Studie: Okej att dos ett och dos två är olika vaccintyper

0
61

Att ge två olika typer av vaccin ger god respons från immunförsvaret, enligt en stor brittisk studie som publiceras i The Lancet. Personer som fick en första dos av Pfizer/Biontechs eller Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och nio veckor senare fick en andra dos med Modernas vaccin fick ett bättre skydd mot coronaviruset än personer som fick samma typ av vaccin i båda doserna. Resultatet kan särskilt vara betydelsefullt för låg- och medelinkomstländer, skriver TT. Matthew Snape, professor vid Oxfords universitet och den som har lett studien, säger att forskarna därmed har visat att man inte måste hålla sig strikt till att den andra dosen av vaccin är samma som den första. – Om vaccinprogrammet kan genomföras snabbare genom att använda olika vaccin, så är det okej att göra det, säger Snape till Reuters.