Analyser: Putins fönster att agera på väg att stängas

0
44

Ukraina och Nato är inte det stora hotet mot Vladimir Putin. De verkligt farliga fienderna finns på hemmaplan, skriver Financial Times Gideon Rachman i en analys med anledning av dagens storpolitiska samtal i Genève. Förgiftningen av Aleksej Navalnyj, och de stora protesterna till stöd för oppositionspolitikern, visar att Putins stora problem finns inom landets gränser. Dessutom skulle en ny offensiv mot Ukraina förvärra Rysslands säkerhet på lång sikt, tillägger Rachman. ”Om kriget blev långvarigt skulle antalet ryska dödsoffer bli stort. Det skulle dränera ekonomin och förvärra landets isolation.” Ryssland har ett intresse av att snabba på processen, medan västländerna vill sakta ner den. Det skriver New York Times David Sanger i en analys. Putins fönster att verkställa hoten är på väg att stängas. ”Hans styrkor kan bara genomföra en storskalig invasion under vintern, när marken är frusen nog att bära stridsvagnar och pansarbandvagnar över gränsen. I april infaller lersäsongen”, skriver han.