Skåne: Svårt covidsjuka är nästan alltid ovaccinerade

0
93

Av de 78 patienterna som har covid-19 på Skånes universitetssjukhus är ”bara” 52 inlagda på sjukhuset på grund av sjukdomen. Övriga vårdas för något helt annat, men hamnar ändå i statistiken när de testar positivt för sjukdomen. Det skriver Sydsvenskan. Läkaren och forskaren Ulf Karlsson säger att de personer som vårdas för svår covid nästan uteslutande är ovaccinerade. – Det blir ingen rättvisande bild när man säger att även vaccinerade vårdas på sjukhus. De är oftast inte där för covid i sig. Och de behöver sällan vårdinsatser just för covid. Tidigare i veckan skrev DN att tre regioner har signalerat till Folkhälsomyndigheten om att statistiken kring coronavårdade på sjukhusen är missvisande, just för att flera av patienterna har covid-19, men inte i första hand vårdas för sjukdomen.