Hva er sikkerhetsrisikoen ved cloud computing?

0
74

Cloud computing er en av de hotteste teknologitrendene i disse dager. Fra enkle lagringsløsninger til komplette bedriftsapplikasjoner, mye databehandling flyttes til skyen.

Men ettersom dataene våre i økende grad lagres på eksterne servere over hele verden, må et spørsmål stilles: er cloud computing virkelig trygt?

Innholdsfortegnelse

  Hvordan oppbevares nøyaktig dataene dine i skyapplikasjoner? Kan den nås av andre? Hva er sikkerhetsrisikoen ved nettskybasert databehandling? Her er en omfattende oversikt.

  Cloud Computing 101 /h2>

  Normalt kan datamaskinen bare yte så godt som maskinvaren tillater den. Hvis du vil ha mer lagring eller prosessorkraft, må du oppgradere PC-en. Men med de synkende kostnadene for Internett-tilkobling kom et annet alternativ – skyen.

  Den grunnleggende forutsetningen for nettskydatabehandling er ganske enkel. I stedet for å kjøre komplekse programmer og lagre filer på maskinen din, kjører du dem på en ekstern server. Denne eksterne serveren kalles skyen og er ansvarlig for å gi deg dataressurser gjennom nettverket.

  De mest åpenbare eksemplene på dette er skylagringstjenester som Google Drive eller Dropbox. Disse skyapplikasjonene gir deg en dedikert mengde lagringsplass som du kan bruke til å beholde dine egne filer. Siden denne lagringen ikke kommer fra din PC, er disse filene trygge selv om din personlige datamaskin blir ødelagt eller går i stykker.

  Selvfølgelig er det bare å skrape det grunnleggende. Skytjenester går mye lenger enn bare ekstern lagring, og tilbyr alt fra webhotell til helt eksterne applikasjoner. Tjenester som Microsoft Azure og Amazon AWS brukes av bedrifter over hele verden for å kjøre alle typer databehandlingsapplikasjoner.

  Fordelene med Cloud Computing

  Det er mange fordeler med cloud computing kontra tradisjonell applikasjoner.

  Den primære fordelen er redundans. Data lagret fysisk på en enkelt personlig enhet kan slettes på grunn av tekniske problemer, som koster timer med arbeid og viktig informasjon. Skyen, på den annen side, bruker flere servere spredt gjennom ulike geografiske steder, noe som gjør det praktisk talt umulig for dataene å bare gå tapt.

  Den andre store fordelen er skalerbarhet. For bedriftsapplikasjoner kan det være svært vanskelig å skaffe flere dataressurser for å håndtere ekstra belastning i tradisjonelle oppsett. Det krever at du investerer i mer maskinvarekapasitet som vil gå ubrukt mesteparten av tiden.

  Med cloud computing kan applikasjoner be om flere ressurser ved behov, betaler kun for kapasiteten som brukes. Dette gjør å kjøre en skalerbar app svært kostnadseffektiv, for ikke å nevne enkel å implementere.

  Sårbarhetene ved Cloud Computing

  Vi har allerede sett de mange fordelene med cloud computing. Fra tilgjengelighet til redundans er det mange gode poenger med å bruke en skytjeneste. Samtidig er det imidlertid også noen ulemper.

  Den viktigste bekymringen er datasikkerhet. Siden dataene dine holdes på en offentlig tilgjengelig server, er sikkerheten ikke i dine egne hender. Selskapet som kjører skytjenesten (og dens servere) har full kontroll over informasjonen din.

  På en måte er den sikrere enn en personlig datamaskin. En enkelt maskinvarefeil kan ikke sette hele dataen din i fare. Men samtidig utsetter den også informasjonen for trusler utenfor. Et hack som kompromitterer skyserverne kan lekke dine personlige data.

  Mer bekymringsverdig, du må stole på at skytjenesteleverandøren selv respekterer personvernet ditt. Og i denne tiden med Big Data er det neppe gitt. Tekniske giganter har rutinemessig blitt kritisert for brudd på personvernet til brukerdata de har tilgang til, noe som gjør det til en risiko å lagre viktig informasjon på skyen.

  Deretter er det sikkerhetssvakhetene selv skytjenester er utsatt for . Som en hvilken som helst nettjeneste, kan skydatabehandling bli utsatt for DDoS-angrep (Distributed-Denial-of-Service) som ødelegger funksjonene. Dette tvinger den berørte tjenesten til å gå offline, noe som gjør applikasjonen din utilgjengelig i en ukjent tidsperiode.

  Minimer risiko

  Ok, så cloud computing er potensielt sårbart. Hva er så løsningen? Bør du slutte å bruke skytjenester helt?

  Selvfølgelig ikke. For alle de teoretiske sikkerhetsrisikoene som er iboende i cloud computing, er det praktisk talt en av de sikreste formene for databehandling. Takket være redundansene som er på plass på skyservere, er det svært få feilpunkter.

  Datatap eller tyveri fra en skytjeneste krever en katastrofe, i stedet for en sølt kopp te som kan bety undergangen til informasjonen som er lagret på den bærbare datamaskinen. Det er vanligvis også vanskeligere for hackere å bryte seg inn, da skytjenesteleverandører har en tendens til å bruke bedre sikkerhetstiltak enn en PC.

  Personlige datamaskiner kan også bli offer for løsepengeprogram, som låser dine personlige data og krever betaling i kryptovalutaer for å gi deg tilgang. Annen skadelig programvare kan rett og slett ødelegge alle filer, noe som gjør cloud computing enda mer uunnværlig.

  For å forbedre din egen datasikkerhet kan kryptering brukes. For databaser og skylagringstjenester, krypter dataene på ditt eget system før opplasting. For hele applikasjoner som kjører fra skyen, prøv tjenester som lar deg kryptere informasjonen som brukes. På den måten utgjør selv et hack eller en datalekkasje ingen risiko for dine private data. 

  Er Cloud Computing sikker?

  Å spørre om cloud computing er sikker er som å spørre om flyreiser er en trygg måte å reise på. Statistisk sett er det den sikreste formen som finnes, men selvfølgelig er ingenting helt risikofritt.

  Nettskydatabehandlings største sikkerhetsrisiko utgjøres ikke av hackere eller tekniske feil, men snarere av forsettlig feilstyring. Naturen til skyservere gjør det svært vanskelig for hackere å komme inn, og garanterer praktisk talt sikkerhet mot maskinvarefeil.

  Det eneste som kan kompromittere data på skyen er tjenesteleverandøren selv. Og selv om teknologigiganter som Google eller Amazon har etablert seg som pålitelige selskaper i denne nisjen, er det aldri en god idé å legge alle eggene dine i én kurv.

  Enkle tiltak som å kryptere dataene dine og stole på skytjenesteleverandører med en gjennomsiktig personvernpolicy kan bidra til å sikre filene dine og annen informasjon mot uønsket tilgang. Hvis du holder øynene åpne, er det enkelt å redusere sikkerhetsrisikoen ved nettskydatabehandling og nyte fordelene.