Vad är en kryptoplånbok?

0
256
stockphoto-graf/Shutterstock.com

Om du vill äga kryptovaluta—antingen för att du vill investera eller för att du vill spendera pengar online—kommer du att behöva en kryptoplånbok. Genom att använda en sådan kan du hålla din krypto säker, samtidigt som du kan göra transaktioner.

Vad är en kryptoplånbok?

En kryptoplånbok är ingenting som din vanliga, verkliga plånbok. Just nu kan du förmodligen sträcka dig efter din plånbok, öppna den och antingen ta ut fysiska pengar eller sätta tillbaka några i—eller åtminstone något slags betalkort. En plånbok skyddar inte dina pengar på något sätt, utom kanske från vädret eller att gå vilse i väskan.

En kryptoplånbok är ett helt annat odjur. En kryptoplånbok är mer eller mindre din identitet när du köper Bitcoin eller någon annan kryptovaluta: dess adress är hur ditt köp och försäljning registreras i blockkedjan (och även anledningen till att dessa valutor inte är anonyma).

RELATERATVad är kryptovaluta?

På grund av detta behöver du tekniskt sett inte en plånbok när du gör något med kryptovalutor: du kan bara lämna dem på börsen du köpte dem, eller skriva ner plånboksadress och lösenord och hoppas att du inte glömmer var du lämnade dem. Den här metoden kallas skämtsamt som en pappersplånbok och ett utmärkt sätt att se till att du aldrig kommer att se din kryptovaluta igen.

Det är bättre att vara säker än ledsen när du hanterar dessa summor pengar, så att använda en mjukvaruplånbok är en bra idé. Lyckligtvis har du många alternativ. Till exempel kommer många kryptobörser med inbyggda plånböcker, vilket innebär att du kan handla och lagra från ett enda gränssnitt (Coinbase är ett exempel på detta).

Coinbase

Annons< br>

Med det sagt, många fler alternativ gör inte mer än att bara tillhandahålla ett enkelt grafiskt gränssnitt där du kan se vad du har och väldigt lite annat. Om du föredrar att hålla din börs och din plånbok åtskilda kan plånböcker som Electrum och Mycelium vara ett bra val för dig.

Hot Wallets vs Cold Wallets

Allt ovan är exempel på programvaruplånböcker, även kända som heta plånböcker eller heta lagring. Hot storage innebär att plånboken är ansluten till internet och du kan använda den för att direkt betala för saker, samt skaffa nya kryptovalutor i realtid.

På baksidan av varmförvaring finns, föga förvånande, kallförvaring. Det betyder att plånboken inte är ansluten till internet och egentligen är allt den gör att lagra dina nycklar och det är allt. I nästan alla fall betyder det att du använder en hårdvaruplånbok. Detta är vanligtvis någon form av USB-nyckel som du kopplar in i din dator och som sedan ger dig tillgång till ditt val av utbyte.

Ledger

Pappersplånböcker—där du skriver ner dina åtkomstkoder på ett papper—tekniskt sett är också en form av kylförvaring. Som du kan föreställa dig är detta inte särskilt säkert, särskilt om du är typen som lämnar papperslappar runt huset.

Hårdvara kontra mjukvaruplånböcker

Även om det finns en tydlig gräns mellan hårdvaru- och mjukvaruplånböcker, suddas gränsen ut ibland. Du kan till exempel använda en hårdvaruplånbok för att komma åt din heta lagring, och du kan använda ett mjukvarugränssnitt för att uppdatera din kylförvaring.

Bortsett från dessa fransfodral kan du dock anta att mjukvaruplånböcker är avsedda för varm lagring och hårdvaruplånböcker för kyla. I praktiken innebär det att du använder din mjukvaruplånbok för att handla med krypto och för att göra köp med den. Kyllagring är mer för människor som vill köpa krypto och hålla i hopp om en stor avlöningsdag någonstans längre fram.

Annons

Om du inte är säker på vilken som är bäst för dig, kanske du vill överväga det så här: om du vill kunna se i realtid vad din krypto gör och gillar att vara klistrad vid graferna som visar dess prestanda, en het plånbok är vägen att gå.

Om du bara vill köpa lite krypto billigt just nu och sedan tjäna pengar om du någonsin fångar en massiv uppgång—eller till och med bara för att du vill hålla för att hålla— då är kylförvaring det bästa alternativet för dig.

Oavsett vilket alternativ du väljer att välja, se bara till att du vet var dina lösenord finns och att du har förvarat lösenorden för din plånbok säkert ; du vill inte förlora din kryptovaluta eftersom du har tappat bort dina nycklar…

LÄS NÄSTA

  • › Köpa en begagnad Mac eller MacBook? Kontrollera dessa saker innan du köper
  • › Datormappen är 40: Hur Xerox Star skapade skrivbordet
  • › Vad är MIL-SPEC Drop Protection?
  • › Hur du hittar din Spotify Wrapped 2021
  • › 5 webbplatser varje Linux-användare bör bokmärka
  • › Funktioner kontra formler i Microsoft Excel: Vad är skillnaden?