Omicron-stigning: økning i dødsfall, men andel lavere enn andre bølge

0
78

En mottaker får et skudd av en Covid-19-vaksine i Nerul, Navi Mumbai.

To uker inn i den tredje bølgen i India er en økning i Covid-relaterte dødsfall i ferd med å bli synlig, selv om økningen ikke er like rask som økningen i infeksjoner.

Disse dødsfallene over hele landet – minus de fra Kerala – beveger seg mot tresifrede etter å ha vært tosifret i mer enn en måned. Sammenlignet med den andre bølgen er imidlertid dødsfall som andel av infeksjonstallene fortsatt svært lave per nå.

I løpet av februar og midten av mars i fjor rapporterte India over 100 dødsfall i gjennomsnitt, da antallet tilfeller var mellom 15 000 og 20 000. Disse tallene begynte å stige kraftig etter det. Men det er også fordi økningen i daglige tilfeller var mye langsommere forrige gang – det hadde tatt mer enn en måned før tellingen økte fra 12 000 til 25 000. Derimot har sakstallet økt fra mindre enn 10 000 per dag 28. desember til nesten 1,8 lakh nå.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Les |Ingen karantene etter Covid-plikt for helsepersonell

Trenden i dødstall følger vanligvis infeksjonsbanen med omtrent to uker. Derfor vil virkningen av økningen i infeksjoner på dødstallene begynne å vise seg først nå. Avgjørende vil banen for dødstall fra nå avsløre hvor mild Omicron-varianten er, hvor effektive vaksinene har vært, og hvor forberedt regjeringen er på å håndtere økningen.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Kerala er et unntak siden det har rapportert det største antallet Covid-relaterte dødsfall i India i over fire måneder nå, og står for over 80 prosent. Staten har rapportert et gjennomsnitt på 242 dødsfall hver dag etter september, hovedsakelig på grunn av inkludering av tidligere utallige dødsfall, noe som forvrenger dødstrenden i pan-India.

Les |28-ganger økning, satt til å krysse 4 lakh Covid høy, men sykehusinnleggelse lav; testing normer avslappet

Utenfor Kerala hadde dødstallene i de fleste stater falt til ensifrede — noen dager ble det rapportert mindre enn 50 dødsfall. Disse nivåene ble sist sett i forkant av den første bølgen i 2020. Det endrer seg nå. Søndag ble det rapportert om 86 dødsfall: Maharashtra, Delhi og Vest-Bengal stod for henholdsvis 16, 17 og 18 dødsfall.

For en måned siden rapporterte nesten 20 stater om null dødsfall. Det tallet har kommet ned til knapt et dusin nå. I stater som Rajasthan, Madhya Pradesh, Gujarat eller Jharkhand ble det rapportert om svært få dødsfall i løpet av de siste tre månedene, noen ganger en eller to på ti dager. Flere dødsfall blir nå registrert i disse og andre stater daglig.

Omicron-varianten, som forårsaker den tredje bølgen, er kjent for å gi en mildere form av sykdommen, og det er forventet at færre mennesker vil utvikle alvorlige sykdommer eller trenge kritisk behandling. Enda færre vil sannsynligvis bukke under for sykdommen. Men ettersom flere mennesker blir smittet i løpet av svært kort tid, er det ikke sannsynlig at dødstallene forblir upåvirket.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste India-nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd