6 tips voor het maken van Microsoft Excel-diagrammen die opvallen

0
81

Excel maakt het maken van een grafiek of grafiek gemakkelijk, maar er zijn bepaalde dingen die u kunt doen om uw grafiek effectiever te maken. Deze lijst met tips kan van uw grafiek een succesvolle visuele weergave van uw gegevens maken.

Veel van onze handleidingen voor het maken van grafieken, zoals het maken van een treemap, bieden essentieel aanpassingsadvies dat vaak van toepassing is op dat specifieke soort diagram. De tips die u hier ziet, kunnen echter elke grafiek laten opvallen, ongeacht het grafiektype.

Inhoudsopgave

Selecteer het juiste diagram voor de gegevens
Voeg een beschrijvende titel toe
Gebruik alleen een legenda als dit nuttig is
Kies verstandig uw kleuren
Breng uw kaart van een merk
  Voeg uw logo toe
  Brand de titel of ondertitel
Houd het schoon en gemakkelijk te lezen

Selecteer het juiste diagram voor de gegevens

De eerste stap bij het maken van een diagram of grafiek is het selecteren die het beste bij uw gegevens past. U kunt hier veel inzicht in krijgen door de suggesties van Excel te bekijken.

Selecteer de gegevens die u in een grafiek wilt plotten. Ga vervolgens naar het tabblad Invoegen en Grafieken van het lint. Klik op “Aanbevolen grafieken” om te zien welke soorten grafieken Excel bij uw gegevens past.

Advertentie< br>

U kunt ook onze handige gids raadplegen om het juiste Excel-diagram te vinden voor het type gegevens in uw werkblad.

Opnemen een beschrijvende titel

Hoewel het de taak van een grafiek is om uw gegevens weer te geven zodat ze duidelijk te begrijpen zijn, wilt u ook een titel opnemen. Dit is vooral belangrijk als u van plan bent het diagram als een afzonderlijke afbeelding te delen in een e-mail of post op sociale media.

GERELATEERD: Een diagram opslaan als een afbeelding in Microsoft Excel

Misschien heeft u bijvoorbeeld een grafiek van de omzet in het eerste kwartaal van uw oostkustdivisie. Gebruik een titel die eenvoudig zegt “Sales” is lang niet zo beschrijvend als "East Coast Sales" Kwart één.”

Excel voegt een standaardtitel toe aan elk diagram dat u maakt, maar u kunt dit eenvoudig wijzigen. Selecteer de grafiek en klik vervolgens op het standaard tekstvak Grafiektitel. Typ dan gewoon je eigen titel.

Gebruik een legenda alleen als dit nuttig is

Als je een grafiek hebt waarin een legenda de kijker helpt te begrijpen wat hij ziet, dan moet je er zeker een gebruiken. Maar als uw grafiek op zichzelf duidelijk is en er geen legenda nodig is, verwijder deze dan zodat de weergave minder rommelig wordt. Laten we een voorbeeld van beide bekijken.

In het kolomdiagram aan de linkerkant ziet u gekleurde kolommen en dollarbedragen. Maar wat stelt elke kolom voor? Door een legenda toe te voegen heeft iedereen een duidelijk beeld van de gegevens.

In het cirkeldiagram aan de linkerkant kunt u zien dat elk segment de kleur vertegenwoordigt en er zijn gegevenslabels om dat te bevestigen. Voor dit soort situaties is een legende een onnodige afleiding.

U kunt de legenda ook op een andere plek plaatsen dan de standaardlocatie. Selecteer de grafiek, ga naar het tabblad Grafiekontwerp en klik op de vervolgkeuzepijl Grafiekelement toevoegen. Verplaats je cursor naar Legenda en kies een locatie voor de legenda in het pop-outmenu.

Kies je kleuren verstandig

Bij bijna elk type diagram in Excel wordt wel wat kleur gebruikt. Of het nu een cirkeldiagram is met verschillende gekleurde plakjes of een spreidingsplot met een handvol gekleurde stippen, je hebt kleur om de gegevens te onderscheiden. Gelukkig past Excel een kleurenpalet toe dat je kunt aanpassen.

GERELATEERD: Hoe maak je een cirkeldiagram in Microsoft Excel

In het onderstaande staafdiagram zie je zeker de kleuren van het diagram springen. Helaas lijkt het meer op een doos met markeerstiften dan op een weergave van verkopen.

Door gebruik te maken van een standaard Excel-palet is ons staafdiagram niet alleen eenvoudig te lezen, maar levert het u ook geen hoofdpijn op.

U kunt de kleuren naar wens aanpassen; het gebruik van de kleuren van uw organisatie is een goede optie. De sleutel is om ervoor te zorgen dat u kleuren kiest die aangenaam zijn en ook met elkaar contrasteren.

GERELATEERD: Wat is een hexadecimale code voor kleuren?< /p>

Brand Your Chart

Een ding dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het maken van een grafiek in Excel, is ook het enige dat uw grafiek onderscheidend kan maken. Dat is branding. Je hebt een paar verschillende manieren om je grafiek van een merk te voorzien, zodat deze duidelijk van jou is, maar niet afleidt.

GERELATEERD: Hoe maak je een Grafiek in Microsoft Excel

Uw logo toevoegen

Als u het logo van uw organisatie aan een hoek van de grafiek kunt toevoegen, is dit de eenvoudigste manier om het. Dat kleine logo laat iedereen weten van wie de gegevens zijn.

Benoem de titel of ondertitel

Eerder noemden we het opnemen van een beschrijvende titel voor uw diagram. Als het gebruik van een logo te veel rommel creëert, overweeg dan om gewoon uw bedrijfsnaam toe te voegen aan de titel van de grafiek of zelfs als ondertitel.

Houd het overzichtelijk en gemakkelijk te lezen

Een laatste tip voor het maken van een grafiek die de verhaal van de gegevensbron is om het schoon, eenvoudig en gemakkelijk te lezen te houden. Maak uw diagram niet te ingewikkeld met onnodige elementen.

Net als de eerdere tip om alleen een legenda te gebruiken wanneer deze nuttig is, kan hetzelfde worden gezegd van elementen zoals astitels, een trendlijn of gegevenslabels. U kunt bijvoorbeeld denken dat gegevenslabels helpen door extra details te verstrekken. Maar zoals je hieronder kunt zien, maken die gegevenslabels, waar ze ook zijn geplaatst, de grafiek onoverzichtelijk en maken ze het moeilijk om duidelijk te lezen.

Probeer in plaats daarvan de gegevens anders te ordenen of zelfs een ander grafiekelement te gebruiken. In de onderstaande grafiek hebben we een gegevenstabel toegevoegd in plaats van gegevenslabels. Dit stelt ons in staat om die aanvullende details weer te geven die we willen, maar houdt het diagram toch netjes en schoon.

Hopelijk helpen deze tips u bij het maken en aanpassen van een diagram, zoals een watervaldiagram, dat er professioneel uitziet en uw gegevens duidelijk weergeeft.

GERELATEERD: Een watervalgrafiek maken en aanpassen in Microsoft Excel

LEES VOLGENDE

  • › Welke 8K-content is daadwerkelijk beschikbaar?
  • › Wat doet “NBD” Gemiddeld, en hoe gebruik ik het?
  • › Herinnering aan VRML: The Metaverse of 1995
  • › Werken Blue Light-brillen? Alles wat u moet weten
  • › How-To Geek's Best of CES 2022 Award-winnaars: waar we enthousiast over zijn
  • › Niets nuttigs komt van hersenloos scrollen