Daglig briefing: 2 fler fall av Omicron registrerade; DU-panelen flaggar för ojämlika antagningsmöjligheter för studenter

0
57

En titt på de bästa nyheterna idag, 4 december 2021.

God morgon,

< b>Big Story 

Två fler fall av Omicronrapporterades i landet på lördagen, en vardera från Gujarats Jamnagar och Mumbai, vilket tar det totala antalet till fyra. Båda har lindriga symptom på Covid. De två första fallen av Omicron rapporterades från Bengaluru, varav ett flög ut ur landet. Medan den ena är en 33-åring som reste till Indien från Kapstaden i Sydafrika, är den andra en 72-årig NRI som flög in från Zimbabwe den 28 november och är Gujarats första fall.

< p>Hälften av den berättigade befolkningeni landet är nu helt vaccinerad, med över 1,03 crore doser som administreras på lördag. Omkring 21,38 crore outnyttjade doser är fortfarande tillgängliga med stater. Mer än 10 lakh vaccinationsdoser administrerades på lördagen i Bihar (15,33 lakh), Tamil Nadu (14,84 lakh), Rajasthan (10,8 lakh) och Uttar Pradesh (10,24 lakh), mitt i regeringens strävan efter vaccination i ljuset av det nya Omicron variant.

Endast i Express

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

I april 2019, verkställigheten Direktoratet (ED) lämnade in en åtalsanmälan om den brittiska vapenagenten Christian Michels påstådda roll i AgustaWestland-fallet— och hans uttalanden under häktningsförhör. Den fullständiga uppsättningen av frihetsberövande uttalanden, som The Indian Express har tillgång till, avslöjar mycket mer — från vad Michel hävdar var ett ingripande av USA:s utrikesminister Hillary Clinton till påstådda diskussioner i kabinettsutskottet för säkerhet.

Att tala om den nyligen släppta årliga utbildningsrapporten och National Family Health Survey-5, P Chidambaram skriver:“De två rapporterna – ASER 2021 och NFHS-5 – fångar bilden av det verkliga Indien, till skillnad från BSE-indexet eller NIFTY-indexet som fångar hälsan hos högst 100 börsnoterade företag. Dessa rapporter har varit offentliga under de senaste två veckorna, men jag kan inte minnas att premiärministern eller utbildningsministern eller hälsoministern talade om de två ämnena.”

Från förstasidan 

Ingen har besökt Dilip Kumar Yadav, 30, under de två månader som gått sedan han dömdes till “livstid till sitt sista andetag” ” för våldtäkt av en åttaåring. Den fällande domen, den 4 oktober, av en POCSO-domstol utropas nu av Bihar-regeringen som “den kortaste rättegången i landet” enligt lagen – som pågår i en dag. Yadav dömdes för att ha våldtagit barnet, en elev i klass 2, den 22 juli. FIR lämnades in en dag senare och Yadav greps inom en vecka. 

Måste läsa 

Flagga ojämlika antagningsmöjligheter till Delhi University för studenter från olika styrelser, har en panel tillsatt för att undersöka antagningsrelaterade frågor där rekommenderat att antagning till universitetet görs genom en Vanligt inträdesprov, genomförs antingen av universitetet genom ett internt arrangemang eller genom en extern byrå.

På fredagen räddades fem av tio besättningsmedlemmar på en sjunkande pråm utanför Goas kust. Nitesh Kumar Vishwakarma, en av de överlevande, minns hur han med nöd och näppe undkom döden efter att ha kastats i havet och tillbringat mer än 24 timmar med att försöka hålla sig flytande. “När jag såg (kustbevakningen) helikopter, flöt jag bara på vattnet,” sa Vishwakarma. “Jag var utmattad, jag kunde inte simma längre. Jag räckte upp handen och ropade på hjälp. Jag var inte säker på att de hade sett mig… Jag såg helikoptern flyga förbi men sedan återvända strax efter; de sänkte den för att rädda mig.

Twitters nya vd tar över vid en tidpunkt då den sociala medieplattformen förhandlar om yttrandefriheten med regeringar runt om i världen, inklusive i Indien. Sunday Express spårar Parag Agrawals resa från IIT Bombay till Stanford University till Silicon Valley och slutligen Twitter.

Med UP-valet runt hörnet följer vi Samajwadis partichef Akhilesh Yadav när han tilltalar skaror av supportrar från hela staten. Akhilesh talar om prisökningen, såväl som “stigande dödsfall i frihetsberövande”, “diskriminering av minoriteter” och “farm nöd” under Yogi Adityanath-regeringen. Men även om många SP-anhängare tror att partiet har en rättvis chans att bilda regering, verkar vissa delade i om Akhilesh kommer att kunna få in röster. “Plasserna kommer, men låt oss se hur många röster Akhilesh får”, sa en supporter.

Och slutligen 

Det var 1961 som den kända malayalamska författaren M Mukundan först anlände till Delhi.Faktum är att sju år efter att han gjorde Delhi till sitt hem, skrev Mukundan först om sin älskade stad i “Delhi” (nuvarande bok), hans första stora verk som gav den unga romanförfattaren en kultföljd på hans språk, malayalam. Fyra decennier senare återvände han till min Delhi för en annan roman. Delhi: A Soliloquy (Delhi Gathakal; DC Books), vars översättning vann JCB Prize for Literature förra månaden, är ett mer moget verk som har en episk kvalitet. Mukundan minns sin resa i staden som växte till att bli hans musa.

Till imorgon, 
Rahel Philipose och Rounak Bagchi

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste livenyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.