International Studies viser at kinesiske FDI-aksjer i 2019 var på totalt 44,4 milliarder dollar, foran USA.

De fem beste afrikanske mottakerne av kinesiske investeringer er Sør-Afrika, Den demokratiske republikken Kongo, Angola, Etiopia og Zambia.

Mens hovedinvesteringene i land over hele Afrika er i infrastrukturkonstruksjonsprosjekter og gruvedrift, investerer Kina også i transport, vitenskapelig forskning, og tjenestesektoren.

SAIS-CARI anslår at mellom 2000 og 2019 signerte kinesiske finansmenn 1 141 låneavtaler verdt 153 milliarder dollar, den største delen av disse går til transport-, kraft- og gruvesektorene i den rekkefølgen.

Topplånet som mottas. land fra 2010 til 2018 var Angola, Etiopia, Zambia, Kenya og Nigeria.

Tusling med USA

Rivaliseringen mellom USA og Kina i Afrika har ulmet lenge, men den har kommet i skarpere fokus de siste årene, med forverringen av bilaterale relasjoner i Trump-årene og de økende spenningene i Indo-Stillehavet.< /p>

USA innser at Kina har blitt venner i Afrika med sine penger, havner, jernbaner og andre infrastrukturprosjekter under BRI, og prøver nå å tilby et motspill med sine tiltak som Development Finance Corporation (også kjent som International Development Finance). Corporation), som skal distribueres av Biden-administrasjonen for G-7s Build Back Better World-initiativ.

I desember kunngjorde DFC lanseringen av en ny plattform “designet for å øke investeringene i skjøre og konflikt- berørte stater i Afrika.»

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd