Pajalagruvan får fortsätta – men ska minska brytningen

0
65

Kaunisvaaragruvan i Pajala får fortsätta bryta järnmalm, men produktionen ska begränsas från 20 miljoner ton till 7 miljoner ton. Det meddelade mark- och miljödomstolen i Umeå i torsdagens dom, rapporterar TT. Anledningen till sänkningen är att en viss del av verksamheten stridit mot det gällande tillståndet. Sommaren 2018 ansökte Naturvårdsverket om att återkalla gruvans tillstånd med hänvisning till risk för påverkan på vattendrag och våtmarker. Ägarbolaget Kaunis Iron AB köpte gruvan 2017 efter att den tidigare ägaren gått i konkurs och återupptog brytningen 2018. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger Sveriges bästa bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Omnis läsare erbjuds nu att läsa Omni Ekonomi gratis i vinter (två månader, värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.