Javid: Samhällspridning av omikron i Storbritannien

0
49

I Storbritannien finns nu rapporter från flera regioner om att fall av omikronvarianten upptäckts hos personer som inte har kopplingar till resor, skriver Sky News. Därmed bedömer hälsominister Sajid Javid att samhällspridning råder. Han säger också att den brittiska hälsomyndigheten UKHSA har data som tyder på att tiden mellan att man smittas och blir sjuk är kortare med omikron än tidigare varianter. Han säger också att ingen ännu behövt vård på sjukhus efter att ha smittats med omikron. I den officiella statistiken finns nu 336 bekräftade omikronfall i landet. Men i verkligheten är de sannolikt betydligt fler. Professor Francois Balloux vid University College London bedömer att det sannolikt är runt 1 000 personer om dagen som smittas i nuläget och att siffran fördubblas var tredje eller fjärde dag.