Det er på tide å velge, sier Joe Biden til republikanerne i brennende stemmerettstale

0
95

USAs president Joe Biden holder bemerkninger på eiendommen til Morehouse College og Clark Atlanta University i Atlanta, Georgia, USA 11. januar 2022. (Reuters)

USAs president Joe Biden på tirsdag appellerte full hals for at stemmerettslovgivningen stoppet i Kongressen og sa at demokratiske lovgivere burde gjøre en større endring i Senatets regler for å overstyre republikansk opposisjon.

I en tale designet for å blåse liv i kampen for å vedta føderale stemmelover og overbevise skeptiske demokratiske aktivister om hans engasjement, kalte Biden republikanerne feige, og han forpliktet seg også til å endre det amerikanske senatets “filibuster” regel for å vedta lovgivning. Kaller det en “kamp om Amerikas sjel,” Biden satte stemmerettsinnsatsen på linje med kampen mot segregering av den drepte borgerrettighetslederen pastor Martin Luther King Jr.

Republikanerne må velge hvilken side av historien de vil være på, sa Biden, og kontrasterte amerikanske borgerrettighetshelter med noen av USAs histories mest beryktede hvite supremacister. “Vil du være på siden av Martin Luther King eller George Wallace?,” spurte Biden, med henvisning til den segregasjonistiske tidligere Alabama-guvernøren. “Vil du være på siden av (tidligere kongressmedlem) John Lewis eller Bull Connor? Siden til Abraham Lincoln eller Jefferson Davis?”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Connor var kommissær i Birmingham, Alabama, og Davis leder av de konfødererte statene for slaveri under den amerikanske borgerkrigen. Biden sammenlignet stemmerettsinnsatsen med kampen mot angrepet på US Capitol 6. januar 2020 av tilhengere av tidligere president Donald Trump, et angrep som Biden kalte et “kuppforsøk.”

Hans tone gjentok bemerkninger forrige uke, på ettårsdagen for angrepene, som gjenspeiler en ny beregning av Det hvite hus etter et år fokusert på å jobbe med republikanere. “Ikke en eneste republikaner har vist mot til å stå opp mot en beseiret president, for å beskytte USAs stemmerett. Ikke én,» sa Biden og refererte til Trump og stemmerett.

Trump har sagt at valget i 2020 ble stjålet av Bidens demokrater gjennom velgersvindel, til tross for gjentellinger og undersøkelser som ikke fant bevis for å støtte påstanden hans. Siden den gang har republikanske lovgivere i 19 stater vedtatt dusinvis av lover som gjør det vanskeligere å stemme. Kritikere sier at disse tiltakene påvirker minoriteter uforholdsmessig.

Før Biden talte, var det et øyeblikk med høytidelighet da han og visepresident Kamala Harris sto foran Kings gravsted med Kings familie stående i nærheten, bøyde hoder. Etter seremonien snakket Biden og Harris i nærheten på det kombinerte campus ved Clark Atlanta University og Morehouse College, to historisk svarte skoler.

Filibuster-utskjæring

Biden ønsker å bygge offentlig støtte for føderal lovgivning for å styrke stemmerettigheter, spesielt Freedom to Vote Act og John Lewis Voting Rights Advancement Act. Begge har så langt visnet under samlet motstand fra republikanere, som hevder at de vil pålegge tvilsomme nasjonale standarder for lokale valg.

Biden sa at hvis ikke gjennombrudd i lovgivningen kan oppnås, bør lovgivere i Senatet “endre reglene inkludert å kvitte seg med filibuster for dette.” Filibuster er en parlamentarisk manøver for å kreve et flertall på 60 stemmer i Senatet for vedtak i stedet for et enkelt flertall.

“Dessverre har USAs senat, designet for å være den største deliberative instansen, blitt gjort til et skall av sitt tidligere jeg,” sa Biden.

Republikanerne kritiserte raskt Bidens filibuster-forslag som overreach. “Hva demokratene har laget en ‘stemmerett’ lovforslaget er egentlig bare et partipolitisk maktgrep. Og nå ønsker de å eliminere filibusteren for å fremme denne forferdelige lovgivningen, som bare vil forverre forvirringen i valgprosessen vår,” Senator Mike Crapo sa etter Bidens tale.

Det var Bidens mest direkte bønn til dags dato for senatet om å endre sine regler. Hvorvidt stemmene finnes blant demokratene for å endre regelen er fortsatt uklart. Biden sa at han hadde hatt rolige samtaler med lovgivere om lovgivningen de siste månedene, men at “Jeg er lei av å være stille.”

Harris, som introduserte Biden, advarte om at uten nasjonal lovgivning, kan nylig vedtatte lover i republikanske stater påvirke så mange som 55 millioner amerikanere. “Hvis vi står stille ved at hele nasjonen vår vil betale prisen for generasjoner fremover,” sa Harris.

Georgia var en stat på slagmarken i valget i 2020, og demokratene vant to viktige amerikanske senatseter i avrenningskonkurranser i januar 2021 som ga dem effektiv kontroll over kammeret. Senere på året godkjente den republikansk-ledede statlige lovgiveren omfattende stemmebegrensninger. Det amerikanske justisdepartementet saksøkte og sa at loven krenker rettighetene til svarte velgere.

Demokrater spenner seg for tøffe kongressvalg i 2022 som kan frata dem flertallet deres og muligheten til å endre føderale stemmelover. Mange borgerrettighetsaktivister sier at Biden burde ha gjort mer i løpet av sitt første år i embetet for å presse på for reformer, og noen, inkludert Georgias Stacey Abrams, deltok ikke på talen hans. Biden fortalte journalister i Det hvite hus tirsdag at han snakket med Abrams og til tross for en sammenblanding av tidsplanen, er de “på samme side.”

📣 Inderen Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.