FBI vägrar svara på om de låg bakom stormningen

0
78

Publicerad 12 januari 2022 kl 13.15

Utrikes. FBI vägrar att svara på om det de som provocerade fram den så kallade stormningen av Kapitolium i Washington. En företrädare för myndigheten grillades i kongressen av senator Ted Cruz.

Gilla artikeln på Facebook

Tumultet vid kongressen

  • Han är mystiske uppviglaren som slipper åtal för Kapitoliumkaoset
  • Q-schamanen får 41 månaders fängelse
  • Kapitolium-åtalad söker asyl i Vitryssland
  • Inga åtgärder mot polisen som sköt ihjäl Ashli Babbitt
  • Minst fyra poliser har "begått självmord" efter Kapitolium-kaoset

Visa alla

Misstankarna växer i USA om att den federala polismyndigheten FBI använde sig av operatörer för att provocera fram tumultet vid kongressbyggnaden den 6 januari 2021.

Det har tidigare framkommit att personer som var aggressiva och drivande i upploppet mystiskt har undgått åtal, samtidigt som rigorösa åtgärder vidtagits mot mindre involverade personer. Identiteten på vissa av dessa personer har också sekretessbelagts.

Den tidigare marinkårssoldaten Ray Epps, 60, misstänks vara en av FBI-operatörerna. Han fångades på film när han inför stormningen gick runt och och hetsade demonstranterna på plats vid Kapitolium att ta sig in i kongressbyggnaden. Han syntes bland annat också viska order till en person som sedan rev ned en barrikad.

Trots detta försvann Epps mystiskt från listan över de mest efterlysta efter stormningen, och han har inte åtalats för något brott.

Under en utfrågning i kongressen frågade den republikanske senatorn Ted Cruz en företrädare för FBI, Jill Sanborn, rakt ut om FBI-agenter och -informatörer aktivt deltog i händelserna den 6 januari förra året.

– Jag kan inte svara på det, svarade Jill Sanborn.

Samma svar fick Cruz när han frågade om FBI-agenter eller -informatörer var aktivt engagerade i att uppvigla till eller själva begå våldsbrott under stormningen.

Jill Sanborn uppgav sig heller inte kunna svara på om Ray Epps agerade på uppdrag av FBI.

En av dem som reagerar på Sanborns svar är Tucker Carlson, programledare på Fox News.

– Det uppenbara svaret skulle ha varit: “Skojar du, eller? Självklart begår inte FBI i hemlighet våldsbrott, det vore ju sinnessjukt.” Självklart kan Jill Sanborn svara på frågan, och hon borde tvingas att svara omedelbart, säger Tucker Carlson.

Det har nyligen framkommit att FBI låg bakom en planerad kidnappning av Michigans demokratiska guvernör Gretchen Whitmer. FBI-operatörer värvade personer med högeråsikter, manipulerade dem, vapentränade dem och lanserade kidnappningsplanen för dem. Sedan greps männen och FBI kunde triumfatoriskt gå ut och uppge sig ha stoppat kidnappningen strax före presidentvalet 2020. I media användes händelsen för att visa upp hur farliga Trump-anhängare var och att demokratin var hotad.