Analys: Merkel-eran slut – här är Scholz utmaningar

0
51

Under onsdagen väntas socialdemokraten Olaf Scholz ta över posten som förbundskansler i Tyskland. I en analyserande text listar DN:s Lovisa Herold de fem problemen som han ärver efter Angela Merkels 16 år på posten. Hon nämner moderniseringen av Tyskland, finansieringen av deras politik, sammanhållningen mellan koalitionspartierna och energiomställningen av Tyskland som några av problemen. Sist, men inte minst, nämner hon coronapandemin. Scholz har tidigare sagt att han vill göra vaccin mot covid-19 obligatoriskt och förslaget har lett till att stora protester brutit ut runt om i landet, protester som nu kan eskalera. Ett problem som hon inte nämner, men som Ben Hall nämner i sin analys för Financial Times, är Ryssland. Han menar att Scholz första utrikespolitiska test kommer vara att hantera Vladimir Putin och den spända situationen i Ukraina. ”Det återstår att se om han kommer avvika från Angela Merkel-årens tålmodiga diplomati”, skriver han.