Putin hoppas att WHO snart godkänner Rysslands Sputnik V-vaccin

0
136

Ryss presidenten Vladimir Putin gör gester medan han talar under ett regeringsmöte i Moskva. (AP)

Ryssiske presidenten Vladimir Putin uttryckte på söndagen hopp om ett snabbt godkännande av landets Sputnik V-vaccin mot coronaviruset av Världshälsoorganisationen, och sa att flytten är nödvändig för att utöka dess globala försörjning.

Putin talade under ett videosamtal med Francesco Rocca, ordförande för Internationella federationen för Röda Korset och Röda Halvmånen, att det är nödvändigt att ta emot WHO:s granskning för att sprida det ryska vaccinet bredare över världen, inklusive gratis förnödenheter.

Den ryska ledaren argumenterade också för att WHO:s godkännande borde öppna dörren för ryssar och andra som har fått Sputnik V-vaccinet att resa mer fritt runt världen.

https://images.indianexpress.com/2020 /08/1×1.png Läs |WHO säger att godkännandeprocessen för Rysslands Sputnik V-vaccin “fortfarande på is”

Putin vaccinerades med Sputnik V i våras, och förra månaden fick han en boosterdos av Sputnik Light, den ena- dosversion. Han sa också att han tog en experimentell nasal version av Sputnik V dagar efter att han fått sin boosterspruta, och tillade att han mådde bra och inte kände några biverkningar.

Gamaleya-institutet som utvecklade Sputnik V har sagt att vaccinet borde vara effektivt mot omicron-varianten av covid-19, men meddelade att det omedelbart kommer att börja arbeta med att anpassa det för att motverka den nya varianten.

Ryssland var första land i världen att godkänna ett vaccin mot coronavirus, lanserar Sputnik V i augusti 2020, och har gott om förråd. Men upptagandet har varit långsamt, delvis skyllt på motstridiga signaler från ryska myndigheter.

Ryssland har under de senaste månaderna mött sin dödligaste och största ökning av coronavirusfall, med infektioner och dödsfall som klättrat till rekordnivåer och bara avtagit under de senaste veckorna. Ryssland har Europas högsta bekräftade dödssiffra för pandemi på över 281 000, enligt regeringens arbetsgrupp för coronaviruset. Men en rapport som släpptes i fredags av den statliga statistikbyrån Rosstat, som använder bredare kriterier, satte det totala antalet virusrelaterade dödsfall mellan april 2020 och oktober 2021 till över 537 000 _ nästan dubbelt så högt som den officiella vägtullen.

Förklarat |Hur Sputnik V arbetar mot Covid-19, och hur effektivt

Putin, som trots en ökning av antalet infektioner i Ryssland upprepade gånger har argumenterat för att vaccinationer bör förbli frivilliga, betonade i söndags att ryska myndigheter har försökt använda “övertalning och inte tryck” och arbetade för att skingra “fördomar och myter som driver motviljan mot vaccination.”

Rysslands snabba godkännande av Sputnik V väckte kritik utomlands, eftersom det vid den tiden bara hade testats på några dussin personer. Men en studie som publicerades i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet i februari visade att Sputnik V är 91 % effektiv och verkar förhindra inokulerade individer från att bli allvarligt sjuka av covid-19.

Ryssland har aktivt främjat Sputnik V kring världen men stötte på flaskhalsar i leveransen av de belopp som den utlovade. Länder i Latinamerika har klagat över förseningar med att få det andra Sputnik V-skottet.

Världshälsoorganisationen har granskat data om Rysslands Sputnik V-vaccin som en del av godkännandeprocessen. Ett sådant godkännande kan bana väg för dess inkludering i COVAX-programmet som skickar covid-19-vacciner till mängder av länder runt om i världen baserat på behov.

 

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.