Obegripliga klättringar ger dödsföraktet högre mening

0
76

Dokumentären ”The alpinist” samlar höga betyg från de svenska recensenterna. Kulturnytts Björn Jansson både ryser och njuter i biofåtöljen när den 23-årige Marc-André Leclerc genomför ”nästan obegripliga” bergsklättringar utan rep och med skinnflådda händer. ”Filmen berättar om halsbrytande äventyr, men ställer också frågor om vad som driver oss människor.” DN:s Jacob Lundström tycker filmen lyckas ta den gamla slitna frågeställningen om det egentligen är försvarbart att söka kickar med livet som insats ett steg vidare. ”’The alpinist’ försöker ge dödsföraktet en högre mening, och lyckas faktiskt vara både effektfull och inkännande”, skriver han. Snittbetyget bygger på två av fem recensioner. Varje helg tipsar Omni-redaktionen om de mest aktuella filmerna, tv-serierna, musiken, böckerna och mycket mer från hela världen. Genre kan variera från vecka till vecka. Recensionssvepen är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.