Coronakommissionen nekas viktigt material

0
65

Publicerad 14 januari 2022 kl 06.16

Inrikes. Coronakommissionen får inte ta el av material från Regeringskansliet som behövs i granskningen av Sveriges pandemihantering, rapporterar Dagens Medicin.

Gilla artikeln på Facebook

Materialet som kommissionen nekats att ta del av utgörs av anteckningar från möten som kan ge svar på hur regeringen och myndigheterna har fattat de beslut som rör pandemin, enligt Coronakomissionens huvudsekreterare Joakim Sunnegård.

Regeringskansliet uppger för Ekot att tjänstemannaanteckningar inte behöver lämnas ut och att kommissionen kommer att få ta del av intern e-post som skickats mellan vissa statssekreterare och presschefen under våren och hösten 2020.

“Men de personliga noteringar som tjänstemän eventuellt kan ha gjort till stöd för minnet är dock inte uppgifter som Regeringskansliet förfogar över. De anteckningsböcker m.m. som kommissionen har bett att få ta del av omfattas alltså inte av skyldigheten i förordningen”, skriver Regeringskansliet till Ekot i ett skriftligt uttalande.

I praktiken innebär det att coronakommissionen nekas ta del av underlag som ingår i regeringens pandemihantering. Bland annat rör det sig om krishanteringskansliets minnesanteckningar från tunga möten mellan berörda statssekreterare.