Premiärminister (Manmohan) som frågade Agustas kabinett kastade oss till vargar: Michel

0
57

Christian Michel (Arkiv)

Den 4 december är det tre år sedan den brittiske vapenagenten Christian Michel utlämnades från Dubai som den mest uppmärksammade misstänkte i det påstådda mutbedrägeriet kopplat till 3 600 crore AgustaWestland helikopteraffären. Sedan dess har han varit inblandad i en rättslig strid med utredande organ för att få borgen och har vägrat att ta del av fler dokumentära bevis.

Medan Michel väntar på rättegång i Tihar-fängelset har Indian Express tagit del av den omfattande rapporten i hans förhör av verkställighetsdirektoratet, där han hävdar hur han lobbat med den dåvarande UPA-regeringen när, som han beskriver det, affären var “på kanten av klippan” innan den drevs igenom 2010.

Läs också |AgustaWestland “mellanman” Christian Michel hungerstrejkade, anhörig flagga “försening” i rättegången

Michel hävdar, enligt uppgifter, att VVIP-helikopteraffären med det italienska försvarsföretaget nästan avbröts på grund av påtryckningar från amerikaner och ryssar (S-92-helikoptern från det amerikanska företaget Sikorsky och den ryska Mi-172 var konkurrenter till AugustaWestland) som samt invändningar från finansdepartementet som han kallar “fåniga” och “dumma.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Förhörsrapporten avslöjar frenetiska ansträngningar från mellanhänder och diplomater — i ett sällsynt fall presenterades den för Cabinet Committee of Security (CCS) två gånger.

Läs också |AgustaWestland-uppgörelse: Domstolen avvisar mellanmannen Christian Michels borgensåtaganden

Till exempel, i augusti 2009, hävdade Michel i ett utskick från New Delhi till AgustaWestlands högkvarter: “Vi var tvungna att praktiskt taget engagera hela regeringen, vilket är löjligt för en så liten affär.” På frågan om det här utskicket sa Michel till indiska utredare att det var brittiska diplomater som sa detta på grund av deras “ingripanden” och att det kunde ha “överdrivits för effekt.”

I mitten av 2009, efter diplomatiska påtryckningar, skrev Michel i ett utskick till sina chefer, dåvarande premiärministern Manmohan Singh bad sina regeringsministrar att framföra alla invändningar de kan ha mot avtalet. Försiktig med att detta skulle kunna sätta ett frågetecken på själva affären, skrev Michel i meddelanden till sina chefer: “Vi vet att den indiske premiärministern hade öppnat den här affären för alla ministrar att titta på…Det som hände för mig var en mardröm&#8230 ;uttalandet (av premiärministern) kastade oss till vargarna…”

I ett annat utskick skrev han: ”Vårt projekt var på kanten av klippan. Ingen av de så kallade supportrarna (agenterna) som erbjöd hjälp hade någon aning om vad problemet var och hur man skulle åtgärda det. Det verkar för mig att vi är de enda som ens visste att vår fil redan hade gått till CCS en gång.”

När mutbedrägeriet uppenbarade sig avbröt Indien AgustaWestland-kontraktet 2014.

Michel anklagades för att ha tagit emot 42 miljoner euro av de påstådda returerna, främst genom sina Dubai-baserade företag, och utlämnades till Indien den 4 december 2018.

Därefter genomförde ED hans frihetsberövande förhör i två veckor mellan kl. 22 december 2018 och 5 januari 2019. Sedan dess har han förhörts av ED-leddare flera gånger i Tihar-fängelset, till och med till slutet av 2020.

Genom allt detta har den brittiske medborgaren varit expansiv på sina tidiga razzior i vapenhandeln vägledd av sin far, Wolfgang Michel; affärerna han gjorde; och den politiska och diplomatiska turbulensen över VVIP-chopper-affären.

Men han har också citerat “tvång” för att förneka avgörande bevis i mutfusket. Och trots frekventa förhörsrundor i Tihar-fängelset har han ännu inte lämnat över de nödvändiga bevisen och viktiga bankuppgifter.

Under en omgång av tidiga förhör i januari 2019 förklarade Michel sin underlåtenhet att tillhandahålla ekonomiska detaljer: “Jag är inte obstruktiv. Hon (hänvisning till en revisor eller bankman) är inte nöjd med om jag är under tvång. Ju mer jag trycker på kontoutdrag desto fler gör motstånd. Jag måste förklara vad jag vill, i en kontrollerad miljö, inte i panik…”

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Michel har dock inte nekat flera transaktioner, som inkluderar utflöden till de han har identifierat sig som sina flickvänner och ex-fru, och för andra utgifter såsom sina barns skolavgifter och inköp av möbler. Han har också listat sex fastigheter som han köpte i Dubai, Tyskland, London och Brasilien, mestadels efter att helikopteraffären genomfördes.

På frågor om att han fick “kickbacks” på mellan 7-10 procent av värdet av affären medan den andra mellanhanden, Guido Haschke, fick 5 procent, sa Michel till förhörsledare: “Det skulle innebära att hela affären uppgick till maximalt 15 per cent provision. Ingen västerländsk tillverkare kunde bära en så hög siffra. Som det var trodde AgustaWestland att de förlorade pengar. Jag fick ingen provision. Ingen har en siffra i åtanke…”

Han tillade: “Om jag fick en provision, och det gjorde jag inte, varför fick jag mer betalt, till och med dubbelt än Haschke. Han skulle aldrig acceptera det…”

< /p>

Betydande bland förnekelser från mellanhanden är de om “budgeten” för påstådda mutor som betalats för affären, som först rapporterades av The Indian Express. Lakanet återfanns av den schweiziska polisen från huset till Irma Haschke, mamma till Guido Haschke.

Konfronterad med bladet påpekade Michel att Haschke berättade för de italienska myndigheterna som undersökte affären att han (Michel) hade dyslexi men hävdade ändå att han skrev de sista paragraferna av vad han har beskrivit som “aktiedelningsnotan”. (I morgon: Amerikanernas “aggressivitet” och hur ryssarna såg detta som ett “måstestoppavtal”)

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd