Liberal “mållös” över att Ryssland har fartyg i Östersjön

0
107

Publicerad 14 januari 2022 kl 16.40

Inrikes. Centerpartiets ungdomsförbund CUF kräver nu att Sverige går med i Nato. Ett av skälen är att förbunds­ordförande Réka Tolnai, 23, har kommit på att Ryssland har fartyg i Östersjön.

Gilla artikeln på Facebook

“Vi har ryska fartyg i Östersjön och regeringen tror fortfarande att det är säkrare för Sverige att inte vara med i Nato? Är mållös”, skriver Tolnai på Twitter.

Ryssland har – i form av olika statsbildningar och med ett undantag – haft fartyg i Östersjön i åtminstone 1.500 år. Under den nordiska vendeltiden (550–800 e.Kr.) handlade slaviska stammar från dagens Ryssland aktivt med vikingarna och befolkningen i det moderna Sverige. Skandinaviska vikingar har enligt senare forskning varit med och grundat det som senare blev Ryssland och påbrå från vikingarna kan fortfarande spåras i dna från delar av den ryska befolkningen runt Östersjön.

Under stormaktstiden förlorade Ryssland sin Östersjökust till svenskarna men efter att det svenska försvaret av Östersjöprovinserna brutit samman vid 1700-talets början återkom Ryssland som Östersjönation, och har haft en flotta i Östersjön sedan dess.

Réka Tolnais inlägg på Twitter väcker nu munterhet på den sociala nätverkssajten.

“Oops. Fick du inte PM:et? Överstelöjtnant von Schlippenbach tvingades ge upp Nöteborg, så ryssarna har trängt fram till Östersjön”, skriver journalisten Mattias Albinsson och länkar in ett telegram till Karl XII från 1702.