Wat is Ubuntu?

0
209

In online discussies heb je misschien de term “Ubuntu& gehoord. #8221; rondgegooid, vaak in de context van het bespreken van alternatieven voor Windows. Dus wat is het precies en waarom kiezen mensen ervoor om het te gebruiken?

Wat is Ubuntu?

Ubuntu Desktop is een Linux-distributie ontwikkeld door Canonical, en het is een van de meest populaire distributies, dankzij het gebruiksgemak. Het is ook een van de beste keuzes voor mensen die aan de slag gaan met Linux. De servereditie, waar we ons hier niet op zullen concentreren, werkt ook op de meeste internetservers.

GERELATEERDLinux wordt 30: hoe een hobbyproject de wereld veroverde

Dus wat is een Linux-distributie? Het is een besturingssysteem dat is ontwikkeld op basis van de Linux-kernel, een UNIX-achtig systeem dat in 1991 door Linus Torvalds is gemaakt. Linux-distributies zijn meestal gratis en open source, en vele zijn geweldige alternatieven voor populaire besturingssystemen zoals Windows en macOS.

De Ubuntu Foundation is in 2004 opgericht door een Zuid-Afrikaans-Britse ontwikkelaar en ondernemer Mark Shuttleworth. Hij wilde een gebruiksvriendelijkere Linux-distributie maken dan Debian, die in die tijd erg populair was onder Linux-gebruikers. Het was echter notoir moeilijk te installeren en de Ubuntu Foundation heeft eraan gewerkt om dat te verhelpen.

Aangezien Debian open source was (en nog steeds is), nam Shuttleworth het als basis voor zijn besturingssysteem en noemde het Ubuntu. Het woord Ubuntu betekent “menselijkheid voor anderen” en “Ik ben wat ik ben vanwege wie we allemaal zijn.”

GERELATEERD: 10 alternatieve pc-besturingssystemen die u kunt installeren

Waarom gebruiken mensen Ubuntu?

Laten we eens kijken naar alle mogelijke redenen waarom Ubuntu het proberen waard zou kunnen zijn.

Gebruikersvriendelijkheid

Als een besturingssysteem dat is gemaakt om beginners kennis te laten maken met de Linux-trein, Ubuntu doet geweldig werk om hetzelfde te bereiken. Hoewel het er aanzienlijk anders uitziet dan Windows en macOS, heeft het een ondiepe leercurve.

Ubuntu gebruikt GNOME, een van de meest populaire desktopomgevingen (DE's) in de Linux-wereld. Zie de DE als een schilderij op een canvas, de Linux-kernel. GNOME is waar u en uw computer op een intuïtieve en visueel aantrekkelijke manier met elkaar omgaan.

GNOME is echter niet de enige desktopomgeving die u met Ubuntu kunt krijgen. Ubuntu is er in vele varianten die “flavors” die worden geleverd met andere desktopomgevingen zoals KDE, LXQt, MATE en Xfce. Dit geeft nieuwkomers veel flexibiliteit om verschillende DE's te proberen en genoegen te nemen met degene die ze het beste vinden, wat Ubuntu een flexibeler besturingssysteem maakt.

GERELATEERDLinux-gebruikers hebben een keuze: 8 Linux-desktopomgevingen

Over het algemeen zou vanilla Ubuntu met GNOME voldoende zijn voor een beginner. Als je echter een oude pc hebt die moeite heeft om moderne apps uit te voeren, wil je misschien Ubuntu MATE, Lubuntu of Xubuntu uitproberen. Als je niet kunt beslissen welke DE je moet kiezen, hebben we een gids voor het kiezen tussen de verschillende Ubuntu-smaken.

Privacy en beveiliging

GERELATEERDWaarom je (meestal) geen antivirusprogramma op Linux nodig hebt

Je hebt misschien mensen horen zeggen dat Linux veiliger is dan andere besturingssystemen, en dat ze over het algemeen verwijzen naar het open-source karakter en het ontbreken van op Linux gerichte virussen. Als we zeggen dat een besturingssysteem of software open source is, staat de broncode open voor iedereen om code toe te voegen of wijzigingen aan te brengen. Duizenden mensen en ontwikkelaars werken samen om problemen en mazen in de beveiliging op te lossen.

Advertentie

Er zijn echter gevallen geweest waarin Ubuntu veel terugslag van de gemeenschap ontving. In Ubuntu 18.04 pushte Canonical Amazon-apps en zoekhulpmiddelen in het besturingssysteem. Nu is Amazon niet het meest gerespecteerde bedrijf als het gaat om privacy, en de vooraf geïnstalleerde Amazon-winkel zou gebruikers vaak affiliatielinks voorstellen om commissies te verdienen. Hoewel het werd verwijderd in de latere Ubuntu-versies, gebruiken sommige mensen nog steeds de oudere Ubuntu-versies en hebben ze nog steeds de apps geïnstalleerd.

Ubuntu kan ook uw hardware-informatie verzamelen (RAM, CPU, GPU), locatie gegevens en gebruiksgegevens. U kunt zich echter afmelden tijdens het installatieproces of in de instellingen zodra de installatie is voltooid.

Software en apps

Meest populaire apps beschikbaar op Windows en macOS , zoals Chrome, Slack, VSCode, Spotify, enz., Zijn ook beschikbaar op Ubuntu. Het besturingssysteem wordt geleverd met zijn winkel genaamd “Ubuntu Software,” waarmee u met een paar klikken apps kunt zoeken en installeren. Zelfs als je je favoriete apps niet kunt vinden, kun je hun alternatieven tegenkomen, die je uiteindelijk misschien leuker gaat vinden.

GERELATEERDWat u moet weten over Snaps op Ubuntu 20.04

Een van de nadelen van het gebruik van Ubuntu-software is dat je alleen apps in Snap-vorm kunt installeren. Snap-installaties hebben hun voordelen, maar ze zijn meestal traag en vereisen veel opslagruimte in vergelijking met normale app-installaties. Daarom weigeren sommige Linux-gebruikers Ubuntu te gebruiken.

Maar maak je geen zorgen, je bent niet beperkt tot het gebruik van alleen Snaps. De meeste van de populaire apps die beschikbaar zijn op Linux bieden een DEB-installatiebestand. Zie DEB als een equivalent van een EXE-bestand op Windows of een AppImage-bestand op macOS. Het enige wat u hoeft te doen is downloaden, dubbelklikken om het te openen en op “Installeren.”

Sommige Ubuntu-smaken zijn lichtgewicht

Ubuntu-smaken zoals Ubuntu MATE, Xubuntu en Lubuntu zijn zeer lichtgewicht besturingssystemen. Als je een oude computer hebt die stof aan het verzamelen is en de nieuwste versie van Windows niet aankan, zou je Ubuntu MATE kunnen installeren en er nieuw leven in kunnen blazen.

Advertentie

GNOME is een moderne en zware DE in vergelijking met de rest; daarom heeft het meer RAM nodig om soepel te werken. Het heeft minimaal 2 GB RAM nodig om probleemloos te werken, terwijl de hierboven besproken smaken ongeveer 1 GB nodig hebben.

Ubuntu is gratis te gebruiken

Ubuntu is een gratis te gebruiken en advertentievrij besturingssysteem, in tegenstelling tot Windows. Als u onlangs een nieuwe pc hebt gekocht die u voor basistaken wilt gebruiken, kunt u in plaats van een Windows-licentie te kopen Ubuntu uitproberen.

Een geweldige Distro om vertrouwd te raken met Linux

Hoewel Ubuntu enkele nadelen heeft als het gaat om privacy en Snap, is het een uitstekend besturingssysteem voor mensen die aan de slag gaan met Linux. Het is eenvoudig te installeren en kan met gemak de meeste populaire apps uitvoeren. Dat gezegd hebbende, zijn er nadelen aan het overschakelen naar Linux.

GERELATEERD< /strong>Nieuw bij Linux? Gebruik Ubuntu niet, Linux Mint zal je waarschijnlijk beter bevallen

Als je het uiteindelijk niet leuk vindt, zijn er andere distributies die op Ubuntu zijn gebaseerd, net zoals Ubuntu is gebaseerd op Debian. Een van de populaire op Ubuntu gebaseerde distributies is Pop!_OS. Je zou ook Linux Mint kunnen proberen, waar veel mensen in de Linux-gemeenschap de voorkeur aan geven boven Ubuntu. Een deel van de reden waarom Linux Mint populair is, is dat — het wordt niet geleverd met Snap, en je kunt Mint krijgen met de Cinnamon-desktopomgeving die veel mensen verkiezen boven GNOME.

Als je hebt besloten om Ubuntu uit te proberen, kun je doe een volledige installatie of dual-boot. Met dual-booting kunt u zowel Windows als Ubuntu op dezelfde computer uitvoeren. Vergeet ook geen back-up van uw gegevens te maken.

GERELATEERD: Linux installeren

LEES VOLGENDE

  • › Wat is MIL-SPEC valbeveiliging?
  • › Een gebruikte Mac of MacBook kopen? Controleer deze dingen voordat u koopt
  • › Functies versus formules in Microsoft Excel: wat is het verschil?
  • › 5 websites die elke Linux-gebruiker een bladwijzer zou moeten maken
  • › 5 psychologische trucs in gratis te spelen games (en hoe ze te vermijden)
  • › Hoe u uw Spotify Wrapped 2021 kunt vinden