Hvordan europeiske kongelige en gang delte sine viktigste hemmeligheter

0
73

Samlinger av biblioteker og arkiver inneholder ofte eksempler på brevlåsing som er skjult i synlig skue. (New York Times/File)

For å sikre den viktigste kongelige korrespondansen mot snoper og spioner på 1500-tallet, brukte forfattere et komplisert sikkerhetsmiddel. De brettet brevet, klippet deretter en dinglende remse og brukte den som en improvisert tråd for å sy sting som låste brevet og gjorde det flate skrivepapiret til sin egen konvolutt. For å komme inn må en spion klippe opp låsen, en handling som er umulig å bli oppdaget.

Catherine de’ Medici brukte metoden i 1570 – en tid hun styrte Frankrike mens hennes syke sønn, kong Charles IX, satt på tronen. Dronning Elizabeth I gjorde det i 1573 som den suverene herskeren over England og Irland. Og Mary Queen of Scots brukte den i 1587 bare timer før hennes lange innsats for å forene Storbritannia endte med halshuggingen hennes.

“Disse menneskene visste mer enn én måte å sende et brev på, og de valgte denne,” sa Jana Dambrogio, hovedforfatter av en studie som beskriver renessansetidens politikeres bruk av teknikken, og en konservator ved Massachusetts Institute of Technology Biblioteker. “Du måtte være svært selvsikker for å lage en spirallås. Hvis du gjorde en feil, må du begynne helt på nytt, noe som kan ta timer med omskriving og omsetting. Det er fascinerende. De gjorde store anstrengelser for å bygge opp sikkerheten sin.»

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Avsløring av metodens utbredte bruk blant europeiske kongelige er den siste satsingen til en gruppe forskere, sentrert ved MIT, inn i en forsvunnet kunst de kaller letterlocking – en tidlig form for kommunikasjonssikkerhet som de er opptatt med å gjenopplive . Tidlig i fjor rapporterte de om utviklingen av en virtuell virkelighet-teknikk som lot dem kikke inn i låste bokstaver uten å rive dem fra hverandre og skade den historiske historien.

Nå, i en detaljert artikkel som dukket opp forrige måned i Electronic British Library Journal, presenterer de lærde sitt ekspanderende univers av oppdagelser og spørsmål. De viser frem tilfeller av spiralbokstavlåsing blant dronningene og hevder at metoden «spredning over europeiske domstoler gjennom kongelig korrespondanse».

Selv om bruken av låste brev bleknet på 1830-tallet med fremveksten av masseproduserte konvolutter og forbedrede systemer for postlevering, blir det nå sett på som en fascinerende forløper til den utbredte krypteringen som brukes globalt i elektronisk kommunikasjon.

I deres nylige artikkel bruker forfatterne casestudier av låste bokstaver, samt grafiske illustrasjoner og detaljerte beskrivelser av prosessen, for å avsløre hva de har lært i løpet av to tiår med studier. Oppgavens hovedmål er å hjelpe andre forskere med å identifisere når teknikken ble brukt i historiske brev som allerede er åpnet, flatet ut og ofte reparert på måter som etterlater få spor av sin opprinnelige tilstand.

I Premium now |Hvordan kongelige allianser opprettholdt diplomati, fødte syke etterfølgere

Forfatterne sier at samlinger av biblioteker og arkiver ofte inneholder eksempler på brevlåsing som er skjult i synlige øyne. Kunnskap om teknikken, legger de til, kan brukes til å gjenopprette nyanser av personlig kommunikasjon som til nå har gått tapt for historien.

“Vi håper,” skriver forfatterne, at funnene deres gir en “roman” typer arkivforskning, og lar selv svært kjente gjenstander undersøkes på nytt.»

De ni forfatterne av den nye artikkelen, i tillegg til Dambrogio, inkluderer studenter ved MIT så vel som forskere fra King's College London, University of Glasgow og British Library. British Library har en pågående utstilling som fremhever noen av de ulåste bokstavene.

En hovedsakstudie av den nye artikkelen er et brev skrevet i 1570 av Catherine de’ Medici, som som dronningekonsort, dronningemor og regent spilte ledende roller i nesten et halvt århundre i det politiske livet i Frankrike. De lærde fant den for salg på nettet og MIT kjøpte den. Catherine skrev brevet sitt til Raimond de Beccarie, en fransk soldat, politiker og diplomat. En MIT-video viser en gjeninnføring av hvordan Catherine eller en av assistentene hennes brettet og låste brevet.

I sin artikkel går forfatterne gjennom prosedyren i betydelig detalj fordi det overlevende brevet beholdt så mye som 99 prosent av den kompliserte låsemekanismen, noe som muliggjorde en grundig rekonstruksjon av de enkelte trinnene. De zoomer også inn på et papirforsegling over låsen som avslører tydelige avtrykk av Catherines våpenskjold.

Les i Forklart |Det vi vet om dronning Charlotte, hevdet å være 'Storbritannias svarte dronning'

I deres kongelige Omvisningen undersøker de lærde et brev Elizabeth skrev i 1573 til mannen som like etter tok den franske tronen som kong Henry III. De sier det illustrerer hvordan spirallåsen ble brukt på det høyeste nivået av europeiske diplomatiske forhandlinger.

De undersøker også to låste brev sendt av Mary Queen of Scots, inkludert det hun skrev i 1587 rett før halshuggingen hennes. Alison Wiggins, stipendiat ved University of Glasgow og medforfatter av studien, hevder at Marys gjentatte bruk av spirallåser på brevene hennes ga dem ikke bare sikkerhet, men også en slags cachet. Den kombinerte effekten av låsen, hennes egen håndskrift og signaturen hennes, skrev Wiggins, lot Mary “bygge bånd av tilhørighet og slektskap og forsikringer om autentisitet.”

Dambrogio sa at selv om den nye artikkelen dreide seg om kvinner, brukte også menn teknikken.

“Vi er fortsatt i faktisk samling,” sa Dambrogio. Det vil ta flere år med videre studier, la hun til, for å utvikle et helhetlig sosialt bilde av metodens bruk.

Skrevet av: William J. Broad

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.