WHO säger att vaccination, inte resekanter, är nyckeln till kampen mot Omicron

0
82

Människor väntar i kö för att genomgå test av coronavirussjukdom (COVID-19) på dess testplats i centrala Seoul, Sydkorea, 1 december 2021. (Reuters)

Wärldshälsan Organisationen (WHO) uppmanade länder att öka sjukvårdens kapacitet och vaccinera sitt folk för att bekämpa en ökning av covid-19-fall som drivs av Omicron-varianten, och sa att resebegränsningar kunde köpa tid men ensamma var inte svaret.

Trots att de stängt sina gränser för att resa från högriskländer i södra Afrika, blev Australien det senaste landet som rapporterade gemenskapsöverföring av den nya varianten, en dag efter att den hittades i fem amerikanska delstater.

Omicron har fått fotfäste i Asien, Afrika, Amerika, Mellanöstern och Europa och har nått sju av de nio provinserna i Sydafrika, där den först identifierades. Många regeringar har skärpt resereglerna för att hålla varianten borta.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Gränskontroller kan köpa tid men varje land och varje samhället måste förbereda sig för nya ökningar i fall,” Takeshi Kasai, WHO:s chef för västra Stillahavsområdet, berättade för en presskonferens.

“Människor bör inte bara förlita sig på gränsåtgärder. Det viktigaste är att förbereda sig för dessa varianter med potentiellt hög överföringsförmåga. Hittills tyder den tillgängliga informationen på att vi inte behöver ändra vårt tillvägagångssätt.”

Kasai uppmanade länder att helt vaccinera utsatta grupper och hålla fast vid förebyggande åtgärder som maskbärande och social distansering.

Läs också |Två år av Covid-19-pandemi: Vacciner, piller och en mutant i perspektiv

Omicron har listats som en “variant av intresse” av WHO och forskare samlar fortfarande in data för att fastställa hur allvarligt och smittsamt det är precis som delar av Europa har drabbats av vågor av vinterinfektioner av den mer välbekanta Delta-varianten.

Michelle Groome, en forskare med Sydafrikas nationella institut för smittsamma sjukdomar, sa att landet står inför en aldrig tidigare skådad ökning av infektioner på grund av Omicron.

Nästan 264 miljoner människor har rapporterats vara smittade av coronaviruset sedan det först upptäcktes i centrala Kina i slutet av 2019 och 5,48 miljoner människor har dött, enligt en sammanställning från Reuters.

‘Vetenskap och hastighet’

Vaccinationsfrekvensen varierar från land till land, men det finns oroande klyftor i fattigare länder. Indonesien, världens fjärde folkrikaste land och en gång Asiens epicentrum av covid-19, har endast inokulerat cirka 35 % av sin befolkning.

Australiens chefsläkare , Paul Kelly, sa att Omicron sannolikt kommer att bli den dominerande varianten globalt inom några månader, men i detta skede fanns det inga bevis för att det var farligare än Delta.

I USA tillkännagav Biden-administrationen åtgärder för att skydda mot virusets spridning. Från och med måndag måste internationella flygresenärer som anländer till USA ha fått ett negativt covid-19-test inom en dag efter resan.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

“Vi ska bekämpa den här varianten med vetenskap och snabbhet, inte kaos och förvirring,” President Joe Biden sa.

Färre än 60 % av USA:s befolkning har blivit helt vaccinerade, en av de lägsta siffrorna bland rika länder.

Globala resebegränsningar har accelererat med Hongkong, bland annat Nederländerna, Norge och Ryssland tillkännager nya åtgärder på torsdag.

< /p>

Bortsett från att orsaka förödelse i resebranschen, har krisen slagit till på finansmarknaderna och underminerat stora ekonomier precis när de började återhämta sig från nedstängningarna som utlöstes av Delta.

Tyskland sa att det skulle hindra ovaccinerade från alla utom viktiga företag, och lagstiftning för att göra vaccination obligatoriskt skulle utarbetas i början av nästa år.

Flera länder, inklusive Storbritannien och USA, lade fram planer på att erbjuda booster shots, men precis som reseförbud är de kontroversiella.

Många forskare säger att sättet att stoppa virusets spridning är att se till att fattigare länder har tillgång till vacciner, inte för att ge totala booster-sprutor till människor i rikare länder.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.