Pfizers VD: Två doser ger ”mycket begränsat skydd” – eller skyddar kanske inte alls

0
120

Publicerad 11 januari 2022 kl 00.11

Utrikes. Det skydd som två doser av Pfizers vaccin ger mot den nya omikronvarianten är ”mycket begränsat” eller kanske till och med obefintligt, uppger Pfizers VD Albert Bourla, som utlovar en ny version av vaccinet redan i mars.

Gilla artikeln på Facebook

Två doser av Pfizers vaccin ger bara ett ”mycket begränsat skydd” mot den nya omikronvarianten av covid-viruset som nu dominerar smittspridningen. Kanske biter vaccinet så dåligt på omikron att två doser inte ger något skydd överhuvudtaget. Tre doser ger ett ”rimligt skydd” mot att hamna på sjukhus eller dö, men inte lika starkt skydd mot infektion.

Det uppgav Pfizers VD Albert Bourla igår i samband med att en sjukvårdskonferens arrangerad av investmentbanken J.P. Morgan inleddes.

– Vi vet att två doser av vaccinet ger ett mycket begränsat skydd, om något. Tre doser, med påfyllnadsdosen, ger ett rimligt skydd mot att hamna på sjukhus eller dö – och, igen, det tycker jag är mycket bra – och sämre skydd mot infektion, sade Bourla till Yahoo Finance.

– Nu arbetar vi på en ny version av vårt vaccin, version 1.1 om jag säger så, som kommer att täcka omikron också. Och vi väntar naturligtvis på de slutliga resultaten. Vaccinet kommer att vara klart I mars. Och vi kommer att kunna tillverka mängder av det.