Den amerikanska underrättelsetjänsten anser att Ryssland planerar Ukraina som offensiv

0
149

Ukrainska soldater sitter i en stridsposition på separationslinjen från pro-ryska rebeller nära Debaltsevo, Donetsk-regionen, Ukraina, Ukraina 3 december 2021. (AP)

Amerikanska underrättelsetjänstemän har bestämt att rysk planering pågår för en möjlig militär offensiv mot Ukraina som kan börja så snart som tidigt 2022 och som skulle omfatta uppskattningsvis 1 75 000 personal, enligt en förvaltningstjänsteman.

< p>Det nya underrättelsefyndet uppskattar att hälften av den ryska personalen redan är utplacerad längs olika punkter nära Ukrainas gräns, enligt en tjänsteman från Biden-administrationen som talade på villkoret att vara anonym för att diskutera fyndet.

< p>Det kommer när Ryssland har tagit upp sina krav på Biden för att garantera att Ukraina inte kommer att tillåtas gå med i NATO-alliansen.
Tjänstemannen tillade att planerna kräver förflyttning av 100 bataljons taktiska grupper tillsammans med rustningar, artilleri, och utrustning.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Underrättelsetjänstemän har också sett en uppgång i ryska informationsoperationer’ användning av ombud och media för att smutskasta Ukraina och Nato inför en potentiell invasion, sade tjänstemannen.

Underrättelsens fynd rapporterades först av The Washington Post.

Tidigare på fredagen lovade president Joe Biden att göra det “mycket, väldigt svårt” för Rysslands Vladimir Putin att vidta militära åtgärder i Ukraina och sa att nya initiativ från hans administration är avsedda att avskräcka rysk aggression.

Presidenten erbjöd Putin den avmätta varningen som svar på växande oro över en rysk truppuppbyggnad vid den ukrainska gränsen och en alltmer krigisk retorik från Kreml.

“Vad jag gör är att sätta ihop vad jag tror kommer att vara den mest omfattande och meningsfulla uppsättningen av initiativ för att göra det väldigt, väldigt svårt för Herr Putin att gå vidare och göra vad folk är oroliga för att han kan göra,& #8221; Biden berättade för reportrar.

Kremlin sa på fredagen att Putin skulle söka bindande garantier som hindrar Natos expansion till Ukraina under samtalet med Biden, medan den ukrainska försvarsministern varnade att Ryssland skulle kunna invadera hans land nästa gång månad.

Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov sa till lagstiftarna på fredagen att antalet ryska trupper nära Ukraina och på det ryskt annekterade Krim uppskattas till 94 300, och varnade för att en “storskalig eskalering” är möjligt i januari.

Det finns tecken på att Vita huset och Kreml är nära att arrangera ett samtal nästa vecka mellan Biden och Putin.

Putins utrikesrådgivare Yuri Ushakov berättade för reportrar på fredagen att arrangemang har gjorts för ett samtal mellan Putin och Biden under de kommande dagarna, och tillade att datumet kommer att tillkännages efter att Moskva och Washington slutfört detaljerna.

Ryssarna säger att ett datum har kommit överens om , men vägrade säga när.

Biden och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy har också preliminärt gått med på att ha ett samtal nästa vecka, enligt en person nära den ukrainska presidenten som inte var behörig att tala offentligt och talade på villkor av anonymitet.

Vita husets press sekreterare Jen Psaki sa att förvaltningstjänstemän har “engagerat sig i möjligheten” av ett Biden-Putin-samtal. Vita husets tjänstemän svarade inte på en begäran om kommentar om det förväntade Zelenskyy-samtalet.

“Det skulle verkligen vara ett tillfälle att diskutera vår allvarliga oro över den krigiska retoriken, om den militära uppbyggnad som vi ser på gränsen till Ukraina,” Psaki sa om ett potentiellt Biden-Putin-samtal.

Biden beskrev inte vilka handlingar han vägde. Men Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov, som i torsdags träffade utrikesminister Antony Blinken i Sverige, sa att USA har hotat med nya sanktioner.

Han beskrev inte de potentiella sanktionerna men föreslog att ansträngningen inte skulle vara effektiv.

“Om de nya sanktionerna från helvetet’ kom, vi svarar,” sa Lavrov. “Vi kan inte låta bli att svara.”

Psaki sa att administrationen skulle försöka samordna med europeiska allierade om den går vidare med sanktioner. Hon noterade att bittra minnen av Rysslands annektering 2014 av Krim, Svarta havets halvön som hade varit under Ukrainas kontroll sedan 1954, ligger framför oss när Vita huset överväger vägen framåt.

“Vi vet vad president Putin har gjort tidigare,” sa Psaki. “Vi ser att han sätter på plats kapaciteten att vidta åtgärder på kort tid.”

Djupa meningsskiljaktigheter visades under Blinken-Lavrov-mötet, där den ryska tjänstemannen anklagade Väst “lekade med elden” genom att neka Ryssland inflytande i ytterligare Nato-expansion till länder i fd Sovjetunionen.

Zelenskyy har drivit på för att Ukraina ska gå med i alliansen, som håller ut löftet om medlemskap men inte har satt någon tidslinje.

Blinken sa denna vecka att USA har “klarat det för Kreml att vi kommer att reagera resolut, inklusive med en rad ekonomiska åtgärder med stor effekt som vi har avstått från att använda tidigare.”

Han specificerade inte vilka sanktioner som vägdes, men en potentiellt kan vara att skära av Ryssland från SWIFT-systemet för internationella betalningar. Europeiska unionens parlament godkände en icke-bindande resolution i april om att avbryta Ryssland från SWIFT om dess trupper går in i Ukraina.

Ett sådant steg skulle gå långt mot att blockera ryska företag från det globala finansiella systemet . Västerländska allierade har enligt uppgift övervägt ett sådant steg 2014 och 2015, under tidigare ryskledda upptrappningar av spänningarna över Ukraina.

Förutom Ukrainafrågan har Biden-administrationen infört sanktioner mot ryska mål och ropat Putin på Kremls inblandning i amerikanska val, elak cyberaktivitet mot amerikanska företag och behandlingen av oppositionsfiguren Alexei Navalnyj, som förgiftades förra året och sedan senare. fängslad.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.