Flickor som flyr hedersvåld spärras in på ungdomshem

0
182

Det senaste året har hedersvåldsutsatta ungdomar placerats på Sis-hem vid minst 20 tillfällen för att skydda dem från sina familjer, visar en granskning av SVT. I flera fall har flickor uppgett i rätten att de är så rädda för att bli inlåsta på ungdomshem att de hellre väljer att återvända hem till våldsamma miljöer, enligt de 70 LVU-domar som SVT tagit del utav. – De har ju varit kontrollerade i sin hemmiljö och blir nu kontrollerade av samhället i stället, säger Johanna som driver ett företag som skyddar utsatta barn. Granskningen visar också att 15 procent av de barn som tvångsomhändertagits på grund av problem i familjen utsatts för hedersförtryck och våld. Oftast är det pappan som slår men en fjärdedel av barnen berättar att det också blir slagna av sina mammor.