Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 4 Laptop Review: Kraftfull och väl avrundad

0
66

Betyg: 8,5/10 ?

 • 1 – Absolut hett sopor
 • 2 – Sorta Ljummet sopor
 • 3 – Starkt felaktig design
 • 4 – Vissa fördelar, många nackdelar
 • 5 – Acceptabelt ofullkomlig
 • 6 – Tillräckligt bra för att köpa på rea
 • 7 – Utmärkt, men inte bäst i klassen
 • 8 – Fantastiskt, med några fotnoter
 • 9 – Håll käften och ta mina pengar
 • 10 – Absolut design Nirvana

Pris: 1 748,45 USDKöp nu

Kevin Bonnett

Efter att ha testat sin föregångare i slutet av 2020 var jag glad över att få tag på Lenovos senaste version av ThinkPad X1 Extreme Gen 4-datorn. Och som väntat visade Gen 4 att dess premiumkomponenter och smarta design är värda sitt höga pris.

Här är vad vi gillar

 • Lång och rymlig 16: 10 skärmar
 • Specifikationer i toppklass
 • Alltäckande solid design

Och vad vi inte gör

 • Dyr
 • Inget OLED-konfigurationsalternativ
 • Batteri livet är inte bra
 • Blir varmt och högljutt vid hård användning

Trots att den är ungefär lika stor som Gen 3, erbjuder Gen 4 avsevärda förbättringar runt om, inte bara minimala spec-bump. Med dedikerad grafik, en 11:e generationens processor i H-serien, en ljusstark IPS-skärm och massor av portalternativ, är Lenovos Gen 4 ett gediget val av bärbar dator för både proffs och studenter. Den kan till och med hantera vardagsspel och grundläggande kreativa uppgifter utan att svettas.

Även om den inte är utan några nackdelar, är Lenovos ThinkPad X1 Extreme Gen 4-dator en funktionsrik bärbar dator väl lämpad för allmänt bruk. När jag testade den blev jag konsekvent imponerad av dess raffinerade design (jämfört med förra årets Gen 3) och uppskattade verkligen de gedigna specuppgraderingarna som den ger till bordet.

Innehållsförteckning

Specifikationer som granskats
Design
Display
Kamera och ljud
tangentbord och pekplatta
Prestanda och kraft
Batteritid
Sluta tankar

Specifikationer som Recenserad

 • CPU: 11:e generationens Intel i7-11800H (2,3 GHz, upp till 4,6 GHz med Turbo Boost, 8 kärnor, 16 trådar, 24 MB cache)
 • RAM: 16GB DDR4 3200MHz
 • Skärm:WQXGA 16-tums IPS UHD (2560 x 1600), HDR 400, 600 nits, 16:10-skärm, beröringsfri
 • Lagring: 512 GB SSD
 • Grafik: NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB
 • Kamera: 1080p FHD
 • Portar: 4 -i-1 SD-kortläsare, 2 x USB-A 3.2 Gen 1, Kensington Nano Security Slot, 2 x USB-C Thunderbolt 4, HDMI 2.1, barrel jack oower in, 3,5 mm Audio jack
 • < strong>Anslutning:Intel Wi-Fi 6E AX210 802.11AX (2×2) 160MHz, Bluetooth 5.2
 • Ljud: Dubbla Dolby Atmos-högtalare
 • Batteri : Integrerad Li-Polymer 90Wh, stöd för snabbladdning
 • Mått: 14,2 x 10 x 0,7 tum
 • Vikt: strong> 3,99 pund

Design

Om du vill ha en bärbar dator med modern, lätt design, så är det inte det. I den stora traditionen av Lenovos ThinkPad-linje fokuserar den senaste iterationen på funktion framför form. Och även om Gen 4 är otroligt kraftfull och pålitlig, med dess komponenter inställda precis som de behöver vara för att fungera bra, är det mycket fortfarande den ikoniska svarta rektangeln Lenovo-fans har kommit att antingen älska eller hata över år. Men det här är en dålig sak.

Kevin Bonnett

Även om Lenovos estetik inte är den snyggaste kommer du snart att glömma det, eftersom den här bärbara datorn gör ett fantastiskt jobb med att packa in en större skärm och massor av imponerande komponenter i vad som är ungefär samma chassi som Gen 3. Detta är en vinst för alla som var ett fan av den tidigare generationens dimensioner.

ThinkPad Gen 4-modellen jag testade har en solid matt-svart design runt om, även om andra konfigurationer erbjuder den svarta vävdesignen på locket. Naturligtvis har den också den ikoniska “ThinkPad X1” logotyp på locket och bara den grundläggande “ThinkPad” logotyp på höger sida av det inre handledsstödsområdet. Chassit som omger tangentbordet och styrplattan har en mjuk gummerad beläggning som är behaglig vid beröring. Dessutom ger den bärbara datorns tunna ramar, överförda från Gen 3, dig den maximala mängden skärmfastigheter (utan ett konstigt hack).

Chassit har visserligen lite flex om du trycker på det, men det känns fortfarande ganska solidt och det knarrar inte. Locket känns mycket styvare och ger inget märkbart när du försöker böja det. Och med tanke på att den bärbara datorn klarade MIL-STD-810H-certifieringen (vilket innebär att den testades för att tåla vibrationer, stötar och andra extrema miljöer), kan du känna dig lugn och veta att den kommer att stå emot dina dagliga äventyr, vart de än tar dig, och fyrcellsbatteriet på 90 Wh förblir strömsatt med den medföljande 230 W nätadaptern.

När det gäller portarna på den bärbara datorn har du mycket att arbeta med. Det finns två USB-A 3.2 Gen 1-portar, två USB-C-portar med Thunderbolt 4, en HDMI 2.1-port, en full 4-i-1 SD-kortläsare, en Kensington Nano Security Slot, knappt uttag för ström, och sista ( men absolut inte minst), ett 3,5 mm ljudjack. Det är ett gediget urval av portar som borde tjäna den genomsnittliga användaren väl. Det var dock en besvikelse att se bristen på USB-C-laddning, eftersom det skulle ge dig en annan port att arbeta med.

Säkerhetsmässigt har den bärbara datorn en Smart Power On match-on-chip fingeravtrycksläsare och en webbkameras sekretesslucka. Det saknar Windows Hello, en märkbar miss för en dyr bärbar dator med fokus på produktivitet.

Display

Gen 4’s display är där Lenovo gjorde några intressanta val, enligt min mening. Jämfört med Gen 3 ökade den här bärbara datorns skärm från 15,6 tum till 16 tum. Den har också ett högre bildförhållande på 16:10 istället för det välbekanta 16:9 vi har sett på tidigare modeller, vilket gör att du kan se mer av dina Slack-chattar på en gång, eller vad du nu gör .

Vad den däremot ger upp i processen är en 4K OLED HDR-pekskärm som skickades från himlen. Det var utan tvekan en av de bästa funktionerna i Gen 3 så den nedslående WQXGA 2560 x 1600 pekskärmen utan pekskärm låter mig oundvikligen vilja ha mer. Och det enda som gör mer ont än så är den totala avsaknaden av en OLED-konfigurationsuppgradering—det är IPS hela vägen ner.

Kevin Bonnett

Som sagt, den här skärmen är fortfarande onekligen bra för en IPS-skärm. Den ger en bild som är levande och tydlig med anständigt djärva svarta nyanser, obefläckade vita och livfulla färger. Och på tal om det, färgerna verkade anmärkningsvärt exakta, om än lite mattare än vad en snygg OLED kunde återge (för de som bryr sig täcker skärmen 100 % av sRGB men bara cirka 80 % av AdobeRGB, även om uppgradering till WQUXGA-skärmen kommer att förmodligen förbättra det). Generellt sett är Gen 4’s display absolut tillräckligt bra för att hantera vardaglig fotoredigering, grafisk design och andra kreativa ansträngningar.

Skärmens kontrastförhållande på 1200:1 såg stabilt ut och allt från tecknade serier och actionfilmer till foton jag redigerar varje dag såg fantastiskt ut på den. Antireflexskärmen blir fin och ljus och maxar 400 nits, vilket gjorde det enkelt att se dokument, chattar, YouTube-videor och allt annat klart som dagen när jag var i ett ljust rum. Jämfört med andra IPS-skärmar jag har använt tror jag att Gen 4’s är ungefär lika bra som du kommer att få på en produktivitetsbärbar dator.

Kamera och ljud

De goda nyheterna? Denna bärbara dator kommer med en webbkamera! De dåliga nyheterna? Det är bara 1080p. Även om det är en enorm uppgradering från Gen 3:s ytterst deprimerande 720p-webbkamera, är det underväldigande med tanke på hur otroligt onlinelivet har blivit de senaste två åren. Webbkameran är tillräckligt bra för tillfälliga videosamtal med din familj eller vänner, men om du planerar att ta videosamtal för jobbet eller lektionen bör du förmodligen köpa en dedikerad webbkamera istället.

Kevin Bonnett

Den inbyggda webbkameran gör ett anständigt jobb med att fånga färger och andra detaljer med lite brus … om du befinner dig i ett väl upplyst område. Var dock inte arg om du använder den i ett svagt upplyst rum och märker att du ser lite kornig ut.

När det gäller den bärbara datorns ljud, stödjer de dubbla 2W högtalarna Dolby Atmos och är bekvämt placerade på vardera sidan av tangentbordet. De blev mycket högljudda under testning och fyllde lätt små till medelstora rum (som ett sovrum eller vardagsrum) med ljud och utan distorsion.

Hög- och mellanton lät djärvt och tydligt, liksom sång. Som du kan förvänta dig av en bärbar dator tappade dock basen för det mesta. Jag kände att högtalarna höll bra för att titta på Netflix eller YouTube, och till och med för att spela musik i bakgrunden. Om du letar efter en mer audiofilvänlig ljudupplevelse, skulle jag dock rekommendera att du köper antingen ett par snygga trådlösa hörsnäckor eller en bärbar Bluetooth-högtalare.

Likaså lämnar de dubbla fjärrfältsmikrofonerna något övrigt att önska. Återigen, precis som Gen 4s bärbara dator och högtalare, fungerar de och är bra för trädgårdsbruk. Om du kommer att använda den regelbundet för arbete, skola eller streaming rekommenderar vi att du köper en bra USB-mikrofon, en webbkamera med mikrofon eller antingen hörsnäckor med mikrofon så att du låter bättre.

tangentbord och styrplatta

Få bärbara datorer har ett tangentbord så ikoniskt som Lenovos ThinkPads, och den här är inget undantag. Den har företagets (törs jag säga splittrande?) stora skulpterade knappar som är rymligt upplagda. En rad med 12 små funktionstangenter kantar toppen av tangentbordet och inkluderar tangenterna Home, End, Insert och Delete, tillsammans med knapparna för samtalskontroll.

Medan var och en av tangenterna har en tillfredsställande taktil klang som känns knäpp, kräver de också lite mer tryck för att trycka ner dem jämfört med andra icke-mekaniska tangentbord. Många människor som har använt tangentbordet (inklusive mig själv) är inte fans av det rikliga resavståndet och den extra kraft som krävs. Mina fingrar tröttnade absolut mycket snabbare med det här tangentbordet jämfört med mitt tangentbord (Logitech’s MX Keys), som jag hatar eftersom jag behöver skriva hela dagen varje dag.

Kevin Bonnett

Dessutom växlar detta tangentbord (som Gen 3 och andra modeller) platsen för de två funktions- och kontrolltangenterna. Det här är ett val av tillverkare som irriterar mig oändligt eftersom jag använder kontrolltangenten regelbundet. Men du kan enkelt mappa om dem i den medföljande Lenovo Vantage-programvaran eller i BIOS om du är modig nog. Tangentbordet är också bakgrundsbelyst med vit LED-belysning och har en spillsäker design, vilket är bra för oss som är klumpiga.

Naturligtvis skulle ingen Lenovo-dator vara komplett utan den berömda röda TrackPoint-nubben som sitter i mitten av tangentbordet. Med den genomgående fantastiska styrplattan, som ThinkPad-datorerna alltid har gjort, är jag fortfarande inte övertygad om att det är nödvändigt att behålla nubben, även om upplevelsen här helt enkelt inte skulle vara densamma utan den.

Men om du har för avsikt att ignorera det och bara bryr dig om styrplattan, låt mig stilla din nyfikenhet. Styrplattan är fantastisk! Den är rymlig, men inte vidsträckt, och ger dig tillräckligt med utrymme för att utföra svepgester med flera fingrar. Texturmässigt känner jag att den har den perfekta balansen mellan slät och gripande. Och bäst av allt? Styrplattan har ett tillfredsställande tryck-till-klick-förhållande som du kommer att älska, plus att klicken inte är obehagligt höga. Vad mer kan du begära?

Prestanda och kraft

Gen 4 har ett verkligt imponerande specifikationsblad, och du kan enkelt få en känsla av maskinens kapacitet när du väl sätter igång den. Det är tydligt att Lenovo tänkt hårt på designen av den här bärbara datorn, och resultatet är en premium 16-tums bärbar dator som är välutrustad och nästan lika kraftfull som en dedikerad spelmaskin.

< figure style="width: 1600px" class="wp-caption alignnone">Kevin Bonnett

Enheten jag recenserade har en NVIDIA GeForce RTX 3060 och en 11:e generationens Intel i7-11800H-processor, så den är tillräckligt kraftfull för att hantera vardagliga produktivitetsuppgifter, kreativt arbete och lite spelande. Som sagt, det är inte en bärbar dator för spel; trots sin fantastiska hårdvara har den bara inte värmen för att hålla jämna steg med intensiva spelsessioner. Faktum är att det blev ganska varmt även när jag bara hade ett fåtal applikationer öppna när jag spelade Geometry Wars, ett långt ifrån intensivt spel.

När jag körde den bärbara datorn genom olika stresstester kände jag att dess enda verkliga brist är att den använder enkanals RAM. Att använda två 8GB-pinnar istället för en enda 16GB-sticka skulle vara ett mycket bättre komplement till den annars fantastiska hårdvaran, och det skulle hjälpa mer intensiva processer att fungera lite smidigare. Det var två gånger när jag tryckte på det hårt under tester—med cirka 40 Chrome-flikar öppna tillsammans med Slack och Spotify—som Chrome grep helt och hållet, med hänvisning till att det inte fanns tillräckligt med minne.

Som sagt, Gen 4 är en bra bärbar dator annars; Jag skulle rekommendera att uppgradera till en dual-stick-inställning om du kan, vilket är en enkel lösning om du tror att du regelbundet kommer att tänja på den här bärbara datorns gränser. I mina andra tester lyckades den kopiera filer snabbt och den släpade aldrig eller frös eftersom jag gjorde måttligt intensiv fotoredigering och grafikskapande. Heck, den hanterade till och med lätt spel och HD-videouppspelning som en mästare. Jag tror att prestandan kan vara bättre, men återigen, Gen 4 var inte designad för att vara en dedikerad arbetshäst för kreatörer eller spelare.

< img src="http://www.reviewgeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />Kevin Bonnett

Lenovo erbjuder fyra konfigurationsalternativ för Gen 4, vilket är trevligt om specifikationerna på den här bärbara datorn inte kittlar dig. Du kan konfigurera upp till en 11:e generationens Intel Core i7-11850H-processor med vPro (2,50 GHz, upp till 4,80 GHz med Turbo Boost, 8 kärnor, 16 trådar, 24 MB cache), en 16 GB DDR4 3200MHz, en 1TB SSD, en 4KUXGA 4KQQQ Dolby Vision-skärm och en NVIDIA GeForce RTX 3070 8GB. Eller, om du har kunskapen, uppgradera gärna komponenter på din egen—den bärbara datorns bottenpanel är avtagbar och hålls på plats med sju fästskruvar från Philips.

Batteritid

När jag testade den här bärbara datorn var en av de mest konsekventa sakerna jag tänkte på att jag önskade att batteritiden var bättre. Men med tanke på dess stora skärm och artilleri av avancerade komponenter, är det ärligt talat mycket förståeligt att den inte slår ut den ur parken med uthållighet hela dagen.

Lenovo listar Gen 4’s förväntade batteritid baserat på två riktmärken, och anger att den kommer att hålla i 10,7 timmar via MobileMark 2018, och 12,8 med JEITA 2.0. Att … var bara inte fallet här, tyvärr. När jag körde min standardarbetsbelastning på den—som består av att ha 12-18 Chrome-flikar öppna, Slack öppna och mycket ibland Adobe Photoshop, Spotify eller YouTube—och höll skärmen på medium ljusstyrka och volymen runt 25 -33 %, Gen 4 varade allt från åtta och en halv timme till åtta timmar och 45 minuter.

När jag pressade det hårdare—öppnade dubbla Chrome-flikarna, strömmade HD-video eller musik för större delen av dagen, genom att redigera fler foton och grafik och spela en hel del måttligt intensiva videospel med skärmen ljusare och volymen högre—det kom knappt över sjutimmarsstrecket i genomsnitt. Återigen, jag skulle förmodligen bli arg på det om den bärbara datorn inte gjorde ett så bra jobb när jag utförde varje uppgift med dess snygga byxkomponenter.

Kevin Bonnett

< p>Beroende på hur du använder den, kanske Gen 4 inte tar dig igenom en hel dag på jobbet, och du kan mycket väl behöva släpa runt den irriterande stora elstenen (och dess tjocka kablar) för att hålla den saftig hela dagen. Men om du är en effektiv arbetare och håller din arbetsbelastning lätt, kan jag enkelt se att den bärbara datorn håller hela dagen utan problem.

Sluta tankar

Det jag älskar med Lenovo’s ThinkPad X1 Extreme Gen 4 är hur enkelt den blandar kraftfulla komponenter till en strömlinjeformad design, allt utan att göra den större och skrymmande än Gen 3. Med sin 11:e generationens H-serie Intel-processor och NVIDIA GeForce RTX 3060-grafik, det är ett smart alternativ som sitter någonstans mellan en bärbar speldator och en produktivitetsbärbar dator. Dessutom kommer den att hänga med i stort sett alla uppgifter du lägger på den.

Jag älskar Gen 4’s ljusa, stora skärm—den gör det enkelt att bekvämt se allt från dokument till din kollegas katt på ett Zoomsamtal—samt dess fina utbud av portar erbjuder enkel anslutning för bildskärmar och kringutrustning. Den solida mattsvarta designen och den mjuka gummerade interiören ger den en enkel, men ändå typisk Lenovo-estetik som är perfekt för skolan, jobbet, hemmet och allt däremellan utan att det kostar dig extra för onödig krusidull.

På samma sätt önskar jag att den hade bättre batteritid, en kamera och ljud av högre kvalitet och Gen 3:s hjärtskärande underbara 4K OLED-skärm. Och även om det absolut har sina gränser när det gäller prestanda, kan Gen 4 lätt hantera vardagliga uppgifter för professionella användare, kreativa, studenter och casual gamers. Sammantaget kände jag att X1 Extreme Gen 4:s branta prisnivå lätt kan motiveras av dess långa lista med väl avrundade funktioner, premiumkomponenter och design av hög kvalitet. Det är verkligen en fantastisk bärbar dator som fungerar för de flesta.

Betyg: 8,5/10 Pris: 1 748,45 USD Köp nu

Här är Vad vi gillar

 • Hög och rymlig 16:10-skärm
 • Förstklassiga specifikationer
 • Alltäckande solid design

Och vad vi inte gör

 • Dyr
 • Inget OLED-konfigurationsalternativ
 • Batteri livet är inte bra
 • Blir varmt och högljutt vid hård användning