Het gebruik van schijfruimte bekijken en bewaken vanaf de Linux-opdrachtregel

0
19

Terwijl het meestal vrij duidelijk is of je systeem bijna leeg is geheugen of het gebruik van te veel CPU-tijd, schijfgebruik is een andere belangrijke statistiek die u in de loop van de tijd kan besluipen als u uw server onbeheerd achterlaat. U zult uw schijfgebruik regelmatig willen controleren met behulp van deze opdrachten.

Schijfgebruik controleren op Linux

Het gebruikte hulpprogramma om snel het schijfgebruik op bijna alle Linux-systemen te controleren is df, wat staat voor “disk filesystems.” Het drukt gewoon een lijst af van alle bestandssystemen op uw systeem.

df -hT

Dit commando wordt hier aangeroepen met twee vlaggen, -h voor “human readable,” die bytenummers afdrukt in KB, MB en GB, en -T, die het type bestandssysteem weergeeft.

df zal elk bestandssysteem afdrukken samen met de grootte, hoeveel wordt gebruikt en beschikbaar is, en waar het op uw systeem is gekoppeld.

Je zult snel merken dat je waarschijnlijk veel meer “bestandssystemen” dan je zou verwachten. Deze server heeft slechts één solid-state drive, maar heeft meer dan 20 bestandssystemen. De meeste hiervan zijn backend-dingen die worden gebruikt voor andere programma's en services, zoals gecomprimeerde squashfs, virtuele tmpfs en Docker's overlay-systemen die worden gebruikt voor containers.

Advertentie

In dit voorbeeld is ext4 de echte schijf, wat duidelijk is omdat hij aan de root is gekoppeld, maar in systemen met meerdere schijven is dat misschien niet meteen duidelijk. Als je wilt, kun je deze lijst filteren door op te geven welk type je wilt zien met de kleine -t vlag:

df -hT -t ext4

Of door te verwijderen wat u niet handmatig wilt zien met de vlag -x:

df -hT -x squashfs -x overlay -x tmpfs -x devtmpfs

U kunt df ook om informatie vragen over een specifiek bestandssysteem, zelfs inclusief jokertekens om meerdere systemen op naam te matchen:

df -h /dev/md*

Of je kunt het om informatie vragen over een specifieke mount, wat het handigst is om snel de informatie over je rootsysteem te krijgen:

df -h/

Controle in een oogopslag

Meestal wil je echter waarschijnlijk niet een heleboel commando's met specifieke vlaggen onthouden en typen. Daar is het hulpprogramma Glimpen voor gemaakt, en we raden je ten zeerste aan het eens te proberen.

Het is in feite een vervanging voor ingebouwde hulpprogramma's zoals top en htop, behalve dat het veel verschillende prestatiestatistieken over uw systeem, de schijven, weergeeft. Het is standaard niet inbegrepen in de meeste Linux-distributies, maar het is open source en kan vanuit pip worden geïnstalleerd, aangezien het een Python-app is.

sudo pip install-blikjes Advertentie

Voer vervolgens de app uit om het glimpen-dashboard te openen:

glimpen

U vindt in de linkerbenedenhoek wat informatie over schijfgebruik, inclusief huidige I/O-snelheden, evenals het totale gebruik van elke fysieke schijf. Hiermee kunt u gemakkelijk problemen opsporen met schijven die vol raken voordat het uw systeem kapot maakt.

Er zijn tal van andere hulpprogramma's om uw systeem te bewaken, maar blikken vinkt alle vakjes aan, dus het is een mooie tool om te hebben.

Waarschuwingen verzenden wanneer uw schijfgebruik te hoog is

Het grootste probleem met opdrachtregelprogramma's is dat u proactief moet zijn bij het controleren op problemen. Maar problemen kunnen onverwachts opduiken, dus het is goed om van tevoren op de hoogte te worden gesteld.

De oplossing is dus om een ​​dagelijkse cron-taak in te stellen die df automatisch uitvoert om het gebruik te controleren op het wortelstelsel. Het zal dit vergelijken met een ingestelde waarde, en als het groter is, zal het een bericht sturen.

#!/bin/bash CURRENT=$(df/| grep/| awk '{ print $5}' | sed 's/%//g') THRESHOLD=90 if [ “$CURRENT” -gt “$THRESHOLD” ] ; dan curl -X POST -H 'Content-type: application/json' –data “{“text”:”Uw server `$(hostname)` heeft momenteel ${CURRENT}% schijfcapaciteit. “}” fi

Je hebt tal van opties voor het ontvangen van berichten, en dit hangt af van je favoriete contactpersoon. Het eenvoudigst zou zijn om het e-mailprogramma in te stellen om u e-mails te sturen vanaf de opdrachtregel. Je kunt ons artikel lezen over het instellen van Postfix om dit voor je af te handelen.

Advertentie

Een veel coolere methode is om jezelf rechtstreeks een bericht te sturen op een berichtenplatform waarop je actief bent, zoals zoals het instellen van Slack-meldingen van uw server, wat eenvoudig kan worden gedaan met behulp van webhooks met curl POST-verzoeken.

Je kunt ons artikel lezen over het instellen van Slack-webhooks voor schijfruimtewaarschuwingen voor meer informatie.

GERELATEERD: Instellen Slack-meldingen voor weinig schijfruimte op uw server