Google “kraftsamlar” för ökad svensk censur inför riksdagsvalet

0
156

Publicerad 13 januari 2022 kl 12.08

Inrikes. Google Sverige storsatsar på att bekämpa “konspirationsteorier och desinformation” med hjälp av särskilda “valteam” inför riksdagsvalet i höst. Det meddelade Sara Övreby, Googles “samhällspolitiska chef” i Sverige, på Folk och Försvars rikskonferens.
– Så fort vi upptäcker det tar vi ner det, säger hon.

Gilla artikeln på Facebook

Riksdagsvalet 2022

  • S-planen: Svartmåla SD fram till valet 2022
  • Åkesson vill bli justitieminister: "Det är dags nu"
  • Löfven: Jag kommer leda S i valet 2022

– Aktörer som sprider konspirationsteorier och desinformation i samhället har ökat. Vi har sett det under pandemin, och det är tydligt att exponeringen ökar för länder som går mot val, sade Sara Övreby under konferensen.

Hon meddelade att Google kommer att göra en särskild satsning på den svenska riksdagsvalet.

– Till detta tar vi med oss de erfarenheter vi gjort från val i andra länder, såsom Tyskland, USA och Nederländerna. Vi kraftsamlar genom att inrätta särskilda valteam som erbjuder en direkt kontakt till Google för myndigheter, politiker och journalister med flera. Teamet består av medarbetare från Google Sveriges kontor, men även experter från Googles internationella team som har omfattande expertis om hur man arbetar för säkra och demokratiska val, sade Sara Övreby.

Google ska säkerställa att “problematiskt material granskas” och göra analyser för att se om “aktörer försöker missbruka” företagets plattformar.

Nätjätten samarbetar redan med MSB och nu även nyinrättade Myndigheten för psykologiskt försvar. Detta samarbete ska dock fördjupas, enligt Sara Övreby.

– Vi tar bort det som är olagligt och det som inte följer våra riktlinjer. Vi lyfter fram betrodd information. Vi arbetar också för att minska spridning av information som ligger i gränslandet, som kanske inte är olagligt eller bryter mot våra riktlinjer men som inte är lämpligt. Att få bort det en gång för alla är väldigt svårt och kanske inte alltid önskvärt, för kontexten av ett innehåll spelar också roll. Så det är lite av ett sisyfosarbete, sade Sara Övreby.

– Men så fort vi upptäcker det tar vi ner det, fortsätter hon.

Sara Övreby berättade också att det mesta av det som censureras försvinner redan innan någon hinner se det.

– Vi är väldigt glada över att vi har en kombination av människor och maskiner som arbetar med det här innehållet och i majoriteten av fallen tas faktiskt problematiskt innehåll bort innan någon ens har sett det.

Google ska också erbjuda politiska partier och andra aktörer utbildning i “säkerhetsfrågor för att öka deras kunskap om motskraft mot illasinnade aktörer”.

Även reglerna för annonsering ska bli tydligare. Annonsörerna måste registreras och reklamen får bara riktas enligt kriterierna åldersgrupp, kön och postnummerområde.