SD ändrar utrikespolitik efter Annie Lööfs kritik

0
94

Publicerad 12 januari 2022 kl 17.16

Inrikes. Sverigedemokraterna läxades idag upp av Annie Lööf (C) för en formulering i sitt politiska program. Efter kritiken strök SD snabbt sin egen Rysslandspolitik från sin hemsida – efter att Jimmie Åkesson bedyrat sin trohet till USA inför C-ledaren i riksdagen.

Gilla artikeln på Facebook

“Sverigedemokraterna vill att Sverige ska respektera balansen mellan stormakterna”, har det stått på SD:s hemsida under avsnittet om partiets försvarspolitik.

Formuleringen rimmar illa med den expansiva strategi som Nato fört sedan 1990-talet och som Sverige sedan några år är en del av. SD:s text uppmärksammades förra veckan på Twitter av den liberala konspirationsteoretikern Patrik Oksanen:

I partiledardebatten i riksdagen på onsdagen använde Centerpartiets Annie Lööf formuleringen om stormakterna för att angripa SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Sverigedemokraterna jämställer en auktoritär, aggressiv, regim som den ryska med det samarbete som finns mellan ett stort antal demokratiska stater. Det är inte bara otydligt, det är undfallande, sade Annie Lööf.

Jimmie Åkesson svarade Lööf med att beskriva hur han tycker minst lika illa om Ryssland som hans liberala kollega gör.

– Ingen behöver tvivla på vår trovärdighet när det gäller Sveriges förhållande till en auktoritär, imperialistisk regim som den ryska. Inte ens Annie Lööf, bedyrade SD-ledaren.

Han bredde därefter på med att kalla Ryssland för en “auktoritär” och “imperialistisk” stat som “förtrycker människor” och “hotar sina grannar”. Han bedyrade att “Sverige har ett oerhört ansvar” att få stopp på detta tillsammans med Nato och USA.

– Och det ansvaret ska vi naturligtvis ta tillsammans med de vi samarbetar med i världen, sade Åkesson.

Men SD-ledaren nöjde sig inte med att svära trohet till supermakten och dess allierade. Efter debatten upptäcktes det nämligen att stormakts­formuleringen plötsligt helt tagits bort från SD:s hemsida.

Partiets presschef Oskar Cavalli-Björkman kan inte svara på exakt när formuleringen ströks, skriver Aftonbladet. Han hänvisar till ett Twitter-inlägg från SD:s försvarspolitiske talesperson Per Söderlund, som skriver att texten är från partiets valmanifest från 2018.

“Det säkerhetspolitiska läget förändras hela tiden och det gör även de åtgärder som riksdagen behöver vidta för att möta hot mot vår suveränitet”, skriver Per Söderlund.

– Jag tror att arbetet har pågått ganska länge med att göra om hemsidan för kommande valperiod. Vår partihemsida har legat i träda under mandatperiodens gång, det är en del av uppdateringsarbetet, säger Cavalli-Björkman till Aftonbladet.