Forklart: Innbyggerbevegelse for gammel Goa-arv, støttet av kirken, partier

0
117

Borgerbevegelsen mot en angivelig ulovlig bungalow. (Ekspressfoto: Mayura Janwalkar)

Erkebiskopen av Goa og Daman, Filipe Neri Ferrao, sa torsdag at Kirken sto i solidaritetmed de som protesterer mot de “motbydelige aktivitetene” i gamle Goa. “Jeg appellerer sterkt til alle de som har myndighet om å avstå fra handlinger og avgjørelser som er ulovlige og skadelige for bevaringen av den religiøse og arvenes hellighet i Gamle Goa, sa han. I avstemningsbundet Goa kommer uttalelsen hans i bakgrunnen av en pågående borgerbevegelse mot en angivelig ulovlig bungalow i et område som er hjemsted for flere kulturarv, inkludert den populære basilikaen Bom Jesus.

Best of Explained< ul class="pdsc-related-list">

 • Utgiver henter Alice Sebolds memoarer fra 1999, Lucky — her er hvorfor
 • Hvordan dvelende Omicron-bekymringer kan dempe drivstoffprisene
 • Hva er “Greater Tipraland” og hvorfor presser stammedraktene i Tripura på for det
 • Klikk her for mer

  Hva er uroen om?

  Save Old Goa Action Committee (SOGAC), et kollektiv av innbyggere, aktivister og fagfolk, hadde sendt inn en spesiell permisjonsbegjæring til Høyesterett mot tillatelser gitt for bygging av bungalowen. Delstatskongressen sluttet seg til agitasjonen i juli, og påsto at den regjerende BJP hadde lagt til rette for ulovlig tillatelse siden en av de to kjøperne var Manish Munot, ektemannen til den Mumbai-baserte BJP-talspersonen Shaina NC. Både Shaina og Munot hadde sagt at de ikke har noe å gjøre med den angivelige ulovlige konstruksjonen. Deretter trakk Munot seg ut av prosjektet.

  Byggingen fortsatte imidlertid, og en bakke-pluss-en romslig villa med tegltak står mellom stillasene for tiden. Den 21. november møtte minst 3000 mennesker opp ved St Cajetan-kirken, bak som den angivelig ulovlige strukturen står, i solidaritet med de protesterende aktivistene. Dager senere kunngjorde de en «satyagraha» for å faste til strukturen ble revet.

  https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Erkebiskopen av Goa og Daman, Filipe Neri Ferrao

  Hva er ulovlighetene påstått?

  I september hadde SOGAC skrevet til sjefsminister Pramod Sawant og påsto at tillatelsene gitt av statens by- og landplanlegging (TCP) var feil. “Dette er et tilfelle av grovt maktmisbruk av statsregjeringen for å favorisere et mektig og innflytelsesrikt parti,” skrev SOGAC. Den sa at bungalowen ble bygget på land som var delt i to deler, begge eid av en Jose Maria De Gouveia Pinto. Ved salgsbrev av 8. mai 2015 ble 2400 kvm av landet solgt til Suvarna Lotlikar, kona til tidligere Goa Forward Party-kasserer Suraj Lotlikar, og ytterligere 9500 kvm ble solgt Munot.

  Den sa at selv etter salget ble det søkt om tillatelser i navnet til den tidligere eieren Pinto. Den sa at dokumenter benyttet under RTI avslørte at en søknad om reparasjon ble sendt av Pinto til generaldirektør, ASI i Delhi, men Goa Circle of the ASI sa i sin inspeksjonsrapport at Suvarna Lotlikar hadde søkt en NOC for reparasjon og sendt inn et fotografi av en bakken pluss en struktur. Offiserer ved ASI i Goa fant imidlertid ut at strukturen på bildene som ble sendt inn av Lotlikar faktisk eksisterte i Pernem i nordlige Goa, og ikke på Old Goa-området. SOGAC sa at fotografiene var “falske” og Lotlikars påstand om huset som eksisterte på tomten før 1992 var “falsk”.

  SOGAC uttalte at ASI i Delhi ga tillatelse til reparasjon før Goa-sirkelens rapport ble sendt inn, i februar 2020, om at reparasjon skulle utføres i samråd med ASI Goa Circle. Den oppfordret CM til å stoppe konstruksjonen siden den faller i kulturarvområdet som huser monumenter beskyttet under loven om gamle monumenter og arkeologiske steder og levninger, 1958, inkludert kapellet St. Cajetan, Vicekongebuen og St. Cajetans Largo. Den sa at ASI bare hadde gitt tillatelser for reparasjon, ikke gjenoppbygging.

  Også i Explained |Når Goa-målingene nærmer seg, hvorfor gruvedrift har blitt et hett tema for politiske partier

  Hva gjør Goa-regjeringen med det?< /h2>

  Etter hvert som flere og flere ble med i protesten og sultestreiken eller utvidet støtten til demonstrantene, gjenåpnet regjeringen filene sine og undersøkte tillatelsene som ble gitt. 27. november sa CM at hvis strukturen ble funnet ulovlig, skulle den rives. TCP-avdelingen utstedte tirsdag en tilbakekallingsordre, tok tilbake en teknisk godkjenning gitt til Pinto 18. oktober 2016 og beordret at byggingen på tomten i landsbyen Ella skulle stanses.

  Samme dag utstedte landsbyen panchayat i Se Old Goa en stoppordre adressert til Pinto, Lotlikar og Sumerlal Jain fra Corus Urban Infrastructure, en Mumbai-basert ekte eiendomsselskap, som nå har kjøpt eiendommen.

  Torsdag ba TCP-avdelingen panchayat om å sette i gang tiltak mot konstruksjonen under Village Panchayat Raj Act siden dens tekniske godkjenning var tilbakekalt. Panchayat på torsdag utstedte en utstillingsmelding til Pinto, den opprinnelige eieren av landet, og andre, og spurte hvorfor deres gjenoppbyggings- og fornyelseslisens ikke skulle tilbakekalles. “Vår TCP-avdeling har allerede gitt en ordre, panchayat har også satt i gang handling. De har holdt det (bygging av bungalowen), de har trukket seg tilbake (godkjenning) og uansett hva som er neste skritt under loven, vil vi ta det, sa Sawant torsdag.

  Hvilke posisjoner har ulike politiske partier inntatt?

  Etter kongressen i juli, kastet Trinamool-kongressen sin vekt bak demonstrantene forrige måned. Luizinho Faleiro, Rajya Sabha MP, tok opp saken i Rajya Sabha tidligere denne uken. Partiets regjeringssjef i Goa, MP Mohua Moitra, besøkte proteststedet.

  AAP statssamtaler Rahul Mhambre besøkte også demonstrantene tidligere denne uken. AAP-leder Amit Palekar fastet de siste fem dagene, og avbrøt fasten etter TCPs veiledning til panchayat.

  Goas miljø- og havneminister Michael Lobo støttet kravet om riving av strukturen.

  Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

  📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

  For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

  © The Indian Express (P ) Ltd