Windows 11 vs. Chrome OS: Vilket är bäst för Android-appar?

0
53

En av de mest spännande funktionerna i Windows 11 är stöd för Android-appar. Det är dock inte det första operativsystemet för stationära datorer som gör det. Chrome OS har inkluderat Google Play Butik i flera år. Vilken plattform är bättre?

Tekniskt sett är Windows 11 inte ens den första versionen av Windows som kan köra Android-appar. Emulatorer som Bluestacks har gjort det möjligt ett tag. Windows 11’s implementering är dock mycket bättre, och den liknar mer hur Chrome OS gör det.

RELATERAT: Varför Windows 11 Android-appar är bättre än BlueStacks

Så fungerar det

Det pågår en hel del tekniska saker bakom kulisserna för att låta Android-appar köras på Windows och Chrome OS. Dessa appar designades trots allt aldrig för andra operativsystem. Så hur gör Windows 11 och Chrome OS det?

Windows 11 använder Intel Bridge Technology (IBT) för att få det att hända. Den tekniska termen för IBT är en “runtime post-compiler.” I huvudsak talar en kompilator till din dator hur du använder koden i appen. En efterkompilator tar den koden och översätter den.

Så vad som händer är att Android-appar kompileras om av IBT med allt de behöver för att köras på Windows 11. I kärnan är det fortfarande en form av emulering, men det är en mycket mer inbyggd upplevelse.

Annons

Det är lite lättare på Chrome OS-sidan. Både Chrome OS och Android är baserade på Linux-kärnan. Android Runtime är djupt integrerad med Chrome OS. Det här är vad som översätter appens kod till inbyggda instruktioner för Chrome OS att förstå.

Chrome OS har i princip en fullständig Android-miljö som körs i en behållare. Android-appar är isolerade från resten av operativsystemet—Windows 11 är på samma sätt. Men det är inte riktigt emulering. Chromebooks har helt enkelt två operativsystem ombord.

RELATERAT: Så här fungerar Android-appar i Windows 11

Amazon Appstore vs. Google Play Store

Amazon Appstore på Windows 11.

För konsumenter finns det egentligen bara en stor skillnad mellan Android-appar på Windows 11 och Chrome OS. Du installerar Android-appar på Windows 11 från Amazon Appstore, medan Chrome OS har Google Play Store.

Amazon Appstore är förmodligen det näst bästa Android-appförrådet—bara efter Play Store, av kurs. Det är samma appbutik som finns på Amazon Fire-surfplattor. Det är dock fortfarande långt efter Play Butik.

Om du köper en dator enbart baserat på var den enkelt kan hämta Android-appar ifrån, är Chrome OS den klara vinnaren. Med det sagt bör köra Android-appar inte vara den primära användningen av varken Windows 11 eller Chrome OS. De är inte något du bara vill använda.

RELATERAT: Hur man installerar Android-appar på Windows 11

Sidoladdning

Sidladdad Android-app på Windows 11.

Amazon Appstore kanske saknas, men Windows 11 gör det ha en räddningstjänst—det är superlätt att sidladda vilken Android-app som helst. Faktum är att det kanske är lite enklare än Chrome OS.

Annons

På Chromebooks måste du byta till utvecklarkanalen för att ladda Android APK:er. Detta tar helt bort lagringsutrymmet på din Chromebook och återställer den till fabriksinställningarna. Chrome OS synkroniserar det mesta, så det är ingen stor affär, men det är lite irriterande.

Windows 11-processen för att ställa in sidladdning är lång, men den behöver bara göras en gång . Efter den första installationen är det lika enkelt att ladda APK-filer som att skriva ett par rader text på kommandoraden.

RELATERAT: Sidladdar du Android-appar på Windows 11

Det viktiga att veta är att det är möjligt att köra Android-appar på båda plattformarna. På ett eller annat sätt kan du få igång i stort sett alla Android-appar eller spel i Windows 11 och Chrome OS. Det betyder dock inte att alla appar kommer att fungera bra.

Inget av operativsystemen hanterar Android-appar mätbart bättre än det andra. Det handlar bara om användarvänlighet. Google Play Butik är utan tvekan bättre än Amazon Appstore, men det finns också många fler stationära appar till ditt förfogande på Windows 11.

Android har kommit till skrivbordet. Det är upp till dig att avgöra om det spelar någon roll eller inte.

LÄS NÄSTA

  • › 5 psykologiska knep i gratis-att-spela-spel (och hur man undviker dem)
  • › Hur du hittar din Spotify Wrapped 2021
  • › Vad är MIL-SPEC Drop Protection?
  • › 5 webbplatser varje Linux-användare bör bokmärka
  • › Köpa en begagnad Mac eller MacBook? Kontrollera dessa saker innan du köper
  • › Funktioner kontra formler i Microsoft Excel: Vad är skillnaden?