Hillary tok en helikopteravtale med regjeringen, russere presset India for langt: Michel

0
60

Christian Michel er for tiden innlosjert i Tihar fengsel. (Express File Photo)

I april 2019 inngav håndhevingsdirektoratet (ED) et siktelse om den britiske våpenagenten Christian Michels påståtte rolle i AgustaWestland-saken – og hans uttalelser under forvaringsavhør. Anklagearket omhandler for det meste transjer på til sammen 42 millioner euro som angivelig er betalt av AgustaWestland til Michel og utsendelsene hans som henviser til påståtte politiske utbetalinger.

Men det komplette settet med forvaringserklæringer, som The Indian Express har tilgang til, avslører mye mer – fra det Michel hevder var en intervensjon fra USAs utenriksminister Hillary Clinton til påståtte diskusjoner i Cabinet Committee on Security (CCS).

Også Les |PM (Manmohan) som spør Agusta-kabinettet kastet oss til ulver: Michel

Lørdag rapporterte The Indian Express at Michel hevdet å ha drevet lobbyvirksomhet med Chopper-avtalen da UPA-regjeringen da, som han beskriver det, avtalen var “på kanten av klippen” før den ble forseglet i 2010. Lørdag markerte også tre år. siden Michel ble utlevert fra Dubai.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

I utsendelser til AgustaWestland om siste forsøk på å fjerne avtalen fra konkurrenter, hovedsakelig USA flyprodusenten Sikorsky og russerne, skriver Michel om hvordan Clinton angivelig tok opp VVIP-chopper-avtalen med daværende statsminister Manmohan Singh, noe som førte til en hektisk runde med lobbyvirksomhet og skadekontroll.

Les også |Agusta Westland-avtale: Nøkkelsiktede detaljer om hvordan tilbakebetalinger ble betalt, lenker til Kamal Naths nevø, sønn

Den første referansen til dette kommer i en utsendelse datert 4. desember 2008: «Sist uke sendte Sikorsky et brev til Sekretær som uttalte at AgustaWestland hadde blitt vist unødig favorisering og økonomiske overholdelse er blitt oversett. Brevet truet med søksmål. Kort sagt, han (Sikorsky-tjenestemannen) anklaget CNC (Contract Negotiation Committee) for å være kompromittert, og med en ny regjering som vil undersøke alle handlinger…»

Les også |AgustaWestland 'mellommann' Christian Michel i sultestreik, slektsflagg 'forsinkelse' i rettssaken

28. august 2009 sendte Michel en melding til selskapet som beskrev den påståtte intervensjonen fra den daværende amerikanske utenriksministeren. «Den 19. juli (2009) til den 23. besøkte Hillary Clinton India. Hun hadde møter med den indiske statsministeren… hun tok opp et punkt som ikke var på agendaen (Hvorfor kjøper India 101? Hvordan kan India gjøre det?),» skriver han i en tilsynelatende henvisning til AgustaWestlands AW-101.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

For å holde “good” India-USA bilaterale forbindelser som “hans arv,” Michel hevder i en faks at statsministeren “lovet å se nærmere på det.»

I utsendelsene hevder Michel at statsministeren på møtet i Cabinet Committee on Security (CCS) ba alle ministre om å stille spørsmål om avtalen til forsvarsdepartementet — og at de bør besvares før kontraktsfilen sendes til komiteen for andre gang.

Michel hevder at han og AgustaWestland-teamet ble “forbløffet” over “aggressiviteten” til amerikanerne og forsterket det andre CCS-notatet. Avtalen ble godkjent på det andre møtet i CCS.

Les også |AgustaWestland-avtale: Retten avviser mellommann Christian Michels kausjonsbegjæringer

Ifølge Michel tjente statsministerens intervensjon to formål: å berolige amerikanerne og avverge innvendinger.

De påståtte innvendingene reist av daværende finansminister Pranab Mukherjee finner også omtale i utsendelser sitert i EDs klage. I en utsendelse datert 31. juli 2009 skriver Michel: «Det statsministeren har gjort er å fjerne eventuelle hindringer for å rydde filen. Eventuelle spørsmål en statsråd måtte ha vil bli besvart. Hvis finansministeren ønsker å lage trøbbel, bør denne prosessen utmanøvrere ham, og vi kan forvente en jevn gjennomgang av filen vår ved CCS.''

I samme utsendelse skriver han: «Vi tror finansdepartementet Minister er OK nå… På dette tidspunktet flyttet hele teamet med alle mulige forbindelser. Hvis dette teamet ikke var på plass, ville VIP (chopper-avtalen) aldri vært i stand til å passere denne perioden.»

Avhørsprotokoller viser at som svar på spørsmål om hans tilgang til CCS-forhandlingene, hevdet Michel at dette hovedsakelig skyldtes innsats fra britiske diplomater. «Jeg har ikke på noe tidspunkt fått tilgang til eller brukt klassifisert informasjon fra Forsvarsdepartementet for å vippe avtalen til fordel for AgustaWestland. Alt jeg og teamet mitt gjorde var å få tilgang til informasjon som ble gjort fritt tilgjengelig for oss for å forbedre transparensen i avtalen…,” sa han.

I den andre utsendelsen sier han at «uten vår politiske kanal, ambassadør og Jeff Hoon (tidligere britisk forsvarsminister) ville vi sannsynligvis ha kalt deres bløff, gått for eskalering (av pris) og tapt avtalen…»

Under avhør beskrev Michel også den påståtte russiske tilnærmingen: «Russen våknet. De hadde plutselig innsett at de var i ferd med å miste VIP-en (chopper-avtalen). Det var i ferd med å gå gjennom uten dem, så de satte i gang et diplomatisk og medieangrep.»

Konfrontert under avhør med en utsendelse 10. april 2008, viser journalene at Michel snakket om hvordan den russiske konkurransen ble taklet. – Russerne trodde de visste hva de gjorde og presset India for langt. Det var bevisst på Russlands side og det var ingen tilfeldighet, bortsett fra at India mente det de fortalte dem og russerne visste ikke det,” skriver han.

Ifølge opptegnelser hevdet Michel at den russiske siden også nektet å gi et budobligasjon eller signere en integritetspakt for å unngå en “presedens”. Som svar på spørsmål hevdet Michel: «Russerne følte at hvis de gjorde det, måtte de gjøre det derfra og de ønsket å bli behandlet annerledes…noen, noen, veldig nær dem som de stolte implisitt må ha fortalt dem ikke å trekke seg tilbake. Så russerne kalte Indias bløff og India kastet dem ut…»

Michel’s advokat Aljo K Joseph sa til The Indian Express at Michel’s rettssak “kun vil starte etter at etterforskningen er fullført”. Ifølge ham er Michel i sultestreik og helsetilstanden hans er dårlig…Tihar fengsel vil gi medisinsk hjelp, hvis nødvendig.»

(I morgen: hvordan bestikkelsessaken grunnet andre forsvarsprosjekter)

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste India-nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd