Forklart: Hva betyr rekordinflasjon for eurosonen?

0
40

Folk bruker obligatoriske ansiktsmasker går langs en gate i Dortmund, Tyskland, 1. desember 2021. (AP Photo/Martin Meissner, File)

Inflasjon i de 19 landene som bruker Eurovalutaen nådde sitt høyeste nivå noensinne, ledet av økende mat- og energikostnader, viser tall som ble offentliggjort fredag. Her er en nærmere titt på dataene:

Hva sier tallene?

Forbrukerprisene i eurosonen, som består av EU-økonomier som Frankrike og Tyskland, steg 5 prosent i desember sammenlignet med året før, ifølge Eurostat. EU’s statistikkkontor.

Energiprisene ledet økningen, og hoppet med 26 prosent det siste året, noe lavere enn forrige måned. Økningen i matvareprisene tok seg opp til 3,2 prosent, fra novembers 2,2 prosent rate, og vareprisen steg i et raskere tempo på 2,9 prosent.

https://images.indianexpress .com/2020/08/1×1.png

Prisøkningene for tjenester falt imidlertid til 2,4 prosent, noe som tyder på at omicron-varianten av Covid-19 reduserte etterspørselen etter feriereiser. Etter å ha fjernet potensielt volatile elementer som mat og energi, holdt eurosonens kjerneinflasjonsrate stabil på 2,6 prosent.

Best of Explained

Klikk her for mer

< strong>Hvorfor er det viktig?

Den siste avlesningen knuser rekorden på 4,9 prosent satt i november og markerer det høyeste nivået av inflasjon siden registreringen for eurovalutaen startet i 1997, to år. før den faktiske lanseringen.

Det betyr at alt fra mat i dagligvarebutikken til shoppingturer og drivstoff koster mer ettersom økonomisk bedring fra pandemien har økt etterspørselen etter energi og snerret globale forsyningskjeder.

Tallene understreker hvordan inflasjon har dukket opp som et av hovedproblemene som økonomiske beslutningstakere sliter med.

Det forsterker presset for Den europeiske sentralbanken til å handle på inflasjonen siden den har holdt rentene ultralave for å stimulere en økonomi som er i ferd med å komme seg fra dypet av pandemien. Ankomsten av omicron har tvunget til å revurdere eventuelle beslutninger som kan begrense økonomisk vekst, og analytikere forventer ikke at den europeiske banken vil heve renten før i 2023.

Inflasjon er ikke bare EUs problem. Forbrukerprisene i USA har steget i det raskeste tempoet på 39 år, og på det høyeste på mer enn et tiår i Storbritannia. Den tyrkiske inflasjonen nådde iøynefallende 36 prosent forrige måned — den høyeste på 19 år — og Brasil så det akselerere til mer enn 10 prosent, det raskeste tempoet på 18 år.

Hva mener ekspertene?

Noen økonomer tror inflasjonen i eurosonen vil nå en topp snart, hvis det ikke allerede har gjort det. En stor faktor er naturgassprisene, “som har vært utrolig volatile de siste ukene og en dominerende driver for den siste inflasjonsstigningen,” Bert Colijn, seniorøkonom i ING Bank, sa i en rapport.

Prisene på naturgass og olje i terminmarkedene tyder på at energiinflasjonen sannsynligvis nådde toppen og er satt til å lette, sa han.

Nå, “spørsmålet er hvor bratt den nedadgående trenden vil være,&# 8221; sa Colijn.

Han og andre økonomer spår at kjerneinflasjonen vil avta, men holde seg på eller over 2 prosent i år, noe som gir den europeiske sentralbanken pusterom når det kommer til en rentebeslutning.

Også i Forklart |Hva venter tysk politikk i 2022?

Hva gjør andre land?

Til tross for omicron-stigning og dets usikre effekter på den globale økonomien, har sentralbanker hevet renten for å bekjempe stigende inflasjon eller tatt skritt i den retningen.

Bank of England ble i forrige måned den første sentralbanken i en større avansert økonomi som hevet renten siden pandemien begynte. Den europeiske sentralbanken har tatt en mye mer forsiktig tilnærming, men har også bestemt seg for å starte forsiktig tilbakeringing av noen av sine stimulanser i løpet av neste år.

Den amerikanske sentralbanken beveger seg raskere enn Europa for å stramme inn kreditt som forbruker. prisene hoppet 6,8 prosent det siste året i november.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.