Nya restriktioner införs i dag – det här gäller nu

0
74

I dag införs de nya coronarestriktioner som regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade på en pressträff i måndags. Det handlar bland annat om att krogar med serveringstillstånd måste stänga tidigare och ett deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus. • Krogar och restauranger med serveringstillstånd måste stänga senast klockan 23.00. Ett tak på max åtta personer per sällskap och krav på sittande servering införs. • Ett allmänt råd om att vuxna ska begränsa antalet nära kontakter inomhus införs. • För allmänna sammankomster och offentlig tillställningar där covidbevis inte måste uppvisas införs ett maxtak på 50 personer. För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med vaccinbevis införs regler om avstånd. • Avrådan från deltagande i olika typer av cuper och läger inomhus. • För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mellan 50 och 500 personer ska det vara sittande publik, högst åtta personer per sällskap och minst en meters avstånd mellan sällskapen. • För universitet och högskola kan distansundervisning användas som verktyg. Både salstentor och föreläsningar ska ges vid fler tillfällen för att glesa ut. • Covidbevis på mässor om antalet deltagare överstiger 50 personer. • Ett deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. • Antalet tillåtna deltagare vid privata sammankomster sänks från 50 till 20 sittande personer. • Covidpass återinförs som krav för inresa från 18 års ålder. • Alla som kan ska arbeta hemifrån. • Alla bör hålla avstånd och undvika miljöer med trängsel. • Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik. • Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken om det inte går att hålla avstånd • På handelsplatser gäller krävs minst tio kvadratmeter per person och att undvika trängsel. • Även för kultur- och fritidsverksamheter krävs minst tio kvadratmeter per person och att undvika trängsel. • Närundervisning för grundskola, gymnasie och gymnasiesärskola är fortsatt huvudprincip. Dock bör man undvika samlingar med stora grupper inomhus och i den mån det går undvika att blanda olika klasser.