Nesten 6000 varetektsfengslet midt i uroligheter i Kasakhstan

0
116

Protestene, som startet forrige helg i det vestlige Kasakhstan og spredte seg tusenvis av mil østover, førte også til landets mest folkerike by, Almaty, i uorden. (Representativt)

Skrevet av Ivan Nechepurenko

Minst 5800 mennesker har blitt arrestert og mer enn 2000 skadet i løpet av flere dager med vold forrige uke i Kasakhstan, sa regjeringstjenestemenn søndag, etter at protester antent av en økning i drivstoffprisen satte i gang en politisk krise og fikk presidenten til å søke hjelp fra et Russland. -ledet sikkerhetsalliansen for å gjenopprette orden.

Protestene, som startet forrige helg i det vestlige Kasakhstan og spredte seg tusenvis av mil østover, førte også til landets mest folkerike by, Almaty, i uorden.

https ://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Søndag sa myndighetspersoner at kaoset «gradvis hadde stabilisert seg» og at tusenvis av mennesker var blitt revet med i en «antiterrorist»-operasjon.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Mandag vil Russlands president Vladimir Putin, sammen med lederne for andre medlemmer av Collective Treaty Security Organization, en allianse av flere tidligere sovjetstater, diskutere situasjonen i Kasakhstan via videokonferanse. For å bidra til å dempe urolighetene satte alliansen ut rundt 2500 soldater til landet, sa det russiske forsvarsdepartementet.

Dusinvis av demonstranter og noen sikkerhetsoffiserer var tidligere rapportert drept, og søndag sa det kasakhiske helsedepartementet at minst 164 mennesker hadde omkommet i volden, inkludert 103 i Almaty. Men dette tallet ble stilt spørsmålstegn ved senere da meldingen ble slettet fra en offisiell kasakhisk regjeringskanal på Telegram, en sosial meldingsapp.

Den politiske krisen ble satt i gang etter at protester – opprinnelig fredelige – startet forrige søndag kl. en drivstoffprisøkning i en oljeby i det vestlige Kasakhstan og feide raskt over hele landet.

Plutseligheten som protestene vendte fra fredelig til kaotisk, førte til snakk om at offentlig misnøye over utbredt korrupsjon i den oljerike sentralasiatiske nasjonen kunne ha blitt brukt av forskjellige fraksjoner i regjeringen til å kjempe seg imellom.

Søndag gjentok Kasakhstans regjering den teorien. “Beklageligvis ble fredelige demonstrasjoner i Almaty og noen andre regioner kapret av gjerningsmenn og både lokale og eksterne terrorgrupper som snakker fremmedspråk,” heter det i en uttalelse fra en talsmann for utenriksdepartementet, Erzhan Kazykhan.

Kazykhan ga ikke bevis for å støtte sine påstander eller detaljer om hvem regjeringen mente hadde organisert gruppene eller hva den trodde deres endelige mål var.

Lørdag sa regjeringen at den hadde arrestert Karim Masimov, den tidligere sjef for dets viktigste sikkerhetsbyrå torsdag, en dag etter at president Kassym-Jomart Tokayev avskjediget ham fra stillingen på høyden av krisen.

📣 The Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.