Vårdfacken kräver nationell kriskommission för vården

0
83

Regeringen bör omgående tillsätta en kriskommission för arbetsmiljön i vården. Det skriver Läkarförbundets och Vårdförbundets ordföranden Sofia Rydgren Stale och Sineva Ribeiro på DN Debatt. Facktopparna beskriver en extremt pressad situation som uppstått inte bara på grund av pandemin. Patientsäkerheten hotas och 171 000 svenskar väntar på operation, vilket gör att regeringen måste agera, skriver de. Ribeiro och Rydgren Stale listar sex krav till politikerna. Utöver en nationell kommission vill de att Socialstyrelsen får i uppdrag att samordna köerna inom vården, och att rätten till återhämtning blir ”grundbulten” i hur vården organiseras. Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund