Home Svenska ExplainSpeaking: Hur beslutsfattare i UP, resten av Indien underskattar arbetslöshetskrisen

ExplainSpeaking: Hur beslutsfattare i UP, resten av Indien underskattar arbetslöshetskrisen

0

Eleverna hänger på en autorickhaw efter ett rekryteringsprov i Lucknow (Express Photo/Pramod Adhikari)

ExplainSpeaking-Economy är ett veckobrev av Udit Misra, som levereras i din inkorg varje måndag morgon. Klicka här för att prenumerera 

Kära läsare,

Under den senaste veckan eller två har Indien kastat upp flera ouppbyggliga bilder på tusentals arbetslösa ungdomar som är på ta emot någon form av polisinsats. Var det den virala videor från Banaskantha i Gujarat [] eller från Murshidabad i Västbengalen eller faktiskt de statliga protesterna i Uttar Pradesh. I samtliga fall var den viktigaste underliggande frågan ett massivt missnöje på grund av arbetslöshet. Dessa är naturligtvis inte de enda exemplen men de tyder på en större oro: Utbredd och hög arbetslöshet över hela landet.

Tidigare under året hade ExplainSpeaking skrivit varför den stigande arbetslösheten — och att inte öka BNP-tillväxten — kommer att vara den största utmaningen före Indien.

När året slutar, är frågan: Varför misslyckas så många beslutsfattare och experter att förstå omfattningen av arbetslösheten i Indien?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Svaret ligger i det felaktiga mått som används av dem och allmänheten för att bedöma arbetslöshetsnivån.

Låt oss förstå detta genom att använda exemplet med en stat — Uttar Pradesh. Jag väljer UP av två anledningar. För det första är det den folkrikaste staten i landet. För det andra, eftersom arbetslösheten i UP inte är lika hög som den är i vissa andra stater, och som sådan gör det det möjligt för oss att förstå varför flera indiska politiker underskattar hur allvarlig denna kris är.

Best of Explained

Klicka här för mer

Låt oss ta upp historien för några månader sedan.

Den 17 september uppgav Uttar Pradeshs chefsminister Yogi Adityanath att arbetslösheten i delstaten var mer än 17 procent år 2016 och nu hade kommit ner till fyra till fem procent.

För att vara säker. , CM var faktiskt korrekt. Enligt uppgifter från Center for Monitoring Indian Economy (CMIE) var UP:s arbetslöshet 16,82 % under perioden maj-augusti 2016. Det är också sant att UP’s senaste arbetslöshetsgrad — för perioden maj-augusti 2021 — är 5,41 %.

Så, på exakt 5 år har UP:s arbetslöshet sjunkit från nästan 17 % till 5,41 %.

Men hur tröstande dessa siffror än är, ger de en delvis bild.

Till att börja med är det anmärkningsvärt att UP CM valde att jämföra den nuvarande arbetslösheten med uppgifterna från 2016. Faktum är att BJP-regeringen under nuvarande CM kom till makten i mars 2017. Men samma CMIE-data visar att UP:s arbetslöshet i mars 2017 var så låg som 3,75 %. Med andra ord, om man bara tittar på arbetslöshetsmåttet är UP idag sämre ställt från när den nuvarande regeringen tog över.


Vad förklarar att UP:s arbetslöshet minskade så kraftigt bara mellan 2016 och 2017? Hur lyckades den förra regeringen under Samajwadi Party (SP) få ner arbetslösheten från 17 % till under 4 % inom ett år? Lika förbryllande är hur SP slutade med att förlora valet till parlamentet trots en så massiv förbättring av arbetslösheten?

Nyckeln ligger i att förstå arbetskraftsdeltagandet (eller LFPR).

Arbetskraften består av personer som är 15 år eller äldre och tillhör någon av följande två kategorier:

1. är anställda

2. är arbetslösa och är villiga att arbeta och söker aktivt jobb

Med andra ord anger LFPR i huvudsak den procentandel av befolkningen i arbetsför ålder (15 år eller mer) som efterfrågar en jobb; den representerar “efterfrågan” för jobb i en ekonomi. Det inkluderar de som är anställda och de som är arbetslösa. Arbetslöshetsgraden (UER) är inget annat än antalet arbetslösa som andel av arbetskraften.

Så för att förstå det kraftiga fallet i arbetslösheten i UP under 2016 och 2017 måste man titta på LFPR under den perioden. Som både diagrammet och tabellen nedan visar föll UP:s LFPR (representerat av den gröna linjen) från 46,32 % till 38,4 % under perioden under vilken dess UER (representerad av den blå linjen) sjönk från 17 % till bara 3,75 %.

Sänkningen i UP’s arbetslöshet beror huvudsakligen på en minskning av arbetskraftsdeltagandet; den sekulära nedgången i sysselsättningsgraden fångar den kombinerade effekten

Fallet i UP’s arbetslöshet beror huvudsakligen på en minskning av arbetskraftsdeltagandet

Vad betyder detta?

Vad som i huvudsak hände är att mellan maj 2016 och april 2017 sjönk efterfrågan på jobb i UP kraftigt – med nästan 8 procentenheter. I absoluta tal innebar det att mer än 1,1 miljoner lämnade arbetskraften på bara 11 månader. Inte överraskande att de flesta av dessa människor – som slutade söka arbete – räknades som arbetslösa tills de slutade på arbetskraften. När de lämnade arbetskraften minskade antalet arbetslösa med nästan lika mycket – 1 miljon. Detta sänkte i huvudsak arbetslösheten i UP mellan 2016 och 2017.

Mahesh Vyas, VD för CMIE, nickar instämmande. “UER har fallit eftersom LFPR har fallit. Varje gång LFPR går upp går också UER upp”, konstaterar han medan han förklarar konceptet.

Detta klargör också varför SP-regeringen kan ha drabbats av hustingen. Med andra ord, det kraftiga fallet i UP:s arbetslöshet skedde inte som ett resultat av ett ökat utbud av nya jobb utan på grund av en kraftig nedgång i efterfrågan på jobb då förskräckta arbetare slutade söka arbete.

Det märkliga fallet med Uttar Pradesh’s låga arbetslöshet

Det är viktigt för att påpeka att denna period i fråga i huvudsak kartlägger efterdyningarna av Modi-regeringens beslut att demonetisera valutasedlar med högt värde den 8 november 2016. Flytten drabbade sysselsättningen i den informella sektorn och jordbrukssektorn genom att suga ut all likviditet ur systemet.< /p>

Mellan sep-dec 2016 till slutet av april 2017 föll LFPR från 46,3 % till 38,4 % — och i processen resulterade det i att UER sjönk från 16,8 % till bara 3,75 %.

Faktum är att, lite har förändrats sedan dess. Om man tittar på UP:s data speglar UER rörelsen i LFPR.

Ett annat intressant fall är Covid-avbrottet 2020. Data visar hur mellan september 2019 och april 2020 hade LFPR stigit och resulterade också i en ökning av UER. Men när Covid-låsningen väl trädde i kraft föll UER kraftigt – föga överraskande på grund av fallet i LFPR.

Faktum är att UP:s arbetslöshet har sjunkit kraftigt under det ett år sedan Covid-pandemin började — från nästan 12 % i jan-april 2020 till mindre än 5 % i april 2021. Men återigen, orsaken var fallet i LFPR.

Sammanfattningsvis har UP uppnått lägre arbetslöshet genom att avskräcka arbetare från att ens gå med i arbetskraften – och därmed minska efterfrågan på jobb – istället för att skapa ett utbud av miljontals nya jobb.

Här är informationen. Vyas pekar på en annan variabel – sysselsättningsgraden (ER) – som han anser är “den viktigaste variabeln”.

“Anställningsgraden (ER) är en kombination av UER och LFPR,” han uppger när han delar uppgifterna. ER hänvisar till antalet sysselsatta i procent av befolkningen i arbetsför ålder.

Diagrammet och tabellen ovan ger en tydlig bild av vad som har hänt med sysselsättningsgraden (representerad av den röda linjen) i UP sedan 2016. Andelen sysselsatta (i procent av befolkningen i arbetsför ålder) har minskat från 38,4 % till 33%.

I absoluta tal betyder detta att medan befolkningen i arbetsför ålder i UP växte från 146,9 miljoner i början av 2016 till 169,2 miljoner i augusti 2021 — det är en tillväxt på över 15 % — det totala antalet personer med jobb minskade från 56,4 miljoner till 55,8 miljoner — en minskning med 1 %.

Om vi ​​tittar på uppgifterna från april 2017, när BJP-regeringen tog ansvaret, till nu, växte befolkningen i arbetsför ålder från 150,8 miljoner till 169,2 miljoner – en tillväxt på över 12 % – medan det totala antalet personer med jobb växte från 55,7 miljoner till 55,8 miljoner — en tillväxt på bara 0,2%.

Detta, i ett nötskal, fångar den sanna bilden av arbetslösheten i UP när den går in i ett nytt val.

Hur är det med Indien?

Som diagrammet och tabellen nedan visar upprepar historien sig även på nationell nivå. Lägre sysselsättningsgrad signalerar inte många nya jobb, snarare färre personer som efterfrågar dem. Det avgörande måttet – ER – fångar detta genom att visa en sekulär nedgång sedan början av 2016 – från 42,84 % till 36,77 %.

Indiens sysselsättningsgrad har rasat sedan 2016 >

Indiens sysselsättningsgrad har sjunkit sedan 2016

Men mer än procentsatserna är det de absoluta siffrorna som framhäver nödnivån tydligare. Vad ER-data visar är att under de fem åren mellan maj-augusti 2016 och maj-augusti 2021, medan Indiens befolkning i arbetsför ålder ökade med 13 % från 951 miljoner till 1 071 miljoner, sjönk det totala antalet sysselsatta i Indien med 3,5 % från 408 miljoner till 394 miljoner.

Resultat

Tack vare att Indien har ett av de lägsta arbetskraftsdeltagandet i världen och den inverkan som fluktuationer i LFPR har på hur vi beräknar arbetslöshet, är det missvisande att titta på arbetslösheten. För att verkligen fånga nöden på grund av arbetslöshet bör beslutsfattare titta på sysselsättningsgraden.

Indiens sysselsättningsgrad har sett en sekulär nedgång sedan början av 2016

Skriv till mig med dina åsikter och frågor på udit.misra@expressindia.com

Var säker,

Ändra

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd