Kort testrapport Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 4 Laptop: krachtig en goed afgerond

0
48

Beoordeling: 8.5/10 ?

 • 1 – Absoluut heet afval
 • 2 – Sorta lauwe vuilnis
 • 3 – Sterk gebrekkig ontwerp
 • 4 – Enkele voordelen, veel nadelen
 • 5 – Aanvaardbaar imperfect
 • 6 – Goed genoeg om in de uitverkoop te kopen
 • 7 – Geweldig, maar niet de beste in zijn soort
 • 8 – Fantastisch, met enkele voetnoten
 • 9 – Hou je mond en neem mijn geld
 • 10 – Absoluut designnirvana

Prijs: $1.748,45Koop nu

Kevin Bonnett

Na het testen van zijn voorganger eind 2020, was ik verheugd om de nieuwste versie van Lenovo, de ThinkPad X1 Extreme Gen 4-laptop, in handen te krijgen. En zoals verwacht, bewees de Gen 4 dat zijn hoogwaardige componenten en slimme ontwerp zijn hoge prijs waard zijn.

Dit is wat we leuk vinden

 • Lange en ruime 16: 10 beeldschermen
 • Topspecificaties
 • Algemeen solide ontwerp

En wat we niet doen

 • Prijzig
 • Geen OLED-configuratieoptie
 • Batterij het leven is niet geweldig
 • Wordt heet en luid bij intensief gebruik

Ondanks dat hij ongeveer even groot is als de Gen 3, biedt de Gen 4 overal aanzienlijke verbeteringen, niet alleen minimale specificaties. Met speciale graphics, een 11e generatie H-serie processor, een helder IPS-scherm en tal van poortopties, is de Lenovo's Gen 4 een solide laptopkeuze voor zowel professionals als studenten. Hij kan zelfs casual gaming en eenvoudige creatieve taken aan zonder te zweten.

Hoewel hij niet zonder enkele nadelen is, is Lenovo's ThinkPad X1 Extreme Gen 4-laptop een veelzijdige laptop goed geschikt voor algemeen gebruik. Toen ik het testte, was ik constant onder de indruk van het verfijnde ontwerp (vergeleken met de Gen 3) van vorig jaar en waardeerde ik echt de solide spec-upgrades die het met zich meebrengt.

Inhoudsopgave

Specs zoals beoordeeld
Ontwerp
Display
Camera en audio
Toetsenbord en touchpad
Prestaties en kracht
Levensduur van de batterij
Laatste gedachten

Specs als Beoordeeld

 • CPU: 11e generatie Intel i7-11800H (2,3 GHz, tot 4,6 GHz met Turbo Boost, 8 cores, 16 threads, 24 MB cache)
 • RAM: 16GB DDR4 3200MHz
 • Beeldscherm:WQXGA 16-inch IPS UHD (2560 x 1600), HDR 400, 600 nits, 16:10-scherm, niet-aanraakscherm
 • Opslag: 512 GB SSD
 • Afbeeldingen: NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB
 • Camera: 1080p FHD
 • Poorten: 4 -in-1 SD-kaartlezer, 2 x USB-A 3.2 Gen 1, Kensington Nano-beveiligingsslot, 2 x USB-C Thunderbolt 4, HDMI 2.1, barrel jack ower in, 3,5 mm audio-aansluiting
 • < strong>Connectiviteit:Intel Wi-Fi 6E AX210 802.11AX (2×2) 160MHz, Bluetooth 5.2
 • Audio: Dubbele Dolby Atmos-luidsprekers
 • Batterij : Geïntegreerde Li-Polymer 90Wh, Rapid Charge-ondersteuning
 • Afmetingen: 14,2 x 10 x 0,7 inch
 • Gewicht: 3,99 pond

Ontwerp

Als je een laptop wilt met een modern, lichtgewicht ontwerp, dan is dit het niet. In de grote traditie van Lenovo's ThinkPad-lijn, richt de nieuwste versie zich op functie boven vorm. En hoewel de Gen 4 ongelooflijk krachtig en betrouwbaar is, met zijn componenten die precies zijn ingesteld zoals ze moeten zijn om goed te werken, is het nog steeds de iconische zwarte rechthoek die Lenovo-fans zijn gaan liefhebben of haten over de jaar. Maar dit is niet erg.

Kevin Bonnett

Hoewel de Lenovo-esthetiek niet de meest flitsende is, zul je dat snel vergeten, want deze laptop doet geweldig werk door een groter scherm en veel indrukwekkende componenten in te pakken in wat vrijwel hetzelfde chassis is als de Gen 3. Dit is een overwinning voor iedereen die fan was van de afmetingen van de vorige generatie.

Het ThinkPad Gen 4-model dat ik heb getest, heeft rondom een ​​solide matzwart ontwerp, hoewel andere configuraties het zwarte geweven ontwerp op het deksel bieden. Natuurlijk beschikt hij ook over de iconische “ThinkPad X1” logo op het deksel en alleen de basis “ThinkPad” logo aan de rechterkant van de binnenkant van de polssteun. Het chassis rond het toetsenbord en het trackpad heeft een zachte rubberen coating die prettig aanvoelt. Bovendien geven de dunne randen van de laptop, overgenomen van de Gen 3, je de maximale hoeveelheid schermruimte (zonder een eigenaardige inkeping).

Het chassis heeft een beetje flex als je erop drukt, maar het voelt nog steeds behoorlijk solide aan en het kraakt niet. Het deksel voelt veel stijver aan en heeft geen merkbare meevaller als je het probeert te buigen. En aangezien de laptop de MIL-STD-810H-certificering heeft doorstaan ​​(wat betekent dat hij is getest om trillingen, schokken en andere extreme omgevingsfactoren te doorstaan), kunt u gerust zijn, wetende dat hij bestand is tegen uw dagelijkse avonturen, waar ze je ook heen brengen, en de viercellige 90 Wh batterij blijft van stroom voorzien met de meegeleverde 230 W wisselstroomadapter.

Wat betreft de poorten van de laptop, je hebt veel om mee te werken. Er zijn twee USB-A 3.2 Gen 1-poorten, twee USB-C-poorten met Thunderbolt 4, een HDMI 2.1-poort, een volledige 4-in-1 SD-kaartlezer, een Kensington Nano-beveiligingsslot, nauwelijks aansluiting voor stroom en als laatste ( maar zeker niet de minste), een 3,5 mm audio-aansluiting. Dat is een solide selectie van poorten die de gemiddelde gebruiker goed van pas zouden moeten komen. Het was echter teleurstellend om een ​​gebrek aan opladen via USB-C te zien, omdat je dan een andere poort zou hebben om mee te werken.

Wat de beveiliging betreft, heeft de laptop een Smart Power On match-on-chip touch-vingerafdruklezer en een privacysluiter voor de webcam. Het mist Windows Hello, een merkbare misser voor een dure laptop met een focus op productiviteit.

Display

Op het scherm van de generatie 4 heeft Lenovo naar mijn mening een aantal interessante keuzes gemaakt. In vergelijking met de Gen 3 nam het scherm van deze laptop toe van 15,6 inch naar 16 inch. Het geeft ook een hogere beeldverhouding van 16:10 in plaats van de bekende 16:9 die we op eerdere modellen hebben gezien, waardoor je meer van je Slack-chats tegelijk kunt zien, of wat je ook aan het doen bent .

Wat het echter opgeeft, is een 4K OLED HDR-touchscreen dat vanuit de hemel is verzonden. Dat was zonder twijfel een van de beste eigenschappen van de Gen 3, dus het teleurstellende WQXGA 2560 x 1600 niet-touchscreen laat me onvermijdelijk meer verlangen. En het enige dat meer pijn doet dan dat, is het complete ontbreken van een OLED-configuratie-upgrade, het is IPS helemaal naar beneden.

Kevin Bonnett

Dat gezegd hebbende, dit scherm is nog steeds onmiskenbaar goed voor een IPS-scherm. Het produceert een levendig en helder beeld met behoorlijk gedurfde zwarttinten, onberispelijk wit en levendige kleuren. En nu we het er toch over hebben, kleuren leken opmerkelijk nauwkeurig, zij het een beetje saaier dan wat een mooie OLED zou kunnen reproduceren (voor degenen die erom geven, het scherm dekt 100% van sRGB maar slechts ongeveer 80% van AdobeRGB, hoewel upgraden naar het WQUXGA-scherm zal waarschijnlijk verbeteren). Over het algemeen is het scherm van de generatie 4 absoluut goed genoeg om de dagelijkse fotobewerking, grafisch ontwerp en andere creatieve inspanningen aan te kunnen.

De contrastverhouding van 1200:1 zag er solide uit en alles, van tekenfilms en actiefilms tot de foto's die ik elke dag bewerk, zag er allemaal geweldig uit. Het ontspiegelde scherm wordt mooi en helder, met een maximum van 400 nits, waardoor het gemakkelijk was om documenten, chats, YouTube-video's en al het andere helder te bekijken wanneer ik me in een lichte kamer bevond. Vergeleken met andere IPS-schermen die ik heb gebruikt, denk ik dat de Gen 4's ongeveer net zo goed zijn als op een productiviteitslaptop.

Camera en audio

Het goede nieuws? Deze laptop wordt geleverd met een webcam! Het slechte nieuws? Het is maar 1080p. Ook al is dat een enorme upgrade van de uiterst deprimerende 720p-webcam van de Gen 3, het is teleurstellend gezien het ongelooflijke online leven in de afgelopen twee jaar. De webcam is goed genoeg voor informele videogesprekken met je familie of vrienden, maar als je van plan bent videogesprekken te voeren voor werk of school, moet je waarschijnlijk een speciale webcam kopen.

Kevin Bonnett

De ingebouwde webcam legt kleuren en andere details goed vast met weinig ruis … als u zich in een goed verlichte ruimte bevindt. Wees echter niet boos als je het in een slecht verlichte kamer gebruikt en merkt dat je er een beetje korrelig uitziet.

Wat betreft de audio van de laptop, de dubbele 2W up-firing luidsprekers ondersteunen Dolby Atmos en zijn comfortabel aan weerszijden van het toetsenbord geplaatst. Ze maakten veel lawaai tijdens het testen en vulden gemakkelijk kleine tot middelgrote kamers (zoals een slaapkamer of woonkamer) met geluid en zonder vervorming.

Hoge tonen en middentonen klonken krachtig en helder, net als de zang. Zoals je van een laptop zou verwachten, ging de bas echter grotendeels verloren. Ik had het gevoel dat de luidsprekers prima standhielden om Netflix of YouTube te kijken, en zelfs om muziek op de achtergrond af te spelen. Als je echter op zoek bent naar een audiofiel-vriendelijkere audio-ervaring, raad ik je aan om ofwel een mooi paar echte draadloze oordopjes of een draagbare Bluetooth-luidspreker te kopen.

Evenzo laten de dubbele far-field-microfoons te wensen over. Nogmaals, net als de laptop en luidsprekers van de generatie 4 werken ze en zijn ze prima geschikt voor gebruik in de tuin. Als je hem regelmatig voor werk, school of streaming gaat gebruiken, raden we je aan een goede USB-microfoon, een webcam met microfoon of oordopjes met een microfoon aan te schaffen, zodat je beter klinkt.

Toetsenbord en touchpad

Er zijn maar weinig laptops met een toetsenbord dat zo iconisch is als de ThinkPads van Lenovo, en deze is daarop geen uitzondering. Het heeft de (durf ik zeg verdeeldheid zaaiende?) grote gebeeldhouwde keycaps van het bedrijf die ruim zijn ingedeeld. Een rij van 12 kleine functietoetsen omlijnt de bovenkant van het toetsenbord en bevat de Home-, End-, Insert- en Delete-toetsen, samen met call control-toetsen.

Hoewel de toetsen elk een bevredigende tactiele klik hebben die pittig aanvoelt, hebben ze ook wat meer druk nodig om ze in te drukken in vergelijking met andere niet-mechanische toetsenborden. Veel mensen die het toetsenbord hebben gebruikt (inclusief ikzelf) zijn geen fans van de overvloedige reisafstand en de extra kracht die het kost. Mijn vingers werden absoluut veel sneller moe met dit toetsenbord in vergelijking met mijn toetsenbord (Logitech's MX Keys), waar ik een hekel aan heb omdat ik elke dag de hele dag moet typen.

Kevin Bonnett

Bovendien wisselt dit toetsenbord (zoals de Gen 3 en andere modellen) de locatie van de twee functie- en bedieningstoetsen. Dit is een keuze van de fabrikant die me mateloos irriteert omdat ik de Control-toets regelmatig gebruik. Je kunt ze echter eenvoudig opnieuw toewijzen in de meegeleverde Lenovo Vantage-software of in het BIOS als je dapper genoeg bent. Het toetsenbord is ook verlicht met witte LED-verlichting en heeft een morsbestendig ontwerp, wat geweldig is voor degenen onder ons die onhandig zijn.

Natuurlijk zou geen Lenovo-laptop compleet zijn zonder de beroemde rode TrackPoint-nub die in het midden van het toetsenbord zit. Met het altijd geweldige TouchPad dat de ThinkPad-laptops altijd hebben gehad, ben ik er nog steeds niet van overtuigd dat het nodig is om de nub te behouden, hoewel de ervaring hier gewoon niet hetzelfde zou zijn zonder.

Maar als je van plan bent het te negeren en alleen om het TouchPad geeft, sta me toe je nieuwsgierigheid te stillen. Het touchpad is geweldig! Het is ruim, maar niet uitgestrekt, en biedt voldoende ruimte om veegbewegingen met meerdere vingers uit te voeren. Qua textuur heb ik het gevoel dat het de perfecte balans tussen soepel en gripvol is. En het beste van alles? Het touchpad heeft een bevredigende druk-tot-klik-verhouding waar je dol op zult zijn, plus de klikken zijn niet onaangenaam luid. Wat wil je nog meer?

Prestaties en kracht

De Gen 4 heeft een werkelijk indrukwekkend specificatieblad en u kunt gemakkelijk een idee krijgen van de mogelijkheden van de machine zodra u hem aan het werk zet. Het is duidelijk dat Lenovo goed heeft nagedacht over het ontwerp van deze laptop, en het resultaat is een eersteklas 16-inch laptop die goed is uitgerust en bijna net zo krachtig is als een speciale gaming-machine.

< figure style="width: 1600px" class="wp-caption alignnone">Kevin Bonnett

Het apparaat dat ik heb beoordeeld, heeft een NVIDIA GeForce RTX 3060 en een 11e generatie Intel i7-11800H-processor, dus het is krachtig genoeg om dagelijkse productiviteitstaken, creatief werk en een beetje gamen aan te kunnen. Dat gezegd hebbende, het is niet een gaming-laptop; ondanks zijn geweldige hardware heeft het gewoon niet de thermiek om intensieve gamesessies bij te houden. Het werd zelfs behoorlijk heet, zelfs toen ik maar een paar applicaties open had terwijl ik Geometry Wars speelde, een verre van intensieve game.

Toen ik de laptop door verschillende stresstests liet lopen, voelde ik dat de enige echte tekortkoming is dat hij enkelkanaals RAM gebruikt. Het gebruik van twee 8GB-sticks in plaats van een enkele 16GB-stick zou een veel betere aanvulling zijn op de verder fantastische hardware, en het zou helpen om intensievere processen wat soepeler te laten verlopen. Er waren twee keer dat ik het tijdens tests hard pushte – met ongeveer 40 Chrome-tabbladen open samen met Slack en Spotify – dat Chrome volledig in beslag werd genomen door onvoldoende geheugen.

Dat gezegd hebbende, de Gen 4 is verder een geweldige laptop; Ik zou aanraden om te upgraden naar een dual-stick setup als je kunt, wat een gemakkelijke oplossing is als je denkt dat je regelmatig de limieten van deze laptop zult verleggen. In mijn andere tests slaagde het erin om bestanden snel te kopiëren en bleef het nooit achter of bevroor het omdat ik matig intensieve fotobewerking en grafische creatie deed. Heck, het ging zelfs om met lichtgewicht gameplay en HD-videoweergave als een kampioen. Ik denk dat de prestaties beter zouden kunnen, maar nogmaals, de Gen 4 is niet ontworpen als een toegewijd werkpaard voor makers of gamers.

< img src="http://www.reviewgeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />Kevin Bonnett

Lenovo biedt vier configuratie-opties voor de Gen 4, wat fijn is als de specificaties van deze laptop je niet prikkelen. U kunt een Intel Core i7-11850H-processor van de 11e generatie met vPro (2,50 GHz, tot 4,80 GHz met Turbo Boost, 8 cores, 16 threads, 24 MB cache), een 16 GB DDR4 3200 MHz, een 1 TB SSD, een WQUXGA 4K configureren Dolby Vision-scherm en een NVIDIA GeForce RTX 3070 8GB. Of, als je de knowhow hebt, voel je vrij om zelf componenten te upgraden. Het onderpaneel van de laptop is verwijderbaar en wordt op zijn plaats gehouden door zeven geborgde kruiskopschroeven.

Batterijlevensduur

Terwijl ik deze laptop testte, was een van de meest consistente dingen die ik mezelf bedacht, dat ik wenste dat de levensduur van de batterij beter was. Gezien het omvangrijke display en de artillerie van hoogwaardige componenten, is het eerlijk gezegd super begrijpelijk dat het hem niet de hele dag uit het park haalt.

Lenovo geeft de verwachte batterijduur van de generatie 4 weer op basis van twee benchmarks, waarin staat dat deze 10,7 uur meegaat via MobileMark 2018 en 12,8 uur met JEITA 2.0. Dat … was hier helaas niet het geval. Toen ik mijn standaardwerklast erop uitvoerde, die bestaat uit 12-18 Chrome-tabbladen open, Slack open en heel af en toe Adobe Photoshop, Spotify of YouTube, en ik hield het scherm op gemiddelde helderheid en het volume rond de 25 -33%, de Gen 4 hield het tussen de acht en een half uur tot acht uur en 45 minuten uit.

Toen ik harder pushte—het dubbele van de Chrome-tabbladen openen, HD-video of muziek streamen voor het grootste deel van de dag, meer foto's en afbeeldingen bewerkend en een flink aantal matig intensieve videogames spelen met het scherm helderder en het volume luider – het haalde gemiddeld amper de zeven uur. Nogmaals, ik zou er waarschijnlijk gek van worden als de laptop niet zo'n goed werk zou doen door elke taak uit te voeren met zijn fancy-pants-componenten.

Kevin Bonnett

< p>Afhankelijk van hoe je het gebruikt, zal de Gen 4 je misschien niet een hele dag op het werk doorkomen, en moet je misschien rond de irritant grote krachtsteen (en zijn dikke kabels) sjouwen om het de hele dag te laten sudderen. Als u echter een efficiënte werker bent en uw werklast laag houdt, zou ik gemakkelijk kunnen zien dat de laptop de hele dag zonder problemen meegaat.

Laatste gedachten

Wat ik zo leuk vind aan Lenovo's ThinkPad X1 Extreme Gen 4, is hoe moeiteloos krachtige componenten worden gecombineerd in een gestroomlijnd ontwerp, en dat alles zonder het groter en omvangrijker te maken dan de Gen 3. Met zijn 11e generatie H-Series Intel-processor en NVIDIA GeForce RTX 3060 graphics, het is een slimme optie die ergens tussen een gaming-laptop en een productiviteitslaptop zit. Bovendien kan hij vrijwel elke taak aan die je erop gooit.

Ik ben dol op het heldere, grote scherm van de generatie 4, het maakt het gemakkelijk om alles comfortabel te bekijken, van documenten tot de kat van je collega tijdens een Zoom-oproep, evenals de mooie reeks poorten eenvoudige connectiviteit voor monitoren en randapparatuur. Het solide, matzwarte ontwerp en de zachte rubberen binnenkant geven het een eenvoudige maar typisch Lenovo-esthetiek die geweldig is voor school, werk, thuis en alles daartussenin zonder dat het je extra kost voor nutteloze franje.

Evenzo zou ik willen dat het een betere batterijduur had, een camera en audio van hogere kwaliteit en het hartverscheurend prachtige 4K OLED-scherm van de Gen 3. En hoewel het absoluut zijn limieten heeft als het gaat om prestaties, kan de Gen 4 gemakkelijk de dagelijkse taken van professionele gebruikers, creatievelingen, studenten en casual gamers aan. Over het algemeen vond ik dat de hoge prijs van de X1 Extreme Gen 4 gemakkelijk te rechtvaardigen is door de lange lijst van goed afgeronde functies, eersteklas componenten en hoogwaardige ontwerpen. Het is een serieus geweldige laptop die voor de meeste mensen zal werken.

Beoordeling: 8.5/10 Prijs: $1.748,45 Nu kopen

Hier is Wat we leuk vinden

 • Lang en ruim 16:10-scherm
 • Topspecificaties
 • Algemeen solide ontwerp

En wat we niet doen

 • Prijzig
 • Geen OLED-configuratieoptie
 • Batterij het leven is niet geweldig
 • Wordt heet en luid bij intensief gebruik